Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους

  Στη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με θέμα «Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής..

 

Στη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με θέμα «Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία» μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, υπογράμμισε πως ειδικά τις τελευταίες μέρες, «με ιδιαίτερο ζήλο απογειώνετε την επιχειρηματική λειτουργία και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας» που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για νοσοκομεία-επιχειρήσεις που θα έχουν ασθενείς-πελάτες. Όπως εξήγησε, στο νέο σύστημα Υγείας η ταμπέλα θα γράφει δημόσιο και από μέσα θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό το νέο ΕΣΥ «το χωρίζει άβυσσος» από τις ανάγκες του λαού μας, όπως σημείωσε, καθώς τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που θα πωλούν απευθείας υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ασθενείς.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο «τελευταίο αίσχος», τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, σημειώνοντας πως πρόκειται για «νόμιμο φακελάκι». «Νομοθετήσατε τιμοκατάλογο στη ζωή και στην υγεία των ανθρώπων», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ στηλίτευσε τις κακόγουστες φιέστες που στήνει η κυβέρνηση πάνω από τα χειρουργικά τραπέζια. 

Επίσης, αποκάλυψε ένα προς ένα τα χοντρά ψέματα της κυβέρνησης για τα απογευματινά χειρουργεία. Ανάμεσα σε άλλα αποδόμησε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τάχα θα μειωθούν οι πρωινές λίστες. Στην πραγματικότητα θα αυξηθούν οι λίστες στα πρωινά χειρουργεία, αφού τα απογευματινά θα γίνονται με το ίδιο προσωπικό, στις ίδιες χειρουργικές αίθουσες. Έφερε δε ως παράδειγμα τα απογευματινά ραντεβού στα νοσοκομεία όπου είχαν ως αποτέλεσμα να μη βρίσκουν ραντεβού οι ασθενείς το πρωί «ούτε με το κιάλι». Όπως είπε, εάν ήθελε η κυβέρνηση να μειώσει τις λίστες στα πρωινά χειρουργεία, θα άνοιγε τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες που μόνο στην Αττική είναι κοντά 60.

«Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους και για όλες. Μπαίνει μπροστά στο πλευρό των υγειονομικών που δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της Υγείας και να έχουν ασθενείς-πελάτες. Μπαίνει μπροστά στον αγώνα, στο πλευρό των ασθενών, όλου του ελληνικού λαού που δεν αντέχει να πληρώνει άλλο για υπηρεσίες Υγείας που δικαιούται», ξεκαθάρισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, συμπληρώνοντας πως «στη ζωή δεν μπαίνει τιμοκατάλογος».

Παραθέτουμε όλη την ομιλία:

«Πραγματικά, κύριοι της κυβέρνησης, ειδικά τις τελευταίες μέρες με ιδιαίτερο ζήλο απογειώνετε την επιχειρηματική λειτουργία και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, που προχωρούσαν βήμα – βήμα όλες οι ως τώρα κυβερνήσεις. Φτιάχνετε βήμα – βήμα τα δημόσια “Νοσοκομεία Α.Ε.” με ασθενείς – πελάτες που θα χρυσοπληρώνουν για τα χειρουργεία. Επιβάλλετε νέα χαράτσια στις εξετάσεις και τα φάρμακα.

Στο νέο σύστημα υγείας που προωθείτε, η ταμπέλα θα γράφει απέξω “δημόσιο” και από μέσα θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτό το “νέο ΕΣΥ” το χωρίζει άβυσσος από την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών του λαού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πολιτική σας οδηγεί στη μεγαλύτερη προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που πωλούν απευθείας υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ασθενείς.

Η αλήθεια είναι πως δεν έχετε σταματήσει να νομoθετείτε τερατουργήματα και να εξαγγέλλετε άλλα. Μόνο τον τελευταίο μήνα να δει κανείς, σταχυολογεί τα εξής:

-Νέα χαράτσια της τάξης του 1 έως 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών ή απεικονιστικών εξετάσεων, όπου τα εκατομμύρια ευρώ που θα προστεθούν από τους ασθενείς, θα αφαιρεθούν από τα χρέη των επιχειρηματιών στην υγεία προς τον ΕΟΠΥΥ!

-Καθιέρωση έως και 3 ευρώ συμμετοχή των ασθενών στα «γενόσημα» φάρμακα, όπου τα εκατομμύρια ευρώ που θα προστεθούν από τους ασθενείς, αφαιρούνται από τις δαπάνες του υποχρηματοδοτούμενου από το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους ΕΟΠΥΥ.

-Την εφαρμογή των πακέτων κοστολόγησης ιατρικών πράξεων (DRGs), όπως στους επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία, που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά που έχετε ήδη κάνει. Δηλαδή στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην εγκληματική υποστελέχωση, στην υποχρηματοδότηση, στην είσοδο εργολάβων και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, στις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, στη μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στο γεγονός ότι φαντάροι καλούνται να παίξουν και το ρόλο του διασώστη και οδηγού ασθενοφόρου και άλλα και άλλα και τόσα άλλα.

Θα σταθώ, όμως, περισσότερο στο τελευταίο αίσχος, με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, που νομοθετήσατε πρόπερσι και τα βάζετε σε εφαρμογή φέτος. Βέβαια τα εκτρωματικά αυτά σχέδια τα είχατε εξαγγείλει από το 2019 αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία αποκάλυψε μπροστά στα μάτια όλων των λαών, με τραγικό τρόπο, από ποια υλικά είναι φτιαγμένα τα εμπορευματοποιημένα συστήματα υγείας, που κατέρρευσαν σα χάρτινοι πύργοι.

Καταλάβατε τι νομοθετήσατε;

Νομοθετήσατε ότι αυτοί που δεν μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί, επειδή είναι λιγοστό το προσωπικό και οι χειρουργικές αίθουσες, θα μπορούν να χειρουργηθούν το απόγευμα από το ίδιο προσωπικό και στις ίδιες αίθουσες, αν έχουν λεφτά!

Νομοθετήσατε τιμοκατάλογο στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων! 300 έως 2000 ευρώ άμεση πληρωμή από την τσέπη και την υπόλοιπη δαπάνη του τιμοκαταλόγου, να αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή έμμεσα όλοι οι ασφαλισμένοι πάλι. Όποιοι δε μπορούν να πληρώσουν, ας περιμένουν για χρόνια στις λίστες ντροπής, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους. Καρφί δε σας καίγεται…

Αυτό νομοθετήσατε κύριοι της κυβέρνησης, κύριοι βουλευτές της ΝΔ, και για να το διαφημίσετε, στήσατε και κακόγουστες φιέστες. Γιατί αυτό είναι, να στέκεστε πάνω από το κρεβάτι χειρουργημένων ασθενών σαν να είναι λάφυρο και σεις κυνηγός κεφαλών.

Επειδή είστε και λάτρης των αρχαίων θυμίζετε αυτό που έγραφε ο Πλούταρχος στα «Ηθικά», καυτηριάζοντας αυτούς που πραγματοποιούσαν ακόμα και χειρουργικές πράξεις σε θέατρα για προσέλκυση πελατείας:

Ου γαρ φιλικόν αλλά σοφιστικόν αλλοτρίοις ενευδοκιμείν σφάλμασιν, καλλωπιζόμενον προς τους παρόντας, ώσπερ οι χειρουργούντες εν τοις θεάτροις προς εργολαβίαν”. Σε ελεύθερη νεοελληνική μετάφραση:Είναι σοφιστεία να κερδίζεις δόξα από τα σφάλματα των άλλων, όπως οι γιατροί που κάνουν επεμβάσεις στα θέατρα για χάρη της απόκτησης πελατείας.

Πέρα όμως από αυτό, έχετε πει και ένα σωρό άλλες σοφιστείες που είναι χοντρά ψέματα, για να δικαιολογήσετε ένα από τα πιο αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων χρόνων.

ΨΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Ότι δήθεν θα μειωθούν οι πρωινές λίστες χειρουργείου από την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων. Αν θέλατε να μειωθούν οι λίστες για τα χειρουργεία, γιατί δεν ανοίγετε τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες;

Μόνο στην Αττική οι κλειστές αίθουσες είναι κοντά στις 60. Αν αυτές οι αίθουσες λειτουργούσαν θα σήμαινε 40.000 χειρουργεία σε ένα χρόνο. Αυτό το απλό λέει το ΚΚΕ, αυτό που λέει και όλος ο λαός.

Με το μέτρο που παίρνετε, όχι απλά δε θα μειωθούν οι λίστες αναμονής αλλά θα αυξηθούν κιόλας. Δείτε τι συμβαίνει με τα απογευματινά- επί πληρωμή- ιατρεία στο ΕΣΥ. Έπεσε ή μειώθηκε η αναμονή για ένα ραντεβού στα πρωινά ιατρεία;

Αυξήθηκε. Και μάλιστα κατακόρυφα, ούτε με το κιάλι δε βρίσκουν οι ασθενείς ραντεβού στο 1535.

ΨΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Λέτε, ότι δήθεν ο μόνος που διαμαρτύρεται, είναι ο ιδιωτικός τομέας. Ποιος ιδιωτικός τομέας; Αυτός που τρέχατε να ικανοποιήσετε όλες του τις απαιτήσεις; Αυτός που μπουκώσατε με χρήμα στην πανδημία, όταν κλείνατε τη μία μετά την άλλη τις χειρουργικές αίθουσες για να τις μετατρέψετε σε πρόχειρες ΜΕΘ και μετακινούσατε το προσωπικό των χειρουργείων από δω και από κει;

Ποιος ιδιωτικός τομέας; Αυτός που έχει κύκλο εργασιών κοντά στα 2 δις ευρώ το χρόνο, με 4 – 5 μεγάλους ομίλους να κατέχουν πάνω από το 65% αυτού του τζίρου;

Αυτός ο ιδιωτικός τομέας που εσείς ο ίδιος, ως υπουργός Ανάπτυξης το Νοέμβριο του 2021, δηλώνατε πως: «τα τελευταία 2,5 χρόνια υπάρχει μια κοσμογονία επενδύσεων, κυρίως σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα»; Και την ίδια ώρα τότε, για να μην ξεχνιόμαστε, οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα έμεναν κατά 95% ελεύθερες από περιστατικά COVID;

Και ερχόσαστε εσείς, να πείτε στο ΚΚΕ, ότι είναι με τον ιδιωτικό τομέα; Γελάνε και οι πέτρες.

ΨΕΜΑ ΤΡΙΤΟ: Ενώ βάζετε τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει δύο και τρεις φορές να ξαναπληρώσουν, γυρνάτε από δω κι από κει και αφήνετε υπονοούμενα για τους ανασφάλιστους…

Για το ΚΚΕ και για κάθε σοβαρό άνθρωπο το ερώτημα είναι άλλο. Οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι πληρώνουν τα πάντα είτε εναλλάσσονται ως φτηνοί εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι. Αυτό που πρέπει να καταργηθεί είναι οι ασφαλιστικές εισφορές όλων και η χρηματοδότηση της υγείας να γίνει με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, που πολλά χρόνια τώρα, πίνει στην υγειά των “κορόιδων”!

ΨΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Λέτε ότι με τα απογευματινά χειρουργεία θα αυξήσετε τους μισθούς των γιατρών και θα προσελκύσετε κι άλλους στο ΕΣΥ. Αν θέλατε να αυξήσετε μισθούς γιατί δεν καταργείτε τις περικοπές; Γιατί δεν επαναφέρετε τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα του 2012, όπως έχει αποφασίσει τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας; Γιατί δεν τους εντάσσετε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα;

Αλλά λέτε στους υγειονομικούς: «Δεν σας δίνω φράγκο. Πηγαίνετε να τα πάρετε από τους ασθενείς»!

Καταλάβατε τώρα γιατί αυτό το μέτρο είναι το «νόμιμο φακελάκι» ή όχι ακόμα;

Και μάλιστα το πάτε ένα βήμα παραπέρα, αφού με το νέο νόμο που σκοπεύετε να ψηφίσετε, δίνετε τη δυνατότητα των νοσοκομειακών γιατρών να δουλεύουν σε ιδιωτικές κλινικές ή να έχουν ιδιωτικό ιατρείο. Ανοίγετε – και με ακόμα έναν τρόπο- το δρόμο στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας να βρουν πελατεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, αφού η πρωινή λειτουργία θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.

Τώρα τελευταία λέτε και ένα άλλο επιχείρημα που νομίζετε ότι πιάνει. Λέτε ότι αυτά γίνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ισχύει. Και τι μάς το λέτε; Γιατί αυτό που λέτε, είναι μία παραπάνω απόδειξη σ αυτό που λέμε εμείς, ότι η ΕΕ είναι εχθρός των δικαιωμάτων του λαού και στην υγεία. Πρόσφατο μάλιστα παράδειγμα του προσανατολισμού της χρηματοδότησης της ΕΕ αποτελεί η κάλυψη του κόστους των απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν τελικά γίνει κι αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί λοιπόν και να “κεράσει” τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία για να εδραιωθεί στο λαό η αντίληψη της υγείας – εμπόρευμα, για να νομιμοποιηθεί το “φακελάκι” αλλά ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να δώσει για να ανοίξει έστω μία χειρουργική αίθουσα ή ένα κρεβάτι ανάνηψης, για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό.

Μπορεί κάποιος να απορεί και να αναρωτιέται: Γιατί τα κάνετε όλα αυτά;

Γιατί και σεις, όπως και οι προηγούμενοι, όπως και οι προ – προηγούμενοι, έχετε ευαγγέλιο τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούν την υγεία και το φάρμακο “κόστος” που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και σάς εμποδίζει να δίνεται αμύθητα ποσά στις διαχρονικές προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων που είναι οι επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι ΝΑΤΟικές δαπάνες και εξοπλισμοί, και τώρα με συμφωνίες με τον Ζελένσκι και την ΕΕ, οι φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Επειδή λοιπόν δε θα σταματήσετε, αν δε σας σταματήσει ο λαός με τους αγώνες του, το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους και όλες, στο πλευρό των υγειονομικών που δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της υγείας και να έχουν ασθενείς – πελάτες. Μπαίνει μπροστά στον αγώνα στο πλευρό των ασθενών, του λαού, που δεν αντέχει να πληρώνει άλλο για υπηρεσίες υγείας που δικαιούται.

Γιατί όσο και να χτυπιέστε, ο λαός καταλαβαίνει ότι η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ότι στη ζωή δεν μπαίνει τιμοκατάλογος και αφήστε πάλι τις διάφορες δικαιολογίες που ακούμε, ότι πάμε σύμφωνα με τις αντοχές της οικονομίας και δεν υπάρχουν χρήματα. Για την υγεία δεν έχετε χρήματα, για τη ΛΑΡΚΟ που πετάτε τους εργάτες εκεί στο δρόμο μετά από τόσα χρόνια δουλειάς δεν έχετε χρήματα, από ένα χρυσωρυχείο που είναι για όλη την ελληνική οικονομία. Για αυξήσεις σε εργαζόμενους, για να λύσετε κάποια αιτήματα των αγροτών δεν έχετε χρήματα, αλλά να πληρώνετε για την άμυνα του καθεστώτος Ζελένσκι της Ουκρανίας, του Ισραήλ την “αυτοάμυνα”, για να σουλατσάρουν επίσης φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, λεφτά έχετε. Αυτά τα βρίσκετε!». Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις