Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Άλλη μια «επιτυχία» των «αρίστων»: Στον «αέρα» οι δομές για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών – Στο έλεος των συμβάσεων οι εργαζόμενες

Οι Δομές που επιτελούν ένα από τα πλέον ευαίσθητα κοινωνικά λειτουργήματα είναι αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα καθώς μόλις τρεις μήνες πριν τη λήξη των συμβάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, δεν υπάρχει ακόμη καμιά ενημέρωση

Άλλη μια επιτυχία μπορεί με ασφάλεια να καταγράψει η «άριστη» κυβέρνηση, με τους «άριστους» υπουργούς και τις «άριστες» πολιτικές επιλογές. Αυτήν τη φορά το θέμα αφορά μία από τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές πτυχές: τις κακοποιημένες γυναίκες και την προστασία που τους παρέχει το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ). 

Σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στις δομές, «τρεις μήνες όμως πριν τη λήξη των συμβάσεων οι δομές αυτές και το προσωπικό που τις στελεχώνει βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση ως προς τη διαδικασία για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δομών και της εργασίας των στελεχών τους».

Το Δίκτυο, από την αρχή της λειτουργίας του, εντάχθηκε σε ευρωπαϊκά προγράμματα αντλώντας κοινοτικά κονδύλια (προγράμματα ΕΣΠΑ- ΠΕΠ). Καθώς, όμως, το 2023 αποτελεί έτος ολοκλήρωσης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, για το σύνολο των δομών του δικτύου, συνεπάγεται ότι οι συμβάσεις της πλειονότητας των εργαζομένων να λήγουν στις 30-6-2023 (ενώ σε άλλες περιπτώσεις στις 30-9-2023) δημιουργώντας δομές και εργαζόμενες/ους δύο ταχυτήτων.

Τρεις μήνες όμως πριν τη λήξη των συμβάσεων οι δομές αυτές και το προσωπικό που τις στελεχώνει βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση ως προς τη διαδικασία για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δομών και της εργασίας των στελεχών. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις Δομές «πέραν από προφορικές αοριστίες περί «ένταξης των δομών σε νέο ΕΣΠΑ», η πολιτική ηγεσία (υφυπουργείο, ΓΓΔΟΠΙΦ) επιλέγει να μη δίνει σαφείς απαντήσεις παρά τις συνεχείς σχετικές εκκλήσεις αποφεύγοντας μάλιστα συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά στη διατήρηση του υπάρχοντος εξειδικευμένου προσωπικού επιτείνοντας την αγωνία των εργαζομένων».

Η ειρωνεία είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΔΟΠΙΦ, τους δύο πρώτους μήνες του 2023 (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 1.547 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.077 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Το ίδιο χρονικό διάστημα στα συμβουλευτικά κέντρα απευθύνθηκαν 728 άτομα, γυναίκες – θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ στους ξενώνες φιλοξενήθηκαν 32 γυναίκες με τα παιδιά τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που με ανακοίνωσή της, τονίζει:

«Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στις δομές της ΓΓΔΟΠΙΦ και απαιτούμε:

-Την άμεση μονιμοποίηση όλων εργαζομένων στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, τους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900

-Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους (όπως ξενώνων, συμβουλευτικών κέντρων κλπ), προστασίας του παιδιού και στήριξης της οικογένειας, στελεχωμένων με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις