Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τα “κοράκια” αρπάζουν τα σπίτια των χρεωμένων νοικοκυριών με κάθε τρόπο, σενάριο και κυβέρνηση

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»

Μία ακόμα «κεραμίδα» περιμένει εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που είναι χρεωμένα στις τράπεζες με στεγαστικό δάνειο, αφού στις 16 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%. Αυτή θα είναι η 6η στη σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις και συγκεκριμένα τον Μάιο (+0,25%), τον Ιούνιο (+0,25%) και τον Ιούλιο του 2023 (+0,25%)!

Επιχείρημα για τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων είναι η συγκράτηση ή μείωση του πληθωρισμού.

Ομως τα λαϊκά νοικοκυριά είναι χαμένα είτε με υψηλό είτε με χαμηλό πληθωρισμό.

Από τη μία πληρώνουν την αύξηση του πληθωρισμού με την υπέρογκη ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα. Απ’ αυτό κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των σούπερ μάρκετ και της Ενέργειας, αλλά και το κράτος, με την είσπραξη τεράστιων φόρων που στη συνέχεια δίνονται ως επιδοτήσεις στους ομίλους.

Από την άλλη πληρώνουν ξανά και τη μείωση του πληθωρισμού, με την αύξηση των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων και των ενοικίων. Και απ’ αυτό κερδίζουν οι τραπεζικοί όμιλοι, που είτε «πίνουν το αίμα» των χρεωμένων νοικοκυριών είτε αναλαμβάνουν τα κοράκια για να βγάλουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμό!

Αυτό απλά επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του συστήματος, καθώς κάθε «φάρμακο» για το ένα πρόβλημα αποδεικνύεται «φαρμάκι» και προκαλεί άλλα προβλήματα.

Αποκαλυπτικά παραδείγματα

Πρακτικά, εκατομμύρια νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τη δόση του δανείου τους, θα φορτωθούν συνολικά με τρεις δόσεις επιπλέον τον χρόνο, κάτι που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2.500 – 3.500 ευρώ.

Αν υπολογίσουμε το πρόσθετο κόστος για το σύνολο της διάρκειας του δανείου, δηλαδή σε βάθος 10ετίας ή 15ετίας, η αύξηση και μόνο των επιτοκίων των τελευταίων μηνών – και άρα της δόσης – αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 της αρχικής αξίας του δανείου. Οικονομική επιβάρυνση θα υπάρξει και για χιλιάδες ενοικιαστές, στους οποίους θα μετακυλιστεί η αύξηση της δόσης του δανείου των ιδιοκτητών.

Πολλοί δανειολήπτες βλέπουν ότι πλέον ο κίνδυνος να χάσουν τα σπίτια τους είναι ορατός.

Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους:

  • Περίπτωση 1η:

Για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, η μηνιαία δόση Ιουνίου 2022 ήταν 560,62 ευρώ. Τον Ιανουάριο είχε φτάσει τα 666,6 ευρώ.

Η νέα δόση τον Φεβρουάριο είναι 694,68 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 8 μήνες αύξηση 134,06 ευρώ τον μήνα και 1.608,72 ευρώ τον χρόνο.

Συνολικά για τη 15ετία η συνολική αύξηση φτάνει τα 32.174 ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 32% του ποσού του αρχικού δανείου.

  • Περίπτωση 2η:

Για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 15 ετών η μηνιαία δόση Ιουνίου 2022 ήταν 696,37 ευρώ. Τον Ιανουάριο είχε φτάσει τα 797,06 ευρώ.

Με την αύξηση των επιτοκίων του Φεβρουαρίου η νέα δόση θα φτάσει τα 823,47 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 8 μήνες αύξηση 127,1 ευρώ τον μήνα και 1.525,2 ευρώ τον χρόνο.

Συνολικά για τη 15ετία η συνολική επιβάρυνση φτάνει τα 22.878 ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 25% του ποσού του αρχικού δανείου!

  • Περίπτωση 3η:

Για στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, διάρκειας 10 ετών, η μηνιαία δόση τον Ιούνιο ήταν 850 ευρώ.

Η νέα δόση τον Φεβρουάριο είναι 1.070 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 8 μήνες αύξηση 220 ευρώ τον μήνα και 2.640 ευρώ τον χρόνο.

Συνολικά για τη 10ετία η συνολική αύξηση φτάνει τα 26.400 ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 26,5% του ποσού του αρχικού δανείου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί το 2021 έχουν «κοκκινίσει» εκ νέου και ένα νέο κύμα πλειστηριασμών περιμένει από τις αρχές του 2023 τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Το 2022 έκλεισε με 40.000 πλειστηριασμούς, πολλοί απ’ αυτούς σε βάρος λαϊκών κατοικιών, ενώ από τα 17.500 ακίνητα που εκπλειστηριάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, το 1/4 άλλαξαν χέρια.

Θυμίζουμε επίσης ότι οι πλειστηριασμοί είναι από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να λέτε κι ευχαριστώ…

Η εισπραξιμότητα των τραπεζών και η αποφυγή νέων «κόκκινων» δανείων είναι ο «νούμερο 1» στόχος της κυβέρνησης μετά και την αύξηση των επιτοκίων, στο όνομα του αποπληθωρισμού. Η συμφωνία που ανακοίνωσαν γι’ αυτόν τον σκοπό κράτος και τραπεζίτες, πριν μερικές βδομάδες, είναι το απαύγασμα της κοροϊδίας, καθώς προβλέπει την επιδότηση μόνο κατά 50% της αύξησης των επιτοκίων, κι αυτό για ελάχιστα νοικοκυριά, που βρίσκονται στο όριο της ένδειας και που συνολικά φτάνουν – δεν φτάνουν τις 30.000 συνολικά… Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών διστάζουν να μπουν στη σχετική πλατφόρμα ρύθμισης που άνοιξε πριν μερικές μέρες, επειδή απαιτείται να είναι χωρίς καμία άλλη οφειλή, και ακόμα και τότε το όφελος – αν έχουν ξοφλήσει άλλα χρέη – θα είναι μόλις για 12 μήνες. Κανονική «σφαγή» δηλαδή…

Για τα υπόλοιπα νοικοκυριά, που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε αυτές τις ρυθμίσεις, το σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση των εκβιασμών να συνεχίσουν να πληρώνουν, υπό την απειλή των πλειστηριασμών.

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, οι τράπεζες, που εμφανίζονται να μην μπορούν να πάρουν μέτρα, δεδομένων των περιορισμών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Και από την άλλη η κυβέρνηση, που με …παρακαλετά και επιστολές, όπως η τελευταία του υπουργού Οικονομικών, επιχειρεί να «συνετίσει» τους τραπεζίτες αφού προηγουμένως έχουν πάρει δεκάδες δισεκατομμύρια, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να διασωθούν.

Και στη μέση τα λαϊκά νοικοκυριά, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα ληστρικά επιτόκια δανεισμού, τις νέες αυξήσεις τους και το άθλιο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε επιστολή στους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών ζητώντας …ενημέρωση για το θέμα των επιτοκίων… Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε κοινή τους ανακοίνωση (με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση των στεγαστικών) αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα αυξάνεται με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την Ευρωζώνη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, κι αυτό παρά το συγκριτικά υψηλότερο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού Δημοσίου». Με απλά λόγια, έτσι είναι η κατάσταση και δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα που να διευκολύνει τα χρεωμένα νοικοκυριά.

…για να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη τραπεζών και ομίλων

Και πώς αλλιώς, αφού και η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες γνωρίζουν πολύ καλά αυτά που λέει η Κομισιόν στην 1η Εκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας: «Η κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνεται, καθώς είναι ενισχυμένες από τα έκτακτα κέρδη, και θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τα σχέδια πιστωτικής επέκτασης και την άνοδο των τραπεζικών επιτοκίων. Ωστόσο επικρατούν καθοδικοί κίνδυνοι, καθώς η κερδοφορία θα επηρεαστεί από την άνοδο στο κόστος χρηματοδότησης και εκτίθεται σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και πτώση των πιστώσεων (…) καθώς η οικονομία επιβραδύνεται». Και προσθέτει η Εκθεση: «Οι καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν μέτριες μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν σημάδια αύξησης των καθυστερούμενων οφειλών».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι προκειμένου να εκταμιευθούν τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης και να κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί η πολιτική που οδηγεί σε διόγκωση των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, παρά τις επιθέσεις που εξαπολύει στην κυβέρνηση γι’ αυτήν την κατάσταση, στην ουσία επιχειρεί να κρύψει τη δική του συνενοχή. Τολμά μάλιστα να χαρακτηρίζει «άδικο και ανέντιμο αυτό που συμβαίνει με τις τράπεζες και τα funds», ενώ η κυβέρνησή του με δύο νόμους ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα κοράκια των funds. Αυτό που έχει τη δική του αξία πάντως είναι αυτό που παρουσιάζει ως «δικαιοσύνη», δηλαδή τα περί «δεσμεύσεων για παρεμβάσεις του κράτους έτσι ώστε να προτεραιοποιηθούν οι ρυθμίσεις των δανείων και όχι τα “κοράκια” και οι “πλειστηριασμοί”, όπως γίνεται τώρα μέσω των funds, των εισπρακτικών και των Πάτσηδων». Δηλαδή το κράτος θα πάρει τα μέτρα του για να θωρακίσει την «εισπραξιμότητα» των τραπεζών και για να μη δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους, με τον λαό να πληρώνει και να χάνει τα σπίτια του από άλλο δρόμο…

Σχετικά θέματα

Απόψεις