Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στους δρόμους οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη – Μαχητικές κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο! (ΦΩΤΟ)

Τις κινητοποιήσεις τους κλιμακώνουν αγρότες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τα αδιέξοδα που προκαλεί η αγροτική πολιτική της ΕΕ

Τις κινητοποιήσεις τους κλιμακώνουν αγρότες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τα αδιέξοδα που προκαλεί η αγροτική πολιτική της ΕΕ, που εκτός από την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών στοχοποιεί την ίδια την ποιότητα της διατροφής και αγροτικής παραγωγής συνολικά για τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες στη Γαλλία τα μπλόκα πλησίαζαν σε όλη την επικράτεια τα 80, με τριτοβάθμιες οργανώσεις αγροτών (π.χ. FNSEA και «Jeunes agriculteurs» – JA) να καλούν για σήμερα, Παρασκευή, τους συλλόγους-μέλη τους να συγκεντρωθούν και «στους μεγάλους οδικούς άξονες γύρω από την πρωτεύουσα».

Οι αποκλεισμοί δρόμων συνδυάστηκαν με άλλες πολύμορφες διαμαρτυρίες μέσα σε αστικά κέντρα, όπως στη Ρεν (βορειοδυτικά), όπου οργανώθηκε συγκέντρωση έξω από την έδρα της νομαρχίας.

 

Γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι τουλάχιστον σε 77 σημεία όλης της χώρας χτες οργανώθηκαν αποκλεισμοί μικρότερων ή μεγαλύτερων δρόμων, την ώρα που ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ συγκαλούσε σύσκεψη των επικεφαλής των υπουργείων Γεωργίας και Οικολογικής Μετάβασης και Οικονομίας, εν αναμονή και ανακοινώσεων σήμερα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, με φόντο την ανησυχία της κυβέρνησης για επάξια εκπροσώπηση των μεγαλοαγροτών και των γαλλικών ομίλων που αποζητούν πιο αποφασιστική υπεράσπισή τους έναντι αντίπαλων μονοπωλίων (π.χ. γερμανικών), είπε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους αγρότες (ήταν) ένα προειδοποιητικό σήμα που εστάλη στη γαλλική κοινωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση» για «περισσότερη ελευθερία και λιγότερους ελέγχους», σπεύδοντας αμέσως μετά να υπερασπιστεί νέο νόμο που ετοιμάζεται για να απλουστευτούν κι άλλο διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων.

Σε Γερμανία και Ιταλία

Βδομάδα ανασύνταξης, συντονισμού και σχεδιασμού των επόμενων κινητοποιήσεων είναι αυτή που διανύουμε και για τους Γερμανούς αγρότες, ενώ αγροτικές κινητοποιήσεις σημειώνονται κατά τόπους.

 

Εάν δεν υπάρξει υποχώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού στο θέμα της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ, θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Αγροτών.

Ημέρα-«κλειδί» σύμφωνα με γερμανικές ιστοσελίδες αγροτών αναμένεται να είναι η σημερινή, κατά την οποία η γερμανική Βουλή καλείται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024.

Οι Ιταλοί αγρότες κινητοποιούνται, επίσης, με αιτήματα όπως την αναθεώρηση των τιμών χονδρικής πώλησης, την απαγόρευση συνθετικού κρέατος, φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και χρήσης αλεύρων από έντομα.

Περίπου 100 αγρότες διαδήλωσαν την Τετάρτη πάνω στα τρακτέρ τους στην κεντρική περιφέρεια Ούμπρια, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, οργανώθηκε κινητοποίηση στην περιοχή του Καζαλμπορντίνο, στην περιοχή Όρτε δεκάδες αγρότες με φορτηγά και τρακτέρ διαδήλωσαν σε μικρή απόσταση από τα διόδια του αυτοκινητόδρομου, διαδήλωση έγινε στη Λούκα της Τοσκάνης και στη Σικελία.

Στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες του Βελγίου 

Οι κινητοποιήσεις των αγροτικών συνδικάτων έφτασαν στο Βέλγιο, με μια σειρά από διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν σήμερα στις τέσσερις γωνιές της περιοχής της Βαλονίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, αγροτικά σωματεία έχουν αποκλείσει με τρακτέρ τους δρόμους στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία, μεταξύ των πόλεων Ομπάνζ και Μον-Σαν-Μαρτίν. Στην επαρχία της Λιέγης έχει οργανωθεί μια επιχείρηση με πομπή από τρακτέρ και οδοφράγματα που εμποδίζουν την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο E42, ενώ κυκλοφοριακά προβλήματα παρουσιάζονται μεταξύ κάποιων πόλεων της επαρχίας.

Από 902.gr

 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις