Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βρετανία: Οι νοσηλευτές του NHS απεργούν πρώτη φορά μετά από 106 χρόνια!

Εκατό χιλιάδες (100.000) νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργάζονται σε 76 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ...

Εκατό χιλιάδες (100.000) νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργάζονται σε 76 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας θα απεργήσουν σήμερα, στην πρώτη κινητοποίηση που προχωρά το συνδικάτο τους Royal College of Nursing (RCN) από την ίδρυσή του, πριν 106 χρόνια. Η απεργία θα επαναληφθεί στις 20 Δεκεμβρίου και αφορά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το NHS ιδρύθηκε το 1948 κάτω από την πίεση των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος στην Αγγλία για ένα καθολικό και ελεύθερης πρόσβασης σύστημα Υγείας, κάτω από την πίεση των βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και των κατακτήσεων στη Σοβιετική Ενωση στον τομέα της Υγείας. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά η εικόνα του NHS χαρακτηρίζεται από μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι κενές θέσεις εργασίας έφτασαν τις 132.139 ενώ υπάρχουν αντίστοιχα μεγάλες ελλείψεις στα κέντρα αποκατάστασης.

Η κατάσταση είναι πλέον δραματική, ενώ η εμπορευματοποίηση της Υγείας έχει τραγικές επιπτώσεις στη νοσοκομειακή περίθαλψη και γενικότερα στην υγεία και την πρόληψη του πληθυσμού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περίπου 7 εκατομμύρια ασθενείς στη Βρετανία βρίσκονται σε λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2020, το υγειονομικό προσωπικό στη Βρετανία είχε 9 φορές αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό να νοσήσει από COVID-19. Τα «χειροκροτήματα» και οι καμπάνιες υποστήριξης του προσωπικού και στη Βρετανία έμειναν στα λόγια. Η ετήσια αύξηση του 3% για το 2021 είναι απλά προσβλητική, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός ανεβαίνει στα ύψη. Για το νοσηλευτικό προσωπικό τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Οι νοσηλευτές πληρώνονται λιγότερο απ’ ό,τι 10 χρόνια πριν. Σε Αγγλία, Β. Ιρλανδία και Ουαλία οι απολαβές έχουν μειωθεί κατά 11% (στοιχεία από RCN). Σύμφωνα με άρθρο του BBC, 40.000 νοσηλευτές έφυγαν από το ΝΗS μέσα σε ένα χρόνο, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 100.000 για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (ανάλυση του Nuffield trust think tank για το BBC). Επιπλέον, τα δημοσιεύματα για επαγγελματίες Υγείας που καταφεύγουν σε food banks είναι καθημερινά. Πολλοί είναι επίσης οι γιατροί που σκέφτονται ή έχουν ήδη αποχωρήσει από το NHS αφού πέρα από τις περικοπές στις αποδοχές τους πρόσφατα νομοθετήθηκαν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα με αύξηση της φορολόγησης που έχει ως αποτέλεσμα μείωση του εισοδήματος των γιατρών που συνταξιοδοτούνται.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες ζητούν μισθολογική αύξηση λίγο μεγαλύτερη του 19% προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, η οποία, σύμφωνα με το RCN, έχει περιοριστεί κατά 20% από το 2010. Σημειώνουν εξάλλου ότι οι χαμηλοί μισθοί σημαίνουν ελλείψεις προσωπικού και εκπτώσεις στην φροντίδα των ασθενών. «Ο φόρτος εργασίας είναι φρικτός. Οι νοσηλευτές πνίγονται, δεν μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς», είχε εξηγήσει πρόσφατα ο Μαρκ Μπούτροϊντ, που εργάζεται ως νοσηλευτής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας του Λονδίνου.

Το αίτημά τους έχει χαρακτηριστεί «απρόσιτο» από την κυβέρνηση, η οποία τόνισε ότι δεν μπορεί να προσφέρει αύξηση μεγαλύτερη του 4% με 5%. Η κυβέρνηση της Σκοτίας απέφυγε τις κινητοποιήσεις, αφού δέχθηκε να διαπραγματευθεί για το μισθολογικό με το RCN, κάτι που το συνδικάτο ήλπιζε να γίνει και στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει και χαρακτήρισε  «βαθιά λυπηρό» το γεγονός ότι ένα μέρος των μελών του συνδικάτου «προχωρούν με την απεργία»! Μια στάση που απηχεί  τη γενικότερη κατεύθυνση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους. Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ τηρεί σκληρή στάση έναντι των συνδικάτων και έχει δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει ώστε να περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών τους. Δηλαδή να περιορίσει το δικαίωμά τους στην απεργία. 

Θυμίζουμε ότι η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με απεργιακό κύμα αυτό τον χειμώνα, με τις κινητοποιήσεις να παραλύουν τους σιδηροδρόμους και τα ταχυδρομεία, ενώ και τα αεροδρόμια προετοιμάζονται για προβλήματα στη λειτουργία τους στη διάρκεια των Χριστουγέννων λόγω των απεργιών που έχουν προαναγγελθεί. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις