Το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα για τη δουλειά και τη ζωή τους έστειλαν τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
«Να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Να μη μαραζώσει ο τόπος μας»: Μπροστά από το σύνθημα αυτό οι εκπρόσωποι των σωματείων απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που οργανώνουν την Πέμπτη στην Αθήνα (4 μ.μ. στην Ομόνοια και 5 μ.μ. στο Σύνταγμα, στο υπουργείο Οικονομικών).
Τη συνέντευξη παρακολούθησαν αντιπροσωπείες των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων της Στερεάς Ελλάδας, εκπρόσωποι σωματείων της Αττικής, Ομοσπονδιών από μια σειρά κλάδους.
Στο πλευρό των σωματείων και των εργαζομένων βρέθηκαν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Επίσης, παρευρέθηκε ο δήμαρχος Μεσσαπίων και βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά.
«Στις 31 Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων», κατήγγειλε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Στην περίπτωση που οι συμβάσεις δεν ανανεωθούν, όπως κατήγγειλε, θα προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις και συνέπειες: Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε θεραπείες μέσω του ασφαλιστήριου συμβολαίου που σήμερα διαθέτουν θα βρεθούν ξεκρέμαστοι. Οι δύο οικισμοί στους οποίους κατοικούν 400 οικογένειες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το ρεύμα και το νερό. Άλλες 450 οικογένειες στα γύρω χωριά θα βρεθούν σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. 700 οικογένειες με παιδιά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το κόστος των φροντιστηρίων και των σπουδών των παιδιών τους. «Η μη ανανέωση των συμβάσεων και η μη επαναλειτουργία του εργοστασίου θα σημάνει τον μαρασμό της περιοχής μας», υπογράμμισε.
Ο Π. Πολίτης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση διέθεσε 500 εκατ. ευρώ για να προωθήσει το σχέδιο για «εκκαθάριση εν λειτουργία και ιδιωτικοποίηση» της επιχείρησης, ενώ το αντίτιμο που θα κληθεί να καταβάλει ο «προτιμητέος επενδυτής» είναι 6 ευρώ στο στρέμμα και 6 εκατ. συνολικά.
«Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει το μικρό αντίτιμο ήταν ότι θα γίνουν επενδύσεις», υπενθύμισε και πρόσθεσε πως έχει πλέον αποδειχθεί πως τα επενδυτικά σχέδια είναι στην πραγματικότητα σχέδια όχι για την επαναλειτουργία, αλλά για την ισοπέδωση της ΛΑΡΚΟ, αφού ο επίδοξος ιδιοκτήτης της θα αναλάβει τον ρόλο του παλιατζή – σκραπατζή.
«Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική βιομηχανία στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο, δηλαδή την πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα», ξεκαθάρισε και επισήμανε πως η ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας όχι απλά θα διατηρούσε τις υπάρχουσες, αλλά θα δημιουργούσε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
«Δεν θα το βάλουμε κάτω. Είμαστε σήμερα εδώ και ζητάμε συνάντηση», τόνισε και ενημέρωσε τα συνδικάτα ότι το εργοστάσιο της Λάρυμνας τέλει υπό κατάληψη. «Υπερασπιζόμαστε τις δουλειές μας, τα σπίτια μας, τις οικογένειές μας, τα χωριά μας», κατέληξε.
Τα σχέδια της κυβέρνησης να πετάξει το προσωπικό της ΛΑΡΚΟ στα προγράμματα απασχόλησης με ημερομηνία λήξης, που λειτουργούν ως προθάλαμος της ανεργίας, κατήγγειλε ο Γιώργος Σελεβάκος, από το Σωματείο των Μεταλλείων Εύβοιας. «Μας λένε πάρτε τις οικογένειές σας και γίνετε εσωτερικοί μετανάστες», σχολίασε. «Ήμασταν νοικοκυραίοι στα χωριά και στα σπίτια μας και θέλουν να μας κάνουν επιδοματίες», πρόσθεσε.
«Μόνο μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα», ανέφερε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας, συνοψίζοντας την πείρα από τον πολύχρονο αγώνα των σωματείων και την υποστήριξή που έχουν δεχθεί.
«Η ΛΑΡΚΟ παρήγαγε και ζούσαμε από αυτά που παρήγαγε», υπογράμμισε απαντώντας στις συκοφαντίες ότι η λειτουργία της επιχείρησης επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται και πάλι «με απλωμένο το χέρι». Με την παρέμβασή του υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση καθησύχαζε όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, ενώ τώρα τα κυβερνητικά στελέχη τους λένε ότι δεν υπάρχει επενδυτής και τους κλείνουν την πόρτα.