Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απειλές προς εργαζόμενους για «ενοχλητικές» αναρτήσεις από τη διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ!

Ο διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης, ζήτησε από την υπεύθυνη ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ να αφαιρεθεί από τις διαδικτυακές σελίδες του φορέα οποιοδήποτε «δημοσίευμα, ψήφισμα ή θέση αντιτάσσεται στην κυβερνητική απόφαση...»!

Ο διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης, την περασμένη Τρίτη ζήτησε εγγράφως από την εργαζόμενη που είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση του ΚΕΘΕΑ να αφαιρεθεί από τις διαδικτυακές σελίδες του φορέα οποιοδήποτε «δημοσίευμα, ψήφισμα ή θέση αντιτάσσεται στην κυβερνητική απόφαση δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Πρόληψης και Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων, η δημιουργία του οποίου συνεπάγεται τη διοικητική συνένωση του ΚΕΘΕΑ με τους ομόλογους φορείς απεξάρτησης», υπό τη μορφή τελεσιγράφου. Τονίζει δε ότι «αν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις ή άλλες, ανάλογές τους σε ύφος, ιδεολογικό τόνο και περιεχόμενο, παραμείνουν προσβάσιμες από τους επισκέπτες των ιστοτόπων του επίσημου ΚΕΘΕΑ (…) τότε θα πρέπει να θεωρήσεις πως θέτεις τον εαυτό σου εκτός των καθηκόντων της υπεύθυνης του Τμήματος Ενημέρωσης».

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, επισημαίνοντας ότι ο διορισμένος πρόεδρος του Κέντρου ζητά να αφαιρεθούν αναρτήσεις όπως το υπόμνημα που υπέβαλαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι των θεραπευτικών προγραμμάτων και τομέων του ΚΕΘΕΑ μέχρι και στη Βουλή, το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, πολλά ψηφίσματα που έχουν εκδώσει δήμοι και φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κ.ά.

«Προφανώς οι αναρτήσεις ενόχλησαν το υπουργείο Υγείας, που αφού στην προηγούμενη θητεία του κατάργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, έρχεται τώρα να ισοπεδώσει όλο τον χώρο της Απεξάρτησης». «Το τελεσίγραφο το εκδίδει μια διοίκηση που δεν εφαρμόζει η ίδια τον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις, μη συγκαλώντας τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, την οποία ο νόμος και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζουν ως το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του ΚΕΘΕΑ για θεραπευτικά και επιστημονικά ζητήματα. Πόσο μάλλον ενόψει του μέγιστου θεραπευτικού και επιστημονικού διακυβεύματος της κατάργησης του ΚΕΘΕΑ», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος και διαμηνύει ότι «οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ εκπροσωπούνται από το Σωματείο τους», στον δε πρόεδρο ότι «δεν θα του επιτραπεί να απομονώνει, να στοχοποιεί και να εκφοβίζει κανέναν συνάδελφο ή συναδέλφισσα, γραπτώς ή διά ζώσης. Οφείλει επίσης να ανακαλέσει την απαράδεκτη επιστολή του».

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από σωματεία και φορείς

Σε όλη τη χώρα απλώνονται οι αντιδράσεις στην απαράδεκτη αναδιάρθρωση που προωθεί η κυβέρνηση για την Απεξάρτηση, η οποία οδηγεί στο ξήλωμα του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα είχε απομείνει σε κάποια προγράμματα και στην εμπορευματοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, φορείς του ΚΕΘΕΑ πραγματοποιούν συναντήσεις με Εργατικά Κέντρα για την ανάπτυξη κοινής συντονισμένης δράσης.

Στη Θεσσαλονίκη, δράση δρόμου προγραμματίζουν τα προγράμματα απεξάρτησης, σήμερα, Παρασκευή, στις 5 μ.μ. στη Δημητρίου Γούναρη, στο κέντρο της πόλης, συνεχίζοντας τις διαμαρτυρίες τους ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι εργαζομένων των θεραπευτικών προγραμμάτων και του Συλλόγου Γονέων, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Στ. Γκιουζέπας, ο Αν. Ραφτόπουλος, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», η Εύα Μαυροπούλου, υπεύθυνη στο ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση» και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, και η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ, Κική Ευστρατουδάκη, ανέδειξαν ότι με το νομοσχέδιο δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΝΠΙΔ), που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην κατάργηση θεραπευτικών δομών και υπηρεσιών.

Οπως είπαν, με το νομοσχέδιο ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, διαλύεται ένα αποτελεσματικό πανελλαδικό δίκτυο που χτίστηκε τα τελευταία 40 χρόνια, δίνεται έμφαση στην ιατρικοποίηση της εξάρτησης και υποβαθμίζεται ο ρόλος των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών (φτωχοποίηση, ανασφάλεια, αύξηση της βίας). Η εκπρόσωπος των γονέων σημείωσε ότι συντάσσονται με τους εργαζόμενους και ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να παραμείνουν οι θεραπευτικές κοινότητες ως έχουν.

Σε μια ακόμα πρωτοβουλία, με τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» και τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ συναντήθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το οποίο δήλωσε ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις διεκδικώντας όχι μόνο την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και τη συνέχιση και ενίσχυση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και όλων των Προγραμμάτων Απεξάρτησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις