Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δεκάδες διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ – H λίστα της ντροπής

132 διασωληνωμένοι χωρίς Εντατική Θεραπεία σε όλη τη χώρα, οι 115 στην Αττική ενώ ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει – Από..

132 διασωληνωμένοι χωρίς Εντατική Θεραπεία σε όλη τη χώρα, οι 115 στην Αττική ενώ ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει – Από τον Ριζοσπάστη
 
Μια καθημερινή μάχη δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Αττικής, αναζητώντας μάταια κρεβάτια ΜΕΘ για να νοσηλευτούν διασωληνωμένοι ασθενείς, οι οποίοι κατά δεκάδες στοιβάζονται πια σε κοινούς θαλάμους, με τεράστιους κινδύνους για την εξέλιξη της υγείας τους. Ράντζα, εξουθενωμένο προσωπικό, ασφυκτικά γεμάτες κλινικές, σωρηδόν εισαγωγές ήταν τα χαρακτηριστικά και της χτεσινής εφημερίας, προσθέτοντας νέες «βάρδιες τρόμου» σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, που θα αποσυμφορήσει την ασφυκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, χτες το βράδυ στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ πάνω από 132 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Οι 17 από αυτούς είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα νοσοκομεία της περιφέρειας (όπως σε Ρίο, Βόλο, Αργος, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.α.). Οι 115 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Μάλιστα πάνω από τους μισούς, οι 60, μπήκαν πλέον στο τέταρτο 24ωρο αναμονής τους για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ένα σοκαριστικό στοιχείο – απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης (δηλώσεις Β. Κοντοζαμάνη) ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα εξυπηρετούνται όσοι έχουν ανάγκη από ΜΕΘ». Σημειώνεται ότι χτες έγιναν 402 νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία, με τον μέσο όρο των εισαγωγών την τελευταία βδομάδα να είναι 431 ασθενείς τη μέρα, κάτι που προμηνύει και νέα αύξηση των αναγκών διασωλήνωσης.

Η λίστα αναμονής – ντροπή με τους δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ αντικειμενικά γεννάει ερωτήματα, όπως με ποιο κριτήριο επιλέγεται ποιος θα μπει σε ένα κρεβάτι που αδειάζει, τον εφιάλτη δηλαδή της διαλογής ασθενών για τον οποίο από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσαν γιατροί και νοσηλευτές. «Οι γιατροί δεν διαλέγουμε ποιος θα πάει σε ΜΕΘ, ποιος θα διασωληνωθεί, ποιος θα σταλεί με οξυγόνο σπίτι του “για να αδειάζουν κρεβάτια”. Η κυβέρνηση επιλέγει να μην κάνει προσλήψεις, να μην ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Η κυβέρνηση θεωρεί “κόστος” την υγεία του λαού και αρνείται να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, δίνοντας δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας», σημείωνε προχτές η Γ. Φιλίππα, παθολόγος στο «Γεννηματά», ένα ακόμα νοσοκομείο που ασφυκτιά αυτές τις μέρες.

Και ενώ μιλάμε για 132 άτομα που με ευθύνη της κυβέρνησης στερούνται τη δυνατότητα να δώσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους τη μάχη για τη ζωή τους, το υπουργείο Υγείας κάνει το μαύρο άσπρο σε σχέση με την «αντοχή» των «θωρακισμένων νοσοκομείων» και τη «συμβολή» – όπως λέει – του ιδιωτικού τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έστρεφε για μια ακόμα φορά τα ΜΑΤ εναντίον των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας (βλ. σελ. 12), μοίραζε στα ΜΜΕ «στοιχεία» παρουσιάζοντας ως κοσμογονία τις 1.483 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, μετά από μετατροπές όπως – όπως κλινικών, χωρίς επαρκές και εκπαιδευμένο κατάλληλα προσωπικό, και τη «συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα, που όπως λέει διαθέτει 220 κλίνες, πάντα με το αζημίωτο (1.600 ευρώ τη μέρα για κάθε κρεβάτι non Covid).

Το υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει που τάχα καταφέρνει ακόμα και με μπαλώματα να «πιάνει» τον «ευρωπαϊκό στόχο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ», που βέβαια με βάση ακόμα και τα κριτήρια του ΠΟΥ είναι το 1/3 των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ που χρειαζόταν η χώρα πριν την πανδημία. Είναι ο «στόχος» που σήμερα στερεί από εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά το δικαίωμα να δώσουν μάχη για τη ζωή τους.

Στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Θυμίζουμε ότι ήδη καταγράφονται θάνατοι διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, όπως στο «Γεννηματάς», στο «Λαϊκό» και στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, σε έναν θλιβερό απολογισμό της κυνικής παραδοχής από την κυβερνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ότι περίπου ένα 20% των διασωληνωμένων πεθαίνει εκτός ΜΕΘ.

Μόνο στο «Γεννηματάς» 12 διασωληνωμένοι περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι στην Εντατική, ενώ στο «Θριάσιο» χτες μέχρι τις 5 μ.μ. είχαν 24 εισαγωγές στις πρώτες 9 ώρες εφημερίας και 5 διασωληνωμένοι (Covid) ήταν εκτός ΜΕΘ. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν και η γενική εφημερία της Δευτέρας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οπότε και οι 58 κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες, ενώ 3 διασωληνωμένοι ασθενείς μπήκαν στην αναμονή για ΜΕΘ.

Στο «Λαϊκό», στην τελευταία εφημερία έγιναν 45 εισαγωγές ασθενών με Covid, με αποτέλεσμα να γεμίσουν όλες οι κλινικές Covid και κάποιοι ασθενείς να μπαίνουν σε ράντζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν σε μη-Covid κλινικές, σε έλεγχο που διενεργήθηκε για πιθανή διασπορά βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, και λόγω της υπερπληρότητας των κλινικών Covid οι ασθενείς αυτοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται στις κλινικές τους, με κίνδυνο διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς αλλά και στο προσωπικό! Οπως επισημαίνουν γιατροί του νοσοκομείου, όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο συχνά εντοπίζονται ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε μη-Covid κλινικές ως θετικοί στον κορονοϊό.

«Μας επιστράτευσαν και μας πέταξαν στα νοσοκομεία χωρίς καμία εκπαίδευση»

«Αντί να κάνουν μόνιμες μαζικές προσλήψεις προσωπικού, να επιτάξουν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, επιστράτευσαν 200 γιατρούς – ένα αυταρχικό και αντεργατικό μέτρο – που έχουν στην ευθύνη τους λαϊκό κόσμο στις γειτονιές, μέσω ΕΟΠΥΥ, ρημάζοντας παραπέρα την ήδη ρημαγμένη ΠΦΥ, και αυτό το παρουσιάζουν ως λύση», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Αλέκα Ρεσβάνη, πνευμονολόγος – φυματιολόγος, μία από τους 200 γιατρούς που επιστρατεύτηκαν. «Είμαστε γιατροί που έχουμε φύγει εδώ και πολλά χρόνια από τα νοσοκομεία. Δεν ξέρουμε πώς λειτουργούν, δεν ξέρω καν την πρακτική διαδικασία στα Επείγοντα, ακόμη και τα απλά, πώς και πού στέλνεις τα παραπεμπτικά, πού βρίσκονται τα τμήματα, πώς καλείς έναν γιατρό από άλλο τμήμα να εκτιμήσει ένα περιστατικό; Επιστράτευσαν γιατρούς που δεν έχουμε καμία εκπαίδευση με τη συγκεκριμένη ειδική λοιμωξιογόνο νόσο», αναφέρει.

«Τη μια μέρα ήρθε το χαρτί και την άλλη μέρα μπήκαμε στα νοσοκομεία, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Ολοι χωρίς καμία εκπαίδευση, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να την αποκτήσεις μέσα σε μια μέρα ή μια βδομάδα. Παρ’ όλα αυτά με βάζουν να εφημερεύω μόνη στα Επείγοντα, μαζί με συνάδελφο ειδικευόμενο, που σίγουρα θα ξέρει περισσότερα από μένα. Αυτό δεν είναι εγκληματικό; Μου θυμίζει την πρώτη μέρα που έκανα ειδικότητα. Τα μαθαίνεις όλα από την αρχή. Και μέχρι να προσαρμοστείς, οι ασθενείς υπάρχουν, είναι εδώ. Συσσωρεύονται σε θαλάμους και ράντζα. Χτες μόνο στο “Τζάνειο” ήταν 4 διασωληνωμένοι σε κοινό θάλαμο. Και αντί να επιτάξουν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, που έχουν έμπειρο προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό, επιστρατεύουν 200 γιατρούς που βλέπουν τους φτωχούς ανθρώπους στις γειτονιές. Για να κρύψουν την κατάντια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που εδώ και χρόνια φρόντισαν να το αποδυναμώσουν, κλείνοντας νοσοκομεία, κλινικές».

Μας μεταφέρει την αγωνία ασθενών από τις γειτονιές που έμειναν δίχως γιατρό: «Μόνο σήμερα (σ.σ. χτες) με πήραν τουλάχιστον 7 που νόσησαν με Covid και τους έδινα οδηγίες από το τηλέφωνο. Πρέπει να τους γράψω εξετάσεις, να τους παρακολουθώ, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει το οξυγόνο, να χρειαστούν νοσηλεία. Συν όλους τους υπόλοιπους ασθενείς. Πού θα πάνε; Η δημόσια ΠΦΥ δεν υπάρχει, δεν έγιναν προσλήψεις, ΚΥ και ΠΕΔΥ είναι ξεκρέμαστα, χωρίς προσωπικό. Ποιος παρακολουθεί τους ασθενείς μετά τη νόσο της Covid για να διαπιστώσει αν υπάρχουν βλάβες στους πνεύμονες και στην καρδιά, άνθρωποι που είναι στην παραγωγική ηλικία».

Η πνευμονολόγος σημειώνει επίσης ότι «δεν μας έχουν ενημερώσει ούτε για το μισθολογικό κομμάτι. Υπογράψαμε σύμβαση ότι αναλαμβάνουμε εργασία σε βαθμό επιμελητή Β’ έως τις 23/4, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για το μισθό μας. Το μόνο που διαρρέεται είναι ότι θα πάρουμε ως μισθό, μαζί με τις εφημερίες, κάποιο μικρό κονδύλι, άγνωστο πότε και πόσα».

Οταν τα (ψεύτικα) χειροκροτήματα στους «ήρωες» γίνονται χαστούκια!

Την κυβερνητική αθλιότητα στηλιτεύει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), περιγράφοντας μερικές ακόμη πτυχές της, με αφορμή την επιβολή προστίμου σε ειδικευόμενους γιατρούς επειδή «αντιμίλησαν» στη διοίκηση, ζητώντας μέτρα προστασίας και προσωπικό.

«Κόβουν μεροκάματα στις καθαρίστριες των 6ωρων και των 500 ευρώ, γιατί δήθεν “δεν συνεμορφώθησαν”. Αφήνουν για μήνες απλήρωτες τις τραπεζοκόμες κι από πάνω κόβουν και μεροκάματα από τα χρωστούμενα».

«Οι διορισμένοι εκπρόσωποι της κυβερνητικής πολιτικής “τιμούν” σε κάθε ευκαιρία τον τίτλο και την αποστολή τους… Καλούν σε απολογία και επιβάλλουν πρόστιμα στους κατά τ’ άλλα “ήρωες”, όταν τολμούν να αναδείξουν τις τραγικές ελλείψεις», σημειώνει το Σωματείο, ενώ σήμερα Τετάρτη διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ, δίνοντας απάντηση στον εργασιακό εκφοβισμό και στον αυταρχισμό της διοίκησης. Οπως λέει, «το τελευταίο κρούσμα, με τις ποινές των 5 και 15 ημερών στέρησης του μισθού, ξεχείλισε το ποτήρι». Και απαιτεί να παρθούν πίσω τα πρόστιμα.

«Σε ποιους ακριβώς επιβάλλετε πρόστιμα και ποινές;», ρωτάει το Σωματείο τη διοίκηση του νοσοκομείου. «Σε εκείνους που ξενυχτάνε στα ΤΕΠ, στις ΜΕΘ, στους θαλάμους του πόνου αδιάλειπτα, αντί να τους επιβραβεύετε για την προσφορά τους; Επιβάλλετε πρόστιμο σε ειδικευόμενους γιατί σας “αντιμίλησαν” ζητώντας μέτρα προστασίας και προσωπικό στις 2 τη νύχτα, ξεθεωμένοι από την εφημερία; Καλέσατε σε απολογία γιατρίνα επειδή μίλησε ανοιχτά για τις ελλείψεις; Μήπως νομίζετε πως με τέτοια θα υποταχθούμε; Πως αντί να δίνουμε ζωή θα ανεχτούμε τη σιγή νεκροταφείου; Μήπως ότι θα σταματήσουμε, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, να παλεύουμε ακόμα και για τα αυτονόητα;

Ο ίδιος ο κοινωνικός μας ρόλος, το μετερίζι που εμείς επιλέξαμε περιλαμβάνει την έκφραση γνώμης χωρίς λογοκρισία, την αποκάλυψη των κινδύνων που εγκυμονεί η δική τους πολιτική. Περιλαμβάνει τη μάχη ταυτόχρονα σε δύο πεδία αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή: Μάχη με την ασθένεια, αλλά και μάχη για να μπορεί κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες τού σήμερα».

Πηγή: rizospastis.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις