Ειδικότερα στην ανακοίνωση της σημειώνει:
Η παραπάνω φράση συμπυκνώνει την πολιτική της πλειοψηφίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, καθώς και των επίδοξων Δημάρχων.
Το χθεσινό συμβάν, με τη φωτιά που ξέσπασε σε βυτιοφόρο που μετέφερε 7,5 τόνους υγροποιημένου αερίου στην Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, πέραν από το ότι αναδεικνύει την ορθότητα της διαχρονικής θέσης της Δημοτικής Αρχής, φέρνει και μπροστά στις ευθύνες τους όλους όσους «ορκίζονται» στο όνομα του LNG και της ανάπτυξης που αυτό θα φέρει δήθεν στην πόλη.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας είναι περήφανη που μαζί με τον πατραϊκό λαό, έχει αντισταθεί σθεναρά, τόσο στη χωροθέτηση δεξαμενών φυσικού αερίου μέσα στην πόλη και δίπλα σε οικισμούς (όπως ήταν η πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας), όσο και στη μεταφορά του με βυτιοφόρα οχήματα.
Μάλιστα, σε επιστολή του Δημάρχου προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στις 24/8/2021, με αφορμή την ένταξη της πράξης «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», αναφέρονταν, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής:
«Με το συγκεκριμένο έργο για την παροχή φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν δίνεται λύση στην ενεργειακή φτώχεια και την ανασφάλεια.
Πέραν της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων, εγείρεται σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, καθώς και οι τέσσερεις περιοχές που είχαν προταθεί από το ΤΕΕ για την εγκατάσταση των δεξαμενών και των μονάδων αεριοποίησης, βρίσκονταν κοντά σε οικισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί καθίστανται ευάλωτοι σε περίπτωση ατυχήματος.
Η παροχή φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα πρέπει να γίνει μέσω αγωγού, δεν μπορεί αυτό να μεταφέρεται οδικά, με βυτιοφόρα οχήματα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η οδική μεταφορά, μέσα μάλιστα από δρόμους με δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων της Πάτρας και των άλλων δύο πόλεων, καθώς και των περιοχών διέλευσης, κατά την μεταφορά του από την Ρεβυθούσα».
Η Δημοτική Αρχή, έχει επίσης αναδείξει πολλές φορές τα «παραμύθια» περί φθηνής ενέργειας για το λαό, που θα εξασφαλιζόταν δήθεν μέσω του φυσικού αερίου και που ήδη έχουν καταρριφθεί από τη ζωή και την καπιταλιστική αγορά.
Χαρακτηριστικά, σε παρέμβαση του Δημάρχου Πατρέων στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που συζητιόταν το ενεργειακό ζήτημα, ακριβώς έναν χρόνο πριν, ο ίδιος είχε τονίσει τα εξής:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις «φωτιά», επιβλήθηκαν και μονιμοποιήθηκαν λόγω της πολιτικής που καθιστά την ενέργεια εμπόρευμα, το οποίο είναι στα χέρια των διάφορων ομίλων – προμηθευτών. Της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», στην οποία συμφωνούν όλες οι Κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος, γι’ αυτό και ψήφισαν από κοινού την ένταξη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, τις εγγυημένες τιμές … Γιατί ανεχόμαστε τους «νταβατζήδες», που θα μας φέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, πάντα με την υπογραφή των ΗΠΑ; Γιατί ανεχόμαστε τα παραμύθια της «πράσινης ανάπτυξης», του εμπορίου ρύπων και δεν απαιτούμε την άμεση αξιοποίηση των δικών μας πηγών ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, όπως ο λιγνίτης; Ποιος από μας πιστεύει ότι τα «πιράνχας» νοιάζονται για το περιβάλλον και το κλίμα; Για τα κέρδη και την κυριαρχία τους νοιάζονται και για τίποτ’ άλλο, εμείς μόνο μπορούμε να προστατεύσουμε τον τόπο μας και τον πλανήτη».
Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι φορέων όπως το ΤΕΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλοι, κατηγορούσαν τη Δημοτική Αρχή ότι με τις «ιδεοληψίες» της βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη και ότι δεν θέλει το φυσικό αέριο.
Πλειοδοτούσαν δε σε αντίστοιχες δηλώσεις, όπως του κ. Αϊβαλή ότι «Εκείνο που πρέπει να γίνει πάση θυσία είναι το φυσικό αέριο να φθάσει στην περιοχή», του κ. Παπαδημάτου ότι: «Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη που λέει «ΟΧΙ» στη έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, εμμένοντας σε νοοτροπίες νεολιθικής εποχής και καλυπτόμενη πίσω από το άλλοθι του αγωγού που συζητιέται 30 ολόκληρα χρόνια και δεν έχει έρθει ακόμη στην περιοχή μας, μη δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επιχειρηματικό κόσμο να κάνει χρήση φθηνής ενέργειας», καθώς και του κ. Ψωμά ότι θεωρεί «… απαραίτητη τη δημιουργία σταθμού φυσικού αερίου (ΦΑ) στο νέο λιμάνι καθώς σε λίγα χρόνια οι θαλάσσιες μεταφορές θα χρησιμοποιούν μόνο ΦΑ για τις ανάγκες τους».
Αναρωτιόμαστε, μετά το χθεσινό «ατύχημα», όπου από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, επιμένουν άραγε οι παραπάνω στις θέσεις που διατυπώνουν όλα αυτά τα χρόνια;
Η Δημοτική Αρχή διεκδικεί την παροχή φυσικού αερίου με αγωγό στην πόλη μας, για να τροφοδοτηθούν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις με ασφάλεια και να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος. Να κατασκευαστούν δίκτυα με κρατική χρηματοδότηση για την παροχή φυσικού αερίου σε ολόκληρη την πόλη και να εξασφαλιστεί η δωρεάν σύνδεση για όλους τους οικιακούς χρήστες, καθώς και μέτρα στήριξης των ανέργων και φτωχών νοικοκυριών για την εγκατάσταση του οικιακού εξοπλισμού.
Την ξεκάθαρη θέση μας, τη θέτουμε στην κρίση του πατραϊκού λαού και τον καλούμε με τον αγώνα του, αλλά και με την επιλογή του στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη, να συνεχίσει να θέτει εμπόδια στην εγκατάσταση «μπαρουταποθηκών» δίπλα από το σπίτι του, στους δρόμους που κινείται ο ίδιος και τα παιδιά του.