Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θετική η επίσκεψη Ερντογάν για την κυβέρνηση – Δεν είναι καλή ιδέα λέει ο Αντ. Σαμαράς

Δύο διαφορετικές παρεμβάσεις για τα ελληνοτουρκικά καταγράφονται στο χώρο της ΝΔ ενόψει της επίσκεψης του του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις..

Δύο διαφορετικές παρεμβάσεις για τα ελληνοτουρκικά καταγράφονται στο χώρο της ΝΔ ενόψει της επίσκεψης του του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο κρατών που έχει άμεση σχέση με την επιδίωξη των ΗΠΑ για νηνεμία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δηλώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» πως «η τρέχουσα συγκυρία είναι θετική για τις σχέσεις των δυο χωρών» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται το επικείμενο Συμβούλιο Συνεργασίας με γνώση και σοβαρότητα». 

Διαφορετική θέση διατυπώνει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς που δηλώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα «δεν είναι καλή ιδέα» και αναφέρει πως «ο κατευνασμός όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος Λέτε δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε τόσο λάθος…». Προσθέτει ότι με την Τουρκία «ας πάρει πίσω τα τετελεσμένα το συζητάμε αλλά όχι πριν», δείχνοντας ότι δεν διαφωνεί με τη λογική των διευθετήσεων που επιδιώκει η Ουάσιγκτον. 

Σύμφωνα πάντως με την επίσημη κυβερνητική θέση που εκφράζει ο Γ. Γεραπετρίτης «η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας» που σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών, θα δοθεί έμφαση στη «θετική ατζέντα, με μέτρα περισσότερο εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με προσανατολισμό στην αμυντική και στρατιωτική διάσταση». Ο Γ. Γεραπετρίτης ισχυρίζεται πως «θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο συζήτησης» και πως «μόνον εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη μία διαφορά μας που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

Το ότι δεν μπαίνουν στη συζήτηση «θέματα εθνικής κυριαρχίας» σημαίνει ότι δεν είναι στο τραπέζι ούτε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων ή συμβαίνει κάτι διαφορετικό διότι αν η κυβέρνηση επιδιώκει οριοθέτηση με την Τουρκία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με βάση τις συμφωνίες που έγιναν με Ιταλία και Αίγυπτο τότε αυτόματα τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Φαίνεται πως επιχειρούνται και δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις με την Τουρκία προς όφελος των σκοπών και των συμφερόντων του ΝΑΤΟ με τα απαραίτητα ανταλλάγματα, πολιτική με την οποία δεν διαφωνεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, όπως άλλωστε δεν διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις