Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βόλος: Στρατηγική ιδιωτικοποίησης και μετατροπής του νερού σε εμπόρευμα

Χαράτσια στο λαό για το νερό, υποβαθμισμένη ποιότητα και μετατροπή του σε χρυσοφόρο εμπόρευμα

Αναδημοσίευση άρθρου του υποψήφιου δημάρχου Βόλου με την «Λαϊκή Συσπείρωση», Αποστόλη Ριζόπουλου από τον 902.gr:

Η πορεία υποβάθμισης και απαξίωσης της ΔΕΥΑΜΒ, οι ανεπαρκείς, απαρχαιωμένες, διάσπαρτες υποδομές και οι τεράστιες ελλείψεις, με τις σοβαρές επιπτώσεις στην υδροδότηση όλων των περιοχών του Δήμου Βόλου, όπως τις ζήσαμε στις τελευταίες καταστροφές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές Βόλου.

Η σημερινή κατάσταση στη ΔΕΥΑΜΒ αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές αρχές, εδώ και χρόνια, στερούν από το λαό του Βόλου το δικαίωμά του στο νερό. Ενιαία, ως κρίκοι του αστικού κράτους, παράλληλα με την υποβάθμιση των υπηρεσιών, προωθούν την διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων και την πλήρη ανταποδοτικότητα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Έτσι από το 2011, όταν ανακοίνωνε ο κ. Σκοτεινιώτης την περικοπή των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό (Κ.Π.) προς τη ΔΕΥΑΜΒ, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, ακολουθήθηκαν πρακτικές αύξησης της ανταποδοτικότητας, μείωσης του προσωπικού και ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών.

Η δημοτική αρχή Σκοτεινιώτη, στο όνομα δήθεν της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΜΒ:

 – Διατήρησε στο ίδιο ύψος τα τιμολόγια του νερού, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης μειώθηκαν μεσοσταθμικά περίπου 30% και δρομολόγησε διακοπές νερού για λίγες δεκάδες ευρώ.

– Οι οργανικές θέσεις της επιχείρησης μειώθηκαν από 192 σε 156, αποδυναμώνοντας την επιχειρησιακή δυνατότητα, με επιβαρυντικές συνέπειες – εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους, με ταυτόχρονη προώθηση των ευέλικτων σχέσεων απασχόλησης.

-Επιταχύνθηκε η υποβάθμιση στη ποιότητα και τιμή των προσφερόμενων υπηρεσιών και την ανάληψη έργων και υπηρεσιών από εργολάβους.

-Περικόπηκαν οι μισθοί των εργαζομένων με την παράνομη ένταξή τους στο ενιαίο φτωχολόγιο του δημοσίου, ενέργεια για την οποία δικαιώθηκαν δικαστικά απαιτώντας τα «κλεμμένα» πίσω.

-Ταυτόχρονα οι εργολαβικές εταιρείες συνέχισαν να αρμέγουν τη ΔΕΥΑΜΒ, όπως η ΕΡΓΗΛ, που για έργο, σύμφωνα με τις επιμετρήσεις, 5 εκατ. ευρώ, έφτασε να διεκδικεί 20 εκατ. Ευρώ.

-Επιπλέον, με το πρόγραμμα JESSIKA προωθήθηκαν τα έργα για την «Κατασκευή Μικρού ΥΗΣ στη θέση Μετερίζα Πηλίου» και των «Συνοδών έργων διακλαδώσεων των δικτύων ακαθάρτων Αγ.Στεφάνου, Ιωλκού και Αγριάς» με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προωθώντας την ιδιωτικοποίηση τομέων της ΔΕΥΑΜΒ, που τελικά, όμως, δεν εντάχθηκαν.

Η δημοτική αρχή Μπέου συνέχισε την ίδια στρατηγική διαχείρισης.

-Επιχείρησε την παραχώρηση της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιώτη (εξωτερικό συνεργάτη), ενώ ο σημερινός πρόεδρός της μιλούσε για επιχειρηματική εκμετάλλευση των νερών των πηγών για παραγωγή εμφιαλωμένου νερού!

-Προχώρησε σε αυξήσεις της τιμής του νερού στις περιφερειακές δημοτικές κοινότητες με αυξήσεις από 60% έως και 260 % (π.χ. Άλλη Μεριά).

-Συνεχίζει να κόβει το νερό για οφειλές «ψίχουλα» και να χαρατσώνει στους λογαριασμούς το λαό του Βόλου, όπως έκανε πέρυσι με τον νέο τρόπο τιμολόγησης του νερού.

-Εγκατέλειψε το σύστημα άρδευσης γιατί δεν ήταν «ανταποδοτικό», ενώ παραχώρησε σε Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία τη διαχείριση αντλιοστασίων στην Αισωνία.

-Ικανοποίησε μέχρι και το τελευταίο ευρώ τις ληστρικές απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ (στο χέρι το υπόλοιπο των 9 εκατ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα χρωστά 20 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

Στο ερώτημα «ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό» απαντά η οδηγία – πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2000/60 Ε.Ε., που εξειδίκευσε η σχετική ΚΥΑ 135275/2017 του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος».

Από τις διατάξεις προβλέπονται νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και στους μικρομεσαίους αγρότες. Επιδιώκεται να φορτώσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων το συνολικό λογαριασμό «κόστους» του νερού. Όπως διατυπώνεται: «Ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται κατά τρόπο ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος του συγκεκριμένου παρόχου» (κόστος κεφαλαίου, λειτουργικό κόστος, κόστος συντήρησης, διοικητικό κόστος, κ.ά,).

Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα «πνίγονται» από κάθε λογής φόρους, καλούνται και στον δήμο και στις ΔΕΥΑ να καταβάλλουν επιπλέον «χαράτσι», για υπηρεσίες που θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν ή με χαμηλό αντίτιμο. Πληρώνουν την πολιτική εμπορευματοποίησης και του νερού, είτε αυτό προσφέρεται από δημοτικές υπηρεσίες είτε από ιδιώτες! Στην πραγματικότητα επιχειρείται η κοινωνική αποδοχή της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης αυτού του κοινωνικού αγαθού, προετοιμάζεται το έδαφος για την εισχώρηση διεθνών μονοπωλίων σε χρυσοφόρες μπίζνες – επενδύσεις, μετατρέποντας το νερό σε χρυσοφόρο εμπόρευμα.

Αυτήν την κατεύθυνση εξυπηρετεί και η ένταξη των ΔΕΥΑ στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και γενικότερα οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου της ΝΔ για την «αναδιοργάνωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδατος”, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ, για “καταμερισμό του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής”.

Σήμερα, το αποτέλεσμα όλης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής στη ΔΕΥΑΜΒ έχει ως αποτέλεσμα να είναι μια υπηρεσία που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες με άφθονο, ποιοτικό και φθηνό νερό.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Βόλου 2020 – 2023, μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι δεν έχει γίνει αποτύπωση και καταγραφή των υδατικών πόρων και υπολογισμός των υδατικών αναγκών του δήμου. Από τα 15 εκατ. κ.μ. νερό, που εκτιμάται ότι δίνεται στην κατανάλωση, τα μισά είναι από τις γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η ποιότητα του νερού να είναι υποβαθμισμένη. Η υπεράντληση των γεωτρήσεων, δίνει νερό ακατάλληλο, όπως στην Αγριά που το νερό περιείχε υδράργυρο, αρσενικό, κ.ά. Επίσης, όπως επισημαίνεται στο «πρόγραμμα», υπάρχουν απώλειες νερού στο δίκτυο που είναι απαρχαιωμένο λόγω διαρροών. Από 1.200 χλμ δικτύου ύδρευσης το 30% του μήκους του είναι σιδηροσωλήνες και αμιαντοσωλήνες (με τα πρόσφατα έργα αντικαταστάθηκε μόνο 100 χμ δικτύου σε Βόλο και Ν. Ιωνία), ενώ δεν έχουν χαρτογραφηθεί τα δίκτυα των περιφερειακών Δ.Ε., που συνενώθηκαν στον Δήμο Βόλου. Ακόμη, επαληθεύουν ότι δεν υπάρχει επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση των δικτύων και εγκαταστάσεων.

Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα, οι νομικίστικες προσεγγίσεις και καταγγελίες για τη διαχείριση της ΔΕΥΑΜΒ από τη «Συμμαχία για τον Βόλο», του Ν. Παπαπέτρου, συγκαλύπτουν τα αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού και τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τον στηρίζουν. Πίσω από το πέπλο της αστικής νομιμότητας επιχειρεί να κουκουλώσει τις πολιτικές ευθύνες όλων. Όλων αυτών, που, όπως στην περίπτωση της ΕΡΓΗΛ, όταν το ΚΚΕ κατέθετε ερωτήσεις στη Βουλή, υπεράσπιζαν τη νομοθεσία που της χάρισαν εκατομμύρια ευρώ από το χαράτσωμα των Βολιωτών. Εξάλλου η καλύτερη απόδειξη στήριξης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής ήταν και η δήλωσή του ότι δεν έχει αγκυλώσεις και ιδεοληψίες για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου και το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν μια ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ. Να υπάρχει άμεση χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, χωρίς την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση τομέων – υπηρεσιών της δημοτικής επιχείρησης. Να απαιτήσουν μείωση τουλάχιστον στο 50% του τιμολογίου ύδρευσης και να μη γίνονται διακοπές νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους για ανεξόφλητους λογαριασμούς. Να χρηματοδοτηθούν εξ’ ολοκλήρου οι τοποθετήσεις υδρομέτρων, οι συνδέσεις με το σύστημα αποχέτευσης των λαϊκών κατοικιών, η συντήρηση και η επέκταση του δικτύου άρδευσης, η αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες, δωρεάν, χωρίς ανταποδοτικότητα, με δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, από τον οποίον πρέπει να χρηματοδοτείται η ΔΕΥΑΜΒ.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις