Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γερμανική Βουλή: Τα εγκλήματα που διέπραξε το ISIS στη Σενγκάλ το 2014 συνιστούν γενοκτονία κατά των Γεζίντι

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή αναγνώρισε, σε ψήφισμά της, ως γενοκτονία τα εγκλήματα που διέπραξε το ISIS στη Σενγκάλ το 2014 ενάντια στην κοινότητα των Γιεζίντι

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή αναγνώρισε την Πέμπτη ως γενοκτονία τις συστηματικές διώξεις και δολοφονίες των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ (νότιο Κουρδιστάν) από το ISIS. Οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο κατατέθηκε από κοινού από τις κοινοβουλευτικές ομάδες SPD, FDP, CDU/CSU.

«Η γερμανική Bundestag υποκλίνεται στα θύματα των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από το ISIS», αναφέρει το ψήφισμα. «Αναγνωρίζει τα δεινά που προκλήθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα εγκλήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και αποτίει φόρο τιμής στην αντίσταση χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή ενάντια στην τυραννική αδικία και την αποφασιστική δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη συνύπαρξη θρησκειών. Έξι εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στο Ιράκ ως αποτέλεσμα των απερίγραπτων θηριωδιών, πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο — πολλοί από τους οποίους δεν κατάφεραν ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Γεζίντι, Χριστιανοί και μέλη άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, και επίσης μουσουλμάνοι που αντιστέκονται στο ISIS, έγιναν θύματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Ειδικότερα, το ISIS επιδίωξε τον στόχο της πλήρους εξόντωσης της κοινότητας των Γεζίντι. Περισσότεροι από 5.000 Γιαζίντι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν βάναυσα από το ISIS, ειδικά το 2014».

Το ψήφισμα ανέφερε ότι τα εγκλήματα του ISIS στη Σενγκάλ το 2014 ήταν «γενοκτονία κατά την έννοια της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας».

Παρόντες στην ψηφοφορία στην Bundestag ήταν εκπρόσωποι των Γεζίντι. Η κούρδισσα  Σεβίμ Ντάντελεν (Sevim Dağdelen), βουλευτίνα του αριστερού κόμματος (Die Linke), δήλωσε στη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία ότι το ISIS υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία και ότι τα όπλα που δίνονται στην τρομοκρατική πολιτοφυλακή προέρχονται επίσης από γερμανική παραγωγή. Η Ντάντελεν άσκησε κριτική στο κείμενο του ψηφίσματος επειδή δεν αναφέρει το YPG ονομαστικά. «Ενώ οι Πεσμεργκά τράπηκαν σε φυγή, οι αμυντικές δυνάμεις από τη Ροζάβα έφτασαν στη Σένγκαλ και έσωσαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό πρέπει να αναφερθεί». Το ψήφισμα αναφέρει μόνο τις «κουρδικές μονάδες», οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εδαφική νίκη κατά του ISIS στο Ιράκ. Στην πραγματικότητα, ήταν κυρίως οι αντάρτες του PKK που βγήκαν από τα βουνά με εκατοντάδες μαχητές και μαζί με τους YPG/YPJ από τη Ροζάβα αντιμετώπισαν τους ισλαμιστές.

Η Ντάντελεν επέκρινε επίσης την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στο καθεστώς Ερντογάν και επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει να επιτίθεται στην κοινότητα των Γιαζίντι στη Σένγκαλ. «Εάν η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θέλει να προστατεύσει τους Γεζίντι και τη Σενγκάλ, πρέπει να μιλήσει ενάντια στις επιθέσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο», είπε.

Σχετικά με την ανασφαλή κατάσταση στη Σενγκάλ, το ψήφισμα αναφέρει για τον ρόλο του τουρκικού κράτους: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας παραβιάζουν επίσης την κρατική κυριαρχία του Ιράκ και έχουν τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσουν το βόρειο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Κουρδιστάν-Ιράκ».

Το ψήφισμα περιλαμβάνει αιτήματα της γερμανικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επεκτείνει τη νομική επεξεργασία και τη δίωξη των δραστών στη χώρα της και διεθνώς, να παράσχει περισσότερη οικονομική υποστήριξη για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων στο Ιράκ, να υποστηρίξει ένα κέντρο τεκμηρίωσης για τα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν από το ISIS στη Γερμανία. Το Ιράκ να προστατεύσει τα δικαιώματα των Γιαζίντι και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση κατεστραμμένων οικισμών των Γιαζίντι. Αυτό βασίστηκε σε μια αναφορά του Γραφείου για τις Υποθέσεις των Γιαζίντι που εδρεύει στο Βερολίνο [Stelle für jesidische Angelegenheiten], που έκανε εκστρατεία για την αναγνώριση.

Τα όργανα του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ήδη αναγνωρίσει τα εγκλήματα του ISIS ως γενοκτονία, όπως και η Αρμενία, η Αυστραλία, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και το Κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Πηγή: ANFNEWS

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις