Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξηλώθηκε το άγαλμα του ρατσιστή Frank Rizzo, πρώην αρχηγού της αστυνομίας και δημάρχου της Φιλαδέλφειας

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης εργάτες του Δήμου της Φιλαδέλφειας αποκαθήλωσαν και απομάκρυναν το άγαλμα του ρατσιστή πρώην Δημάρχου Φρανκ..

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης εργάτες του Δήμου της Φιλαδέλφειας αποκαθήλωσαν και απομάκρυναν το άγαλμα του ρατσιστή πρώην Δημάρχου Φρανκ Ρίζζο που είχε στηθεί απέναντι από στο Δημαρχείο της πόλης.  

Οι τελευταίες διαδηλώσεις υποχρέωσαν την δημοτική αρχή της πόλης να επιταχύνει τα σχέδιά της για την αφαίρεση του αγάλματος, τα οποία συζητήθηκαν ήδη από το 2017. Οι εργάτες ολοκλήρωσαν μια εργασία που οι διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτύχουν κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας.

«Το άγαλμα του Φρανκ Ρίζζο αντιπροσώπευε τη μισαλλοδοξία, το μίσος και την καταπίεση για πάρα πολλούς ανθρώπους, για πολύ καιρό. Τελικά έφυγε», δήλωσε ο δήμαρχος Jim Kenney την Τετάρτη καθώς δημοσίευσε μια φωτογραφία του κενού σημείου όπου κάποτε βρισκόταν το μεγάλο άγαλμα. «Αυτό είναι η έναρξη μιας διαδικασίας επούλωσης των τραυμάτων στην πόλη μας».

Το άγαλμα, το οποίο τοποθετήθηκε απέναντι από το Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας το 1998, υπήρξε για χρόνια στόχος ακτιβιστών που το αντιμετώπιζαν ως σύμβολο κτηνωδίας της αστυνομίας και ρατσισμού, και βανδαλίστηκε πολλές φορές.

Λόγω του υψηλού συμβολισμού της άγριας μισαλλοδοξίας του Ρίζζο, το άγαλμα ήταν ένα κεντρικός στόχος, ένα κομβικό σημείο στις διαμαρτυρίες της Φιλαδέλφειας για τις δολοφονίες των μαύρων – πιο πρόσφατα, της του George Floyd στη Μινεάπολη, της 26χρονης Breonna Taylor στο Louisville, και του Ahmaud Arbery κοντά στο Brunswick.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο άγαλμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, του πέταξαν κόκκινη μπογιά, του έβαλαν φωτιά και προσπάθησαν με σχοινιά να το γκρεμίσουν.

Τη δεκαετία του 1970, ο Ρίζζο κάλεσε τους ψηφοφόρους της Φιλαδέλφειας να «ψηφίσουν λευκούς». Για πολλούς από τους κατοίκους της Φιλαδέλφειας, το μεγάλο άγαλμα του Ρίζζο,  που ήταν επίσης επίτροπος της αστυνομίας, ήταν ένα εμφανές σύμβολο της βάναυσης μεταχείρισης των λευκών αστυνομικών απέναντι στους μαύρους και τις άλλες μειονότητες.

Η θητεία του Ρίζζο ως Διοικητή της Αστυνομίας τον έφερε στο γραφείο του δημάρχου — όπου όταν ανέλαβε υποσχέθηκε να είναι πιο σκληρός από τον Αττίλα τον Ούννο.

Κατά την περίοδο που ο Ρίζζο ήταν δήμαρχος της Φιλαδέλφειας από το 1972 έως το 1980, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε αγωγή εναντίον του αστυνομικού τμήματος της πόλης, λέγοντας ότι η χρήση υπερβολικής βίας αστυνομικών «σοκάρει τη συνείδηση».

[arve url=”https://youtu.be/zsgs492-qMY” align=”center” /]

«Το άγαλμα αντιπροσώπευε εκείνη την περίοδο και έπρεπε να φύγει ώστε εμείς να κατανοήσουμε πού πρέπει να πάμε, κάνοντας βήματα προς τα εμπρός» τόνισε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Kenney. Κόσμος που παρακολουθούσε τον γερανό να σηκώνει το άγαλμα από το βάθρο του, ζητωκραύγαζε.

Ο Rizzo πέθανε το 1991. Όμως, έγινε γνωστός στη Φιλαδέλφεια λόγω της χρήσης βίας κατά τη διάρκεια και μετά την εποχή της διεκδίκησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Έθεσε τον τόνο αμέσως μόλις έγινε αστυνομικός επίτροπος το 1967 καλώντας τους αστυνομικούς να αντιμετωπίσουν βίαια τους χιλιάδες μαθητές γυμνασίου που διαδήλωναν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εκπαίδευσης. Μερικοί μάρτυρες άκουσαν τον Ρίζζο να προτρέπει: ανέφεραν τον Ρίζζο λέγοντας,  «Get their black asses!»

Ο δημοσιογράφος Τζίν Ντέμπυ του NPR (National Public Radio), που είναι γεννημένος στην Φιλαδέλφεια, έχει γράψει για τον Ρίζζο:

«Για πολλούς μαύρους της Φιλαδέλφεια, μιας ηλικίας όπως η μητέρα μου, ο αλαζόνας και βλάσφημος Ρίζζο, ο πρώην αστυνομικός επίτροπος της πόλης, ήταν το πρόσωπο και η ψυχή της βάναυσης, επιθετικής αστυνομικής δύναμης της Φιλαδέλφειας. Μου μίλησε η μάνα μου για την εποχή που συνέλαβε μια ομάδα Μαύρων Πάνθηρων, τους ανέκρινε δημοσίως και κάλεσε τον Τύπο να καλύψει ολόκληρη τη δοκιμασία. Φωτογραφίες των γυμνών, ταπεινωμένων ανδρών κατάκλυσαν τις σελίδες των τοπικών εφημερίδων την επόμενη μέρα».


ΠΗΓΗ: npr.org

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις