Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάργηση από τη Βουλγαρία του ειδικού φόρου στο ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι το μέτρο ήταν αντίθετο στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Η Βουλγαρία στα μέσα Οκτωβρίου είχε επιβάλλει πρόσθετους φόρους στην εισαγωγή και μεταφορά του ρωσικού αερίου, ύψους 20 λεβ (περίπου 10 ευρώ) ανά μεγαβάτ/ώρα, στο πλαίσιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση του Νικολάι Ντένκοφ εξήγησε ότι στόχος του φόρου δεν ήταν να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου για τη Σερβία και την Ουγγαρία, αλλά να μειώσει τα κέρδη του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, που προμηθεύει με αέριο τη Σερβία και την Ουγγαρία μέσω Βουλγαρίας.
Το Βελιγράδι και η Βουδαπέστη είχαν τότε χαρακτηρίσει «εχθρική» την απόφαση της Σόφιας. Η Σερβία εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο και το Νοέμβριο απευθύνθηκε στην Ενεργειακή Κοινότητα, ως ρυθμιστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της ενέργειας, ζητώντας ανάκληση του μέτρου από τη Βουλγαρία.
Σημειώνεται ότι η Σερβία αρχίζει σταδιακά να διαφοροποιεί τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Στις 10 Δεκεμβρίου τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός, ο οποίος εκτείνεται από τη σερβική πόλη Νις μέχρι τα περίχωρα της Σόφιας. Ο αγωγός αυτός, ο οποίος έχει ικανότητα μεταφοράς 1,8 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, θα μεταφέρει αζέρικο αέριο που θα φτάνει στην Ελλάδα με τον αγωγό TAP ενώ αργότερα και από τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Επιπλέον, στις 15 Νοεμβρίου υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της, η Σερβία χρειάζεται περίπου 3,2 δισ. κυβικά μέτρα αέριο τον χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ