Τέλος του Ιούλη αρχές Αυγούστου του 2014, οι ισλαμοφασίστες μισθοφόροι του ISIS φτάνουν στο Σενγκάλ, Βόρειο Ιράκ (Νότιο Κουρδιστάν), στις περιοχές που κατοικούν, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι Γεζίτες (Γεζίντι). Οι περίπου 12.000 Κούρδοι Πεσμεργκά (Γενναίοι) που στάθμευαν στην περιοχή, κάτω από τις διαταγές του κυβερνητικού PDK (Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα) του Μπαρζανί, αποχωρούν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, αφήνοντας τις κοινότητες των Γεζίντι ανυπεράσπιστες στα χέρια του ISIS.
Στις 3 Αυγούστου 2014 οι εξτρεμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» καταλαμβάνουν την πόλη Σιντζάρ παίρνοντας στη κατοχή τους δυο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου και την πόλη Ζουμάρ, εκτελώντας σχέδιο για να περάσουν στον έλεγχό τους το ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, το μεγαλύτερο φράγμα της χώρας.
Ενας από τους κεντρικούς στόχους των ισλαμοφασιστών είναι να αφανίσουν από προσώπου της «ιεράς γης του Χαλιφάτου» τους Γεζίτες (Γεζίντι), τους αμετανόητους «λάτρεις του Εκπεσόντος Αγγέλου». (Περισσότερα για το ποιος είναι αυτός ο λαός δες στο Ο διάβολος στη χώρα των Γεζίντι).
Μια νέα γενοκτονία έχει ξεκινήσει. Μένοντας χωρίς βοήθεια και άμυνα, η κοινότητα των Γεζίντι υπέστη συστηματικές σφαγές, βιασμούς, βασανισμούς, εκτοπισμούς, δουλεμπόριο των κοριτσιών και των γυναικών, ακόμη και την υποχρεωτική στρατολόγηση των αγοριών, ώστε να γίνουν παιδιά στρατιώτες.
Από τις 3 Αυγούστου 2014 εκατοντάδες χιλιάδες Γεζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, τα χωριά τους και τα σπίτια τους. Πάνω από 30.000 Γεζίντι πέρασαν στην Τουρκία.
Πάνω από ένα εκατομμύριο Γεζίντι ζουν σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος κατοικεί στην περιοχή Σιντζάρ του νότιου Κουρδιστάν. Οι Γεζίντι έχουν πέσει θύματα 73 γενοκτονιών με πιο πρόσφατη αυτή του 2014.
Σε αυτή τη γενοκτονία, σφαγιάστηκαν 2.213 Γεζίντι. 390.000 Γεζίντι αναγκάστηκαν να φύγουν. 7.000 Γεζίντι απήχθησαν από τον ISIS.
Ανεπίσημες εκθέσεις δείχνουν ότι περισσότερες από πέντε χιλιάδες γυναίκες και παιδιά απήχθησαν και πουλήθηκαν σαν σκλάβοι κατά την επίθεση.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν πουλήθηκαν μόνο στο βόρειο Ιρακ άλλα και στη Συρία, ή ακόμη και σε άλλες χώρες όπως τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία όπου και συνεχίζουν να τις κρατάνε και να τις εκμεταλλεύονται σαν σκλάβες του σεξ.
Σήμερα παραμένει άγνωστο το πού βρίσκονται 3.000 γυναίκες και παιδιά. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 12 ομαδικοί τάφοι που περιέχουν τα λείψανα των Γεζίντι. Στις επιθέσεις βεβηλώθηκαν 68 ιεροί τόποι.
Στις 15 Ιούνη 2016, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε μια έκθεση για τους Γεζίντι, στην οποία επίσημα χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επίθεση του ISIS στην κοινότητα των Γεζίντι ως γενοκτονία. Οι γυναίκες υπήρξαν συστηματικά στόχος αυτής της επίθεσης, ώστε να μιλάμε πλέον για συστηματική εξόντωση των γυναικών Γεζίντι, για γυναικοκτονία[1].
Την 3η Αύγουστου του 2014, η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας μίας επίθεσης γενοκτονίας από τον ISIS, με βασικό σκοπό την εξαφάνιση μιας από τις παλαιότερες θρησκευτικές κοινότητες στο κόσμο. Μια γενοκτονία που έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες σφαγές και προσπάθειες εξόντωσης ολόκληρης της κοινότητας, που γνώρισαν οι Γεζίντι στην ιστορία τους (72 καταμετρημένες μεγάλες σφαγές).
Οι αντάρτες του ΡΚΚ υπερασπίζονται και οργανώνουν τους Γεζίντι
Μετά από κάλεσμα του Οτσαλάν, το PKK έστειλε, στις 28 Ιούνη 2014, μια ομάδα δώδεκα ατόμων για να βοηθήσει και να οργανώσει την υπεράσπιση του Σενγκάλ. Είκοσι ημέρες πριν από τη σφαγή, οι Πεσμεργκά συνέλαβαν τρία μέλη της ομάδας και έναν Γεζίντι. Οι εναπομείναντες αντάρτες μετακινήθηκαν στο βουνό και άρχισαν να οργανώνουν τη νεολαία. Όταν ξεκίνησε η επίθεση του ISIS, η εννεαμελής πλέον ομάδα των ανταρτών, μαζί με αρκετούς νεολαίους Γεζίντι, υπερασπίστηκαν τον πληθυσμό που έφευγε προς το όρος Σενγκάλ.
Οι αντάρτες κράτησαν το δρόμο δυτικά του Σενγκάλ από το Σιντσέ προς το Ντουγκρί και δεν επέτρεψαν στον ISIS να ανέβει στο βουνό. Οι Γεζίντι πήραν δύναμη από την αντάρτικη αντίσταση και εντάχθηκαν στην άμυνα του βουνού. Στις 6 Αυγούστου δύο τάγματα των Μονάδων Προστασίας του Λαού YPG και των Γυναικείων Μονάδων Προστασίας YPJ φτάνουν για βοήθεια από τη Ροζάβα.
Στη συνέχεια, το YPG /YPJ και το HPG (Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις) δημιούργησαν έναν διάδρομο ασφαλείας για το πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων Γεζίντι από το όρος Σενγκάλ στη Ροζάβα (Βόρεια Συρία). Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι μπόρεσαν να φτάσουν στη Ροζάβα μέσω αυτού του διαδρόμου. Αυτό απέτρεψε μια ακόμη μεγαλύτερη σφαγή. Οι YPG / YPJ και HPG πολέμησαν με αυτοθυσία και υπέστησαν απώλειες για να διατηρήσουν αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο». 100 μαχητές έπεσαν μάρτυρες για την προστασία και την ασφαλή μετακίνηση του πληθυσμού. Συνολικά, περίπου 300 μαχητές από το YPG / YPJ και το HPG έπεσαν μάρτυρες στη σφαγή του Σενγκάλ.
Εκείνο τον Αύγουστο του 2014 οι Γεζίντι του Σενγκάλ, συνειδητοποίησαν, με τον πιο επώδυνο τρόπο, ότι η ύπαρξη τους, τα πιστεύω τους και η ελευθερία τους, θα μπορούν να είναι ασφαλή μόνο χάρη στην δική τους αποφασιστικότητα, στην δική τους οργάνωση και στην δική τους αυτοπροστασία, στον δικό τους αγώνα.
Τον Νοέμβρη του 2016, με την σημαντική βοήθεια των Κούρδων μαχητών YPG/YPJ από τη Βόρεια Συρία οι ισλαμοφασίστες του ISIS εκδιώχθηκαν από την πόλη Σιντζάρ. Οι Γεζίντι του βόρειου Ιράκ οργάνωσαν δική τους πολιτοφυλακή, τους Γεζίντι μαχητές HPG και τις Γεζίντι μαχήτριες των YJŞ (Μονάδες Γυναικών του Σενγκάλ) και διεκδικούν την αυτονομία τους και την λειτουργία αυτοδιοικητικών θεσμών στην περιοχή τους. Ένα ελεύθερο και αυτοδιοικούμενο Γεζιντιστάν μέσα στα πλαίσια του κράτους του Ιράκ.
Ειδικά οι γυναίκες προχώρησαν στην αυτο-οργάνωσή τους, ως απάντηση στην γυναικοκτονία. Δεν δέχονται το ρόλο του θύματος και τώρα παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους, οργανωμένες μέσα στο Κίνημα των Ελεύθερων Γυναικών Γεζίντι (Tavgera Azadiya Jinen Ezidxan — TAJÊ) στο Sinjar αλλά και στην Ευρώπη και τάσσονται σαν μαχήτριες στις YJŞ (Μονάδες Γυναικών του Σενγκάλ).
Στη Δεύτερη Συνδιάσκεψη του TAJE οι γυναίκες Γεζίντι επισήμαναν: «Η σωτηρία του Shengal, η απελευθέρωση των κατεχόμενων χωριών και η επιστροφή και το ξαναχτίσιμο του Shengal είναι τα καθήκοντα που μας περιμένουν».
Οι Γεζίντι ξαναβρέθηκαν στο στόχαστρο των ισλαμοφασιστών και των τουρκικών στρατευμάτων, ήδη από τις 18 Μάρτη 2018, με την εισβολή των Τούρκων και των μισθοφορικών συμμοριών τους στο Αφρίν, και εξακολουθούν να βρίσκονται και σήμερα, από το Αφρίν, δυτικά στη Βόρεια Συρία, ως το Σενγκάλ ανατολικά στο Βόρειο Ιρακ.
Το μένος των Τούρκων στρατιωτών και των συμμαχικών τους συμμοριών ξεσπάει και στους πληθυσμούς των Γεζίντι που εγκλωβίστηκαν σε συνοικίες του Αφρίν και στα χωριά τους. Ακολουθώντας τις πρακτικές του ISIS στην γενοκτονία των Γεζίντι του Αυγούστου του 2014 στο Σενγκάλ του Ιράκ, οι ισλαμοφασίστες απαγάγουν, βιάζουν και εκπορνεύουν τις γυναίκες, οδηγούν στα τζαμιά για προσευχή τους Γεζίντι επιχειρώντας τον βίαιο εξισλαμισμό τους, επιβάλλουν την μαντήλα στις γυναίκες.
Τα γεζίτικα χωριά Basûfan, Feqîra, Elî Qîna, Qestel Cindo, Qîbarê, Xezawiye, Birc Ebdalo, Qitmê, Eyn Dara, Tirindê, Sînka, Kefer Zêtê, Îska, Şadîr, Kîmar, Çeqela, Aşka Şerqî, Bayî, Qicoma και Qîla, στις περιφέρειες Shera και Jindires, ζουν την κόλαση του φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, την επανάληψη της γενοκτονίας του Σενγκάλ, με την ανοιχτή πλέον συμμετοχή και των Τούρκων στρατιωτών.
Η επίθεση, με τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας, συνεχίζεται
Η σφαγή που ξεκίνησε το 2014 συνεχίζεται ακόμη. Το μακελειό που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ISIS συνεχίζεται από το τουρκικό κράτος με τη προδοτική συνεργασία του KDP, μέσα από έναν πρωτοφανή «ειδικό πόλεμο».
Το KDP του Μπαρζανί και το τουρκικό κράτος επιχείρησαν να καταστρέψουν τους Γεζίντι μέσω των φρικαλεοτήτων του ISIS. Όταν οι αντάρτες του PKK επενέβησαν και σταμάτησαν τη σφαγή, το KDP και το αποικιοκρατικό τουρκικό κράτος παρενέβησαν ανοιχτά και από τότε διεξάγουν πόλεμο για να καταστρέψουν την κοινότητα των Γεζίντι.
Επιτίθενται και στοχεύουν συνεχώς τους ηγέτες της κοινότητας των Γεζίντι. Επιτίθενται σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, χτυπώντας το Νοσοκομείο Σακίνα (Sikêniyê), το Xanesor (Khanasor) και τις λαϊκές συνελεύσεις Sinûnê. Σε αυτές τις επιθέσεις σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Η Συμφωνία της 9ης Οκτώβρη 2020, ανάμεσα στο KDP, το τουρκικό κράτος, και την Ιρακινή κυβέρνηση του αλ-Καντίμι, δίνει πολιτική κάλυψη και νομιμοποιεί τις σφαγές.
Εννιά χρόνια μετά την έναρξη της γενοκτονίας καμία σοβαρή νομική διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει εναντίον των υπευθύνων, ούτε στο Ιράκ, ούτε στο Νότιο Κουρδιστάν, ούτε από τη διεθνή κοινότητα. Καμία χώρα δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει την ύπαρξη του λαού των Γεζίντι και τα πολιτικά – κοινωνικά – πολιτιστικά δικαιώματά του. Αντίθετα, στοχοποιούνται όσοι παλεύουν για αυτά τα δικαιώματα. Η «λευκή γενοκτονία» κατά της κοινότητας των Γεζίντι εξακολουθεί να είναι ένα επίκαιρο ζήτημα.
Οι Γεζίντι σήμερα, σύμφωνα με τους ηγέτες τους, έχουν καταλήξει, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ότι η οργάνωση της αυτοάμυνάς τους και η προσπάθεια οικοδόμησης μιας δημοκρατικής και αυτόνομης αυτοδιοίκησης μέσα στα πλαίσια του κράτους του Ιράκ, είναι η μόνη λύση για να σταματήσουν οι σφαγές και να εξασφαλιστεί η ύπαρξη των Γεζίντι.
Σοζντάρ Αβεστά: «Η επιστροφή στο Σενγκάλ είναι η καλύτερη απάντηση»
Η Γεζίντι Sozdar Avesta, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Ενωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), σε συνέντευξή της, τον Αύγουστο του 2021, στο ANF, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:
«Οι επιθέσεις εναντίον του λαού των Γεζίντι είναι πολιτικές και ιδεολογικές: Είναι μέρος της έννοιας της γενοκτονίας. Η κοινωνία των Γεζίντι εξακολουθεί να υπερασπίζεται τον πολιτισμό της Μεσοποταμίας. Αφήνει την ιστορία της ζωντανή και υπερασπίζεται τις ανθρώπινες αξίες της ενάντια στις συνεχιζόμενες επιθέσεις. Επειδή οι Γεζίντι δεν έχουν υιοθετήσει το Ισλάμ και έχουν διατηρήσει τη δική τους θρησκεία, τον πολιτισμό, τις αξίες τους, έχουν βιώσει δεκάδες επιθέσεις αφανισμού. (…) Αυτό που συνέβη στο Σενγκάλ ήταν η τραγωδία του 21ου αιώνα. Ηθελαν να καταστρέψουν τις αξίες του κουρδικού λαού στοχεύοντας τους Γεζίντι. Ήθελαν να σβήσουν την κοινωνία των Γεζίντι από την ιστορία».
«Οι αντάρτες και οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες που έφυγαν στα βουνά συναντήθηκαν και δημιούργησαν μια μεγάλη αντίσταση. … Η 3η Αυγούστου είναι η ημέρα που οι Γεζίντι ξεκίνησαν τον αγώνα για τη δική τους κοινωνία. …»
Η Sozdar Avesta επισήμανε ότι οι επιθέσεις στο Σενγκάλ μετά τη σφαγή του ISIS συνεχίζονται σήμερα από το τουρκικό κράτος. Από τις 3 Μάρτη 2017, έχουν ξεκινήσει εναέριες επιθέσεις από τον τουρκικό στρατό εναντίον του Σενγκάλ.
«Αυτές οι επιθέσεις είναι ενάντια στην κοινωνική συνοχή και την ελεύθερη ζωή. Οι επιθέσεις στο Σενγκάλ επηρεάζουν όλη την κοινωνία των Γεζίντι. Το Γεζιντιστάν (Êzidîxan) δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το Σενγκάλ, και το Κουρδιστάν δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το Êzidîxan. Συνδέονται». Και κατέληξε σε ένα κάλεσμα:
«Το Σενγκάλ ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του και παρά τις επιθέσεις που συνεχίζονται η κοινωνία των Γεζίντι κυβερνά την κοινότητα. Η επιστροφή των ανθρώπων μας στο δικό τους έδαφος είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Η καλύτερη απάντηση στον εχθρό είναι η επιστροφή των Γεζίντι στη χώρα τους. Επιστροφή στη γη κάποιου σημαίνει επιστροφή στην ύπαρξη, τη θρησκεία, την πίστη και τον πολιτισμό του και στις αξίες της ανθρωπότητας. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι μας από τα στρατόπεδα στο νότο και οι Γεζίντι που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες να επιστρέψουν στο Σενγκάλ.
Οι κουρδικές και γεζίντικες οργανώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας
Οι Γεζίντι αυτές τις μέρες οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή την 9η επέτειο της γενοκτονίας από το ISIS. Διαδηλώσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το Κουρδικό Γυναικείο Κίνημα στην Ευρώπη (TJK-E) με Ανακοίνωσή του καλεί σε ευρεία συμμετοχή στις δράσεις, και αναφέρει ανάμεσα στα άλλα:
«Στις 3 Αυγούστου, εμείς ως γυναικείες οργανώσεις στην Ευρώπη βγαίνουμε ξανά στους δρόμους για να διαδηλώσουμε για την επέτειο της γενοκτονίας της κοινότητας των Γιεζίντι που ξεκίνησε με την εισβολή του ISIS στην περιοχή του Σενγκάλ το 2014.
Ιδιαίτερα οι γυναίκες υπέστησαν διωγμούς, βασανιστήρια και σφαγές από τον ISIS. Χιλιάδες νεαρές γυναίκες και παιδιά Γιεζίντι απήχθησαν, πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα και βιάστηκαν. Από τις 3548 αιχμάλωτες γυναίκες, μόνο 1207 έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής. Δεν είναι γνωστό αν οι αγνοούμενες γυναίκες είναι ακόμα ζωντανές ή όχι, αλλά η ελπίδα και ο αγώνας των οικογενειών τους να τις ξαναδούν δεν έχει τελειώσει.
Η αυτονομία είναι ζωτικής σημασίας για τους Γιεζίντι
Θεωρούμε αυτή τη γενοκτονία την ντροπή του αιώνα. Είναι χαραγμένο στη μνήμη μας ως σφαγή όλων των γυναικών στον κόσμο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους Γιεζίντι και όλες τις καταπιεσμένες μειονότητες και αγωνιζόμαστε μαζί τους για δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα. Από τη γενοκτονία, έχουμε γίνει μάρτυρες της καταστροφής της ζωής, του πολιτισμού και της κοινωνίας στο Σενγκάλ. Στον απόηχο αυτής της γενοκτονίας, οι Γιεζίντι ενώθηκαν και έχτισαν δομές αυτοδιοίκησης και αυτοάμυνας για να προστατευτούν από μια νέα γενοκτονία.
Ωστόσο, τα επιτεύγματα των Γιεζίντι απειλούνται σοβαρά. Το τουρκικό κράτος και οι σύμμαχοί του υπέγραψαν συμφωνία στις 9 Οκτωβρίου 2020 για να καταστρέψουν τις δομές αυτοδιοίκησης και αυτοάμυνας και να επαναφέρουν τα συστήματα καταστολής τους. Η αυτονομία της Σενγκάλ δέχεται επίθεση ξανά και ξανά από το τουρκικό κράτος με drones. Το τουρκικό κράτος, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, δεν διστάζει καν να επιτεθεί σε αμάχους και παιδιά με τα οπλισμένα drones του.
Αλλά δεν είναι μόνο το τουρκικό κράτος που αποτελεί απειλή για τον λαό της Σένγκαλ. Η ιρακινή κυβέρνηση προσπάθησε επίσης επανειλημμένα να καταλάβει στρατιωτικά την περιοχή, αγνοώντας το αίτημα για αυτονομία του λαού των Γιεζίντι. Τα γεγονότα της 3ης Αυγούστου 2014 έδειξαν ότι ο λαός των Γιεζίντι δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν εκτός από τον εαυτό του, επειδή οι Πεσμεργκά του KDP και οι ιρακινές πολιτοφυλακές πέταξαν τα όπλα και αποσύρθηκαν όταν εισέβαλε το ISIS. Αυτό είναι ακόμα ζωντανό στις αναμνήσεις μας. Γι’ αυτό λέμε ότι η αυτονομία είναι ζωτικής σημασίας για τον λαό των Γιεζίντι!»
YJŞ: Θα διατηρήσουμε την αυτοάμυνα μας και θα εκδικηθούμε τη γενοκτονία
Οι Γυναικείες Μονάδες της Σενγκάλ (YJŞ), οι οποίες μαζί με τις Μονάδες Αντίστασης της Σενγκάλ (YBŞ) αποτελούν την υπεράσπιση της αυτοδιοικούμενης περιοχής, εξέδωσαν δήλωση με αφορμή την 3η Αυγούστου, την ένατη επέτειο από την έναρξη της γενοκτονίας του ISIS κατά του πληθυσμού των Γιαζίντι. την περιοχή Shengal (Sinjar) του νότιου Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ).
Στη δήλωση περιγράφεται η ιστορία της αντίστασης των Γιεζίντι και γίνεται αναφορά σε όσους σκοτώθηκαν στο 74ο Φερμάν. Το Φερμάν είναι ο όρος που χρησιμοποιούσαν οι Γιεζίντι για να περιγράψουν τις σφαγές και τις επιχειρήσεις εξόντωσης στην ιστορία τους. Το 74ο Φερμάν είναι η γενοκτονία από τον ISIS που ξεκίνησε με τη συντριβή των Πεσμεργκά του KDP και την εισβολή του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή.
«Οι μάρτυρες μας είναι το θεμέλιο για μια ελεύθερη ζωή. Συνέβαλαν σημαντικά στην αναγνώριση της ελεύθερης βούλησης των γυναικών και έγιναν φως στο σκοτάδι της πατριαρχίας. (…)
Το τουρκικό κράτος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του ISIS. Συνεχίζει να παίζει αυτόν τον ρόλο τέλεια μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. (…) Στόχος μας ως YJŞ είναι να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις ρίζες μας μέσω της αυτοάμυνας που έχουμε δημιουργήσει. (…) . Προστατέψαμε τη Σενγκάλ με αυτή τη δύναμη και μετατρέψαμε τον 74ο Φερμάν σε αντίσταση, οργάνωση και ελευθερία. (…)
Τα δυτικά κράτη, το τουρκικό κράτος, η ιρακινή κυβέρνηση και οι Μπαρζανί υπέγραψαν συμφωνία το 2020, την οποία ονομάζουν Συμφωνία της 9ης Οκτωβρίου. Αν και με αυτή τη συμφωνία συνεχίζουν με νόμο τη γενοκτονία, θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Γιεζίντι δεν είναι πια οι ίδιοι. Οι Γιαζίντι έχουν πλέον αμυντικές δυνάμεις και θεσμούς όπως το YJŞ και το YBŞ. Εμείς οι YJŞ διεκδικούμε τις ρίζες μας, δεν εγκαταλείπουμε τη γη και την πατρίδα μας και ζούμε μια έντιμη ζωή με μεγάλο αγώνα και αντίσταση. Οι αμυντικές δυνάμεις που ηγούνται του λαού των Γιεζίντι μας δίδαξαν ότι η κοινωνία δεν πρέπει να είναι ανυπεράσπιστη. Σε αυτή τη βάση, δηλώσαμε την αυτονομία μας και χτίσαμε τις δικές μας δυνάμεις.
Ως YJŞ, δηλώνουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε το 74ο Φερμάν. Η εκδίκηση για τα Φερμάν, η ελευθερία του αρχηγού Οτσαλάν και η αυτονομία του Σενγκάλ θα διασφαλιστούν. Με αυτή την πεποίθηση χαιρετίζουμε όλες τις γυναίκες που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και που βαδίζουν στο δρόμο της ελευθερίας. Στην ένατη επέτειο της γενοκτονίας, καλούμε τις γυναίκες να βγουν στους δρόμους με το σύνθημα: «Η εκδίκηση για τη γενοκτονία είναι δυνατή μέσω της οργάνωσης και της άμυνας των γυναικών». Πρέπει να επιστρέψουμε στη χώρα μας και να κρατήσουμε ζωντανούς και να διατηρήσουμε τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την ιστορία μας».
Το TEV-DEM ζητά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Γιεζίντι και το κλείσιμο του εναέριου χώρου για την αποφυγή κι άλλων σφαγών
Το Κίνημα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (TEV-DEM) στη βορειοανατολική Συρία στην Ανακοίνωσή του για την επέτειο της γενοκτονίας των Γιεζίντιστις 3 Αυγούστου 2014 τονίζει:
«Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ συμφωνία μεταξύ της Βαγδάτης και του KDP στις 9 Οκτωβρίου 2020 σύμφωνα με τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους εισβολής, επιδιώκει να ολοκληρώσει τη γενοκτονία κατά της κοινότητας των Γιεζίντι και να συντρίψει την ουσία τους και πνεύμα αντίστασης. Ωστόσο, αναπτύχθηκε μια σύγχρονη ιστορική αντίσταση για την οικοδόμηση ενός σοσιαλδημοκρατικού συστήματος στο Σενγκάλ και την πεδιάδα της Νινευή με αναζωπυρούμενο πνεύμα που ενθαρρυνόταν από τις θυσίες που έκανε το Κίνημα για την Ελευθερία του Κουρδιστάν για να διεκδικήσει αυτή την κληρονομιά. Αυτή η αντίσταση έγινε η αρχή μιας σύγχρονης επανάστασης στον δρόμο για την αναβίωση και την οργάνωση της κοινότητας των Γιαζίντι μέσω της ίδρυσης δημοκρατικών θεσμών και μονάδων αντίστασης που νίκησαν τον τρόμο και απελευθέρωσαν τη Σένγκαλ».
Το TEV-DEM κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους θεσμούς για την προστασία των εθνο-θρησκευτικών μειονοτήτων να τηρήσουν τα ηθικά τους καθήκοντα και ευθύνες για να προστατεύσουν τη βούληση των λαών που αντιμετωπίζουν σφαγές και γενοκτονίες και να σταματήσουν το έγκλημα της δημογραφικής αλλαγής.
Η Ανακοίνωση καταλήγει: «Ζητούμε επίσης να κλείσει ο εναέριος χώρος στις περιοχές του Σενγκάλ, του Μαξμούρ και του Νότιου Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) που γίνονται συνεχώς στόχος τουρκικών αεροπορικών επιδρομών. Ο ΟΗΕ, που δεν αναγνωρίζει αυτή τη γενοκτονία και αποφεύγει να ζητήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, είναι επίσης υπεύθυνος για τέτοιες σφαγές και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η αμέλεια του ΟΗΕ ενθαρρύνει το τουρκικό κράτος να επεκτείνει την κατοχή του και να διαπράξει περαιτέρω σφαγές εναντίον ανθρώπων».
KCK: Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία των Γιεζίντι
Η Συμπροεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK (Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν) στην Ανακοίνωσή της για την 9η επέτειο της γενοκτονίας των Γιεζίντι σημειώνει:
«Ο λαός του Σενγκάλ θέλει να ζήσει σε ένα ενοποιημένο Ιράκ με βάση την αναγνώριση της δημοκρατικής του βούλησης. Μόνο με την αναγνώριση αυτού του νόμιμου δικαιώματος θα είναι δυνατό να υποστηρίξει τον λαό του Σενγκάλ και να σταθεί ενάντια στη γενοκτονία», και τονίζει ότι το KCK υποστηρίζει τις προσπάθειες των Γιεζίντι για Αυτοδιοίκηση και Αυτοάμυνα, μέχρι το τέλος.
Το PYD καλεί την κοινότητα των Γιεζίντι να επιστρέψει και να ξαναχτίσει το Σενγκάλ
Η Γενική Συνέλευση του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την 9η επέτειο της γενοκτονίας του Σενγκάλ που διαπράχθηκε από μισθοφόρους του ISIS στις 3 Αυγούστου 2014.
Στην Ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι συνωμοσίες εναντίον των Γιεζίντι συνεχίζονται. «Για αυτό, πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε τον εχθρό και να αναζητήσουμε τρόπους αντίστασης και ενίσχυσης των κατακτήσεων των μαρτύρων μας».
«Υποκλινόμαστε με σεβασμό μπροστά στους μάρτυρες του Σενγκάλ και στους μάρτυρες της ελευθερίας του κουρδικού λαού. Επαναλαμβάνουμε την υπόσχεσή μας ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την αναζήτηση της ελευθερίας, της τιμής και των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού. Καλούμε την κοινότητα των Γιεζίντι να επιστρέψει στα εδάφη της, να ανοικοδομήσει τις περιοχές και τους ιερούς τόπους της. Καλούμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας να στηρίξουν τον λαό των Γιεζίντι και να λάβουν υπόψη τα δεινά που υπέστησαν στη γενοκτονία».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
[1] Οι Γεζίτες θεωρούν ότι είναι απευθείας απόγονοι του Αδάμ, από τον γιό του Σεϊντ μπεν Ζερ. Αυτή η καταγωγή κάνει τους Γεζίντι ξεχωριστούς και συνάμα τους υποχρεώνει να κρατούν την καθαρότητα της φυλής, θεωρώντας μεγάλο αμάρτημα και απαγορεύοντας τους γάμους με άτομα έξω από τη φυλή. Κανείς δεν μπορεί να γίνει Γεζίτης – να προσηλυτιστεί – παρά μόνο αν έχει γεννηθεί από γονείς Γεζίτες.
Οι μισθοφόροι φονιάδες του «Ισλαμικού Κράτους» μαζί με τις σφαγές, στα πλαίσια της γενοκτονίας, προκειμένου να σπάσουν την κλειστή κοινωνία και τις μυστικιστικές αναφορές στη γραμμή καταγωγής και άρα το λόγο ύπαρξης των Γεζιτών, επιδίδονται συστηματικά σε βιασμούς και αγοραπωλησίες των γυναικών που πέφτουν στα χέρια τους, σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, με στόχο να γεννηθούν παιδιά από τις Γεζίντι έξω από τη φυλή. Είναι ο λόγος που σ’ αυτά τα σκλαβοπάζαρα αποκλείονται οι Γεζίτες αγοραστές που επιχειρούν να πάρουν πίσω, με εξαγορά, τα μέλη της φυλής.