Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υπό πίεση ο Ζελένσκι – Παζάρια και διαπραγματεύσεις υπό τη σκιά των Ουκρανικών αποτυχιών

Η αποτυχία της αντεπίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου και η αδυναμία ή απροθυμία των συμμάχων του να συνεχίσουν την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας έχουν φέρει την Ρωσία του Πούτιν σε θέση οδηγού και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό ασφυκτική πίεση.

Η αποτυχία της αντεπίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου και η αδυναμία ή απροθυμία των συμμάχων του να συνεχίσουν την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας έχουν φέρει την Ρωσία του Πούτιν σε θέση οδηγού και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό ασφυκτική πίεση.

Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί ανάμεσα στη Δύση και το Κίεβο καταγράφεται και από την ξαφνική ακύρωση της τηλεδιάσκεψης Ζελένσκι με στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των Ρεπουμπλικανών και να εγκριθεί το νέο πακέτο – μαμούθ του Μπάιντεν προς την Ουκρανία.

Τα νούμερα και τα αμερικανικά παράδοξα

Τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους σκληρούς Ρεπουμπλικανούς συνεχίζονται, ωστόσο δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα και διάθεση να βρεθεί η σκληρή τομή.

Την ίδια ώρα, με βάση ρεπορτάζ της La Repubblica, οι συζητήσεις επιδεινώνονται από διάφορους παράγοντες. Αυτό που, ανάμεσα σε άλλα, επικαλούνται ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του είναι ότι η Ουκρανία είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα θα πρέπει να το λύσουν οι Ευρωπαίοι και το δεύτερο πως θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα αυτά (περίπου 100 δισ. δολάρια) θα ήταν προτιμότερο να επενδυθούν για ανάπτυξη εντός των ΗΠΑ. 

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι και τα δύο αυτά βασικά επιχειρήματα δεν είναι πλήρως αληθή. Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει μέχρι στιγμής τα διπλά χρήματα από αυτά που προσφέρουν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία. Λιγότερες στρατιωτικές προμήθειες, αλλά πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα του συντηρητικού αμερικανικού think tank American Enterprise Institute το 90% των κεφαλαίων που έχει δώσει το Κογκρέσο στην Ουκρανία δεν έφυγαν ποτέ από τις ΗΠΑ.

Περίπου 60 από τα 68 δις. ξοδεύτηκαν για την αγορά όπλων στις ΗΠΑ τα οποία εστάλησαν στην Ουκρανία. Η πολιτεία, μάλιστα, που έχει επωφεληθεί περισσότερο είναι το σούπερ συντηρητικό Άρκανσο με 2,3 δισ., αλλά και άλλες ρεπουμπλικανικές πολιτείες όπως το Τέξας, η Φλόριντα, η Αλαμπάμα, η Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο είναι ανάμεσα στις δέκα με τα μεγαλύτερα κέρδη χάρη στις αγορές από τον Ζελένσκι. 

Συνεπώς η πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με πολιτική. Τα επιχειρήματα για το τέλος της στήριξης προς την Ουκρανία απευθύνονται κυρίως προς το εκλογικό ακροατήριο των ρεπουμπλικανών.

Από efsyn.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις