Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Ένα «δόγμα» από τα παλιά στη νέα αντιπυρική περίοδο

«Δόγμα» γίνεται, πλέον, από την κυβέρνηση η επιβολή γενικών επιφυλακών και μαζικών μετακινήσεων των πυροσβεστών ανά την επικράτεια στην αντιπυρική..

«Δόγμα» γίνεται, πλέον, από την κυβέρνηση η επιβολή γενικών επιφυλακών και μαζικών μετακινήσεων των πυροσβεστών ανά την επικράτεια στην αντιπυρική περίοδο. Αυτό προκύπτει και από την … πανηγυρική παρουσίαση του «νέου επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών» στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για ένα δόγμα από τα παλιά.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παρουσίασε ως … αντιπυρικό σχεδιασμό την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, με οργάνωση της δασοπροστασίας σε άλλη βάση αλλά και ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό που θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση και οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, συνεχίζοντας την αντιδασική πολιτική, έχοντας απογυμνωμένα από χρηματοδότηση και προσωπικό τη Δασική Υπηρεσία και επιμένοντας στον αντιεπιστημονικό και ανεπιτυχή διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την κατάσβεσή τους που ισχύει από το 1998 και εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις.

Την παρουσίαση του «νέου» δόγματος που βασίζεται σε παλιά, σαθρά υλικά, έκανε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Θόδωρος Βάγιας, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του «νέου» δόγματος, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση του αριθμού του πληρώματος των οχημάτων από δύο σε τρία άτομα και η υποχρεωτική κινητοποίηση δύο πυροσβεστικών οχημάτων στο σημείο έναρξης μιας πυρκαγιάς. Παράλληλα, θα κινητοποιείται και αξιωματικός της Πυροσβεστικής για καλύτερη αξιολόγηση του κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε έξοδος περιπολικού του Πυροσβεστικού Σώματος πρέπει να στελεχώνεται από τρεις υπαλλήλους, ενώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας στελεχώνεται από δύο, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στην παρουσίαση του «νέου» δόγματος δεν διευκρινίστηκε πού θα βρεθεί αυτό το προσωπικό. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος οι 650 δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ που αυξήθηκαν φέτος σε 16 – οι 10 αερομεταφερόμενες) οι οποίοι έχουν προσληφθεί, θα αποδεσμεύσουν ανάλογο αριθμό πυροσβεστών από τα πεζοπόρα τμήματα. Οι τελευταίοι θα στελεχώσουν τα πυροσβεστικά οχήματα για να υπάρξουν τριμελή πληρώματα σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τριμελής στελέχωση των οχημάτων θα γίνει σε μικρό τμήμα της χώρας, αφού τα περιπολικά της Πυροσβεστικής δεν μπορούν να στελεχωθούν με…φαντάσματα.

Όλα τα χρόνια η υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος αντιμετωπίζεται με γενικές επιφυλακές που πέρσι εφαρμόστηκαν ακόμη και για προληπτικούς λόγους με παράλληλη αναστολή και ανάκληση κανονικών αδειών, το οποίο έγινε πανεύκολο με βάση το νόμο 4662/2020. Το προσωπικό τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής για τουλάχιστον 93 ημέρες ενώ στις περισσότερες περιφέρειες, όπως Αττική, Ανατ. Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, οι ημέρες επιφυλακής και μη χορήγησης αδειών ξεπέρασαν τις 100, δηλαδή το 50% της αντιπυρικής περιόδου.

Για πρώτη φορά από το 1998 που το Π.Σ. ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση πραγματοποιήθηκε ανάκληση αδειών δύο φορές κατά την ίδια αντιπυρική περίοδο. Παράλληλα, περικόπτονταν ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό) κατά τις περιόδους αναστολής και ανάκλησης κανονικών αδειών. Υλοποιήθηκαν, δε, μαζικές μεταθέσεις και ξεσπίτωμα πυροσβεστών. Η στέγαση, εξάλλου, προσωπικού και εξοπλισμού δεν έχει να παρουσιάσει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης, το έλλειμμα υπαλλήλων καλύπτεται και με μετακινήσεις πυροσβεστών από τη μία περιφέρεια σε άλλη για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις. Πραγματοποιώντας τέτοιες μετακινήσεις ο πυροσβέστης ξεκινά την κατάσβεση, ήδη, εξουθενωμένος. Ετσι, γίνεται και «δόγμα» η πολιτική που μετατρέπει τους πυροσβέστες περίπου σε … δουλοπάροικους.

Άλλη «καινοτομία» είναι η άμεση εμπλοκή στο έργο της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων με τα δικά τους μέσα. Αυτές οι ομάδες μέχρι πέρσι κινητοποιούνταν σε δεύτερο χρόνο. Οι ομάδες αυτές, σύμφωνα με αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος πρέπει να δηλώνουν από την προηγούμενη μέρα τη διαθεσιμότητά τους, όπως και το σχετικό χρονικό ορίζοντα που θα δραστηριοποιηθούν, π.χ. από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Επίσης, όπως τονίστηκε, όσον αφορά τα εναέρια μέσα θα δίνεται εντολή για την κινητοποίησή τους από την έναρξη της πυρκαγιάς και αν υπάρχει θετική εκτίμηση για την πορεία της φωτιάς αυτή θα ακυρώνεται.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο όνομα της έλλειψης προσωπικού, σκόπιμα προωθείται η άποψη ότι τα εναέρια μέσα σβήνουν τις πυρκαγιές, την ώρα που είναι γνωστό ότι η αεροπυρόσβεση είναι χρήσιμη για να χαμηλώσει την ένταση της πυρκαγιάς, ώστε να μπορούν να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις. Από 902.gr 

Απόψεις