Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινά η προεργασία σχετικά με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα στο πλαίσιο του 13ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Φλεβάρη με την έκδοση νέας «έκθεσης αξιολόγησης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε πρώτη φάση οι σχετικές συζητήσεις με τους «θεσμούς» της ΕΕ θα διενεργηθούν με τηλεδιασκέψεις και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με ατζέντα τις εκκρεμότητες από προηγούμενες «αξιολογήσεις», μεταξύ τους την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του πτωχευτικού νόμου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΝΔ σχεδιάζει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Η σχετική διάταξη προβλέπει πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη», καθώς ο δανειολήπτης με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου.
Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμα τα δημοσιονομικά μεγέθη όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, αλλά και τις προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2022. Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν διαμόρφωση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου διαμορφώνει τις προϋποθέσεις και για νέες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση ΝΔ ήδη προγραμματίζει τη θέσπιση νομοθεσίας με φορολογικά και άλλα κίνητρα για συγχωνεύσεις, εξαγορές και εταιρικούς μετασχηματισμούς.
Ολα αυτά και ακόμα περισσότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, άλλωστε, αποτελούν και προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της ΕΕ, που η υλοποίησή του ξεκινά φέτος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτες ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το πρώτο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμή στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η σχετική εκταμίευση, εφόσον εγκριθεί, θα φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.
Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά υπενθυμίζεται, «το πρώτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας αφορά 15 ορόσημα που καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης αποβλήτων, της Πολιτικής Προστασίας, των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση την «πρόοδο» που θα διαπιστωθεί στο συγκεκριμένο πακέτο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, θα αξιολογήσει το αίτημα σε περίπου δύο μήνες, ενώ «στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου προκαταρκτική αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή».
Προαναγγελία νέων ανατιμήσεων
Στο μεταξύ, μία ακόμα προαναγγελία σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης δίνει ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Νοέμβρη 2021, καταγράφηκε ετήσια αύξηση 24,5%, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 48,2, των ενδιάμεσων αγαθών σε 9,8% και των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 6,9%.
Πηγή: 902.gr