Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τουλάχιστον μέχρι το 2025 οι ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις και για επόμενα χρόνια σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη.  «Η..

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις και για επόμενα χρόνια σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη. 

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει  ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Niek Den Hollander, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper , σε συνέντευξή του . «Είναι πιθανό τα κράτη να μην μπορούν να γεμίσουν τις αποθήκες τους το επόμενο καλοκαίρι τόσο εύκολα όσο φέτος».

Η Ευρώπη πλήττεται από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν  μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι τιμές που εκτινάσσονται στα ύψη, έχουν προκαλέσει κρίση κόστους ζωής ενώ ωθούν τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης.

Σύμφωνα με τον Ed Morse, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Citigroup Inc, στο  Bloomberg  η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου «δεν αυξάνεται από τη μια μέρα στην άλλη». Όπως εκτίμησε οι τιμές στην Ευρώπη θα  επιστρέψουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021, κάπου μεταξύ 2025 και 2027»

 Η αντιπαράθεση, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ασκεί πίεση στους ηγέτες της Ευρώπης να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας. Η Νορβηγία είναι πλέον ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά δεν έχει ικανότητα να αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες από τη Ρωσία. 

 Από την άλλη η παγκόσμια παραγωγή LNG είναι ήδη περιορισμένη και η αύξηση της δυναμικότητας διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Colin Parfitt, αντιπρόεδρο της Chevron Corp. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη πρέπει να παλέψει με την Ασία για τους υπάρχοντες όγκους για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Θα επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της νορβηγικής εταιρείας ενέργειας Equinor ASA . “Η αστάθεια στις τιμές είναι εδώ για να μείνει για περισσότερο.”

Μέχρι τότε οι λαοί θα στενάζουν και θα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ την ίδια ώρα τα μονοπώλια ενέργειας θα αυγατίζουν κεφάλαια και κέρδη. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις