Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απόγνωση για τους καλλιτέχνες, εμπαιγμός από την κυβέρνηση

Παράσταση διαμαρτυρίας από τα προεδρεία  των καλλιτεχνικών σωματείων την Τρίτη 14 Απριλίου στο Υπουργείο Εργασίας

Σε πλήρες αδιέξοδο και απόγνωση βρίσκονται οι καλλιτέχνες – μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, χορευτές, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, σκηνογράφοι – καθώς όχι μόνο..

Σε πλήρες αδιέξοδο και απόγνωση βρίσκονται οι καλλιτέχνες – μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, χορευτές, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, σκηνογράφοι – καθώς όχι μόνο εξαιρούνται  από τα συνολικά μέτρα της κυβέρνησης και το φιλοδώρημα πείνας των 800 ευρώ, αλλά και με τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ, μοιράζονται χρήματα σε ιδρύματα και επιχειρήσεις, ενώ μένουν αβοήθητα και μετέωρα τα 4/5 των εργαζόμενων στο σύγχρονο πολιτισμό.

Μπροστά σε αυτό το πλήρες βιοποριστικό αδιέξοδο τα καλλιτεχνικά σωματεία και οι σύλλογοι – Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα και το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού – πραγματοποιούν την Τρίτη 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας, παράσταση διαμαρτυρίας, με αντιπροσωπίες από τα προεδρεία τους, προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού.

Όπως επισημαίνουν «Από την αρχή της πανδημίας και των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τα σωματεία μας προσπάθησαν με κάθε τρόπο να έρθουν σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας, που αφορούν στο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου, λόγω των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να ενταχθεί έστω σε αυτά τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο παρά την επιμονή των σωματείων καμία απάντηση δε δόθηκε. Αυτή τη στιγμή έχουν μαζευτεί χιλιάδες υπογραφές καλλιτεχνών και τεχνικών που εργάζονται σε αυτό το χώρο, προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους. Απαιτούμε να εισακουστούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά μας , που αφορούν την επιβίωσή μας, καθώς οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε».

 Η συντριπτική πλειονότητα δεν έχει καμία πηγή εισοδήματος και δεν δικαιούται ούτε το επίδομα των 800 ευρώ, αν και είναι αμφίβολο αν θα δουλέψουν ακόμα και το φθινόπωρο.

Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Πολιτισμού αναλίσκεται σε ανακοινώσεις δημοσίων σχέσεων, αλλά όχι ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος. «Τα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων», διαπιστώνει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, «όπως φαίνεται και από την πρόταξη χρηματοδότησης κυρίως δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού και τόνωσης της επιχειρηματικότητας. Όμως η καλλιτεχνική δημιουργία; Χωρίς αυτήν που είναι η προϋπόθεση, δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους δραστηριότητα στο χώρο. Και την τέχνη παράγουν, δημιουργούν, μόνο φυσικά πρόσωπα, οι καλλιτέχνες. Δυστυχώς και κυρίως στην Α΄ φάση του προς υλοποίηση προγράμματος, κυριαρχεί η ασάφεια αλλά και η φανερή στήριξη στα επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδίζουν σε βάρος των καλλιτεχνών»

Η εικόνα που παρουσιάζεται από τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού (ανακοίνωση Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης) είναι αποκαλυπτική:

  • «Από τους 6.000 ηθοποιούς του ΣΕΗ, μόνο οι 1000 δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Η ίδια –και χειρότερη- αναλογία ισχύει και για τους μουσικούς, οι οποίοι δεν δούλεψαν καν το Μάρτιο (η ΕΡΓΑΝΗ ζητάει ένσημα μέσα στον Μάρτη!), αφού ακυρώθηκαν ήδη από τον Φλεβάρη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.
  • Για τους εικαστικούς η κατάσταση ήταν αβίωτη ήδη πριν έρθει η πανδημία! Ακόμη και οι συμβασιούχοι του Mεγάρου Μουσικής απολύθηκαν χωρίς να δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ και το ΥΠΠΟΑ δεν έχει κάνει τίποτα ούτε για αυτό! Τα ίδια και με τους συμβασιούχους του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δείτε εδώ

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φροντίζει, ούτε αυτή τη στιγμή, να αναπροσαρμόσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ούτε να βρει νέα κονδύλια (όπως το ΕΠΑΝΕΚ), για να δώσει αποζημιώσεις τους ανθρώπους του πολιτισμού, ενώ αυτό υπάρχει ως δυνατότητα από την ίδια την ΕΕ. Αντιθέτως, επιμένει να προβάλλει «εγκαίνια» και να σχεδιάζει μελλοντικά έργα ΕΣΠΑ που πιθανόν ποτέ δεν θα υλοποιηθούν (καθώς όλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα αναπροσαρμοστούν, αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει πάρει χαμπάρι!), στοχεύοντας σε μια τουριστική περίοδο που ποτέ δεν θα έρθει (κάπως έτσι έτσι φτάσαμε στις γελοιότητες της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εν μέσω καραντίνας, για Ολυμπιακούς Αγώνες που τελικά δεν θα γίνουν!)

Με περισσό θράσος, εξήγγειλε μια δέσμη «μέτρων» 15 εκ. ευρώ, από τα οποία ούτε 1 ευρώ δεν φτάνει απευθείας στους καλλιτέχνες! Αυτά τα 15 εκ. ευρώ κατευθύνονται στα (αγαπητά της) ιδιωτικά Ιδρύματα (από τα οποία περιμένει να της το ανταποδώσουν με… θετική δημοσιότητα).     Με περισσό θράσος διαφημίζει 15 εκ. ευρώ για όλο το 2020 για ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού, που το ίδιο το ΥΠΠΟΑ υπολογίζει ότι είναι 100.000 άνθρωποι. Με μια απλή διαίρεση, αυτό βγάζει 150 ευρώ για κάθε άνθρωπο του πολιτισμού για όλο το 2020! Τι άλλο να πούμε;

    Με περισσό θράσος αναφέρει ως «έκτακτες δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας» έργα που έχουν σχεδιαστεί και τεθεί σε εφαρμογή πολύ καιρό πριν ξεσπάσει η κρίση που βιώνουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση με το Εικαστικό Επιμελητήριο και το ΤΑΠΑ, που έχει ξεκινήσει από το 2017! Κανονικότατο δούλεμα δηλαδή.

    Με περισσό θράσος αναφέρει ως «έκτακτες δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας» τις πάγιες υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΑ, όπως η χρηματοδότηση των ΔΗΠΕΘΕ! Και προχωράει και σε χονδροειδή ψέματα, λέγοντας ότι «επισπεύδεται η εκταμίευση και της δεύτερης δόσης», ενώ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΕΙ ούτε καν η πρώτη δόση του 2020!

    Με περισσό θράσος ανακοινώνει ως «έκτακτες δράσεις» για τη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού τις Ψηφιακές Δράσεις και άλλες προσκλήσεις που ετοιμάζει, οι οποίες κατευθύνονται απευθείας σε Ιδρύματα ή Μουσεία ή Ιδιώτες (όπως η Art Athina). Τα ποσά θα φτάσουν σε ελάχιστους καλλιτέχνες, δια μέσου των «μεσαζόντων» Ιδρυμάτων ή ιδιωτών, και θα είναι ελάχιστα.

    Με περισσό θράσος ανακοινώνει ως «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού» την επιδότηση κινηματογραφικών ταινιών, που είναι ούτως ή άλλως έργο του ΥΠΠΟΑ. Και βέβαια προϋποθέτει να τελειώσει η καραντίνα, να γυριστούν πρώτα οι ταινίες (ως τότε οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε… παντεσπάνι;) και μετά να πάρουν τα χρήματα, μέχρι το τέλος του 2020! Το ίδιο ισχύει και για τη χρηματοδότηση παραστάσεων χορού, θεάτρου και λοιπών επιχορηγούμενων δράσεων, που μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται μέσα στην καραντίνα»                                                              .

Οι καλλιτέχνες της χώρας  απαιτούν:

«Να σταματήσει η Κυβερνητική κοροϊδία που από τη μια δίνει δις στους επιχειρηματίες και από την άλλη απαξιεί ακόμη και να απαντήσει  στα Σωματεία μας που ζητάνε την εξασφάλιση τροφής και στέγης για τους εργαζόμενους του κλάδου».

Και διεκδικούν

  • Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις.Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση
  • Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
  • Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας για να αντιμετωπισθεί η επιδημία
  • ‘Άμεση χορήγηση δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Εδώ και τώρα χορήγηση των μέσων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό, που δίνει ηρωική μάχη στα νοσοκομεία με θυσίες και προσωπικό κόστος.
  • Καμία περιστολή των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την επιδημία

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις