Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές με 90.000 υποψήφιους και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Τα αποτελέσματα των βάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και των Γενικών Λυκείων, αντίστοιχα, με τους υποψήφιους να δίνουν «μάχη» για μία θέση στο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων, που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν είναι περίπου ίδιος με τον περυσινό, θα ανέλθει δηλαδή στις 90.000. Επίσης, αναφέρει ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των εξετάσεων από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα αποτελέσματα των βάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου.

Ωστόσο, οι θέσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι 68.574 θέσεις, επίσης στα ίδια επίπεδα την προηγούμενη χρονιά. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 77.415, ο οποίος είχε μειωθεί ήδη κατά 555 σε σχέση με το 2020.

Άλλωστε, θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, παρά τις φωνές που ζητούν την κατάργησή της, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. 

Σε μία φάση η υποβολή μηχανογραφικού

Φέτος όμως η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, επειδή με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Στις ελάχιστες μεταβολές περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης ορισμένων μαθημάτων.  Για τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Δέκα τα νέα τμήματα

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις