Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Τα κόκκινα τετράδια» της Ελεάνας Γεωργούλη, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις του πρωτότυπου θεατρικού έργου «Τα κόκκινα τετράδια», στο Θέατρο του Νέου Κόσμου  κάθε Παρασκευή,..

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις του πρωτότυπου θεατρικού έργου «Τα κόκκινα τετράδια», στο Θέατρο του Νέου Κόσμου  κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Το έργο, γραμμένο και σκηνοθετημένο εξαιρετικά από την εγγονή της και βραβευμένη ηθοποιό Ελεάνα Γεωργούλη, διηγείται την αληθινή ιστορία της μαχήτριας της Αντίστασης, Βάσως Στροφύλλα, και είναι βασισμένο στις σημειώσεις που κρατούσε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, στα «κόκκινα» τετράδιά της.

Η παράσταση ζωντανεύει την Οδύσσεια της νεαρής Βάσως από το 1940, τα χρόνια της στον αντιφασιστικό αγώνα, τη συνάντησή της με τον έρωτά της, τον Γιάννη, τη δολοφονία της αδελφής της, τη διαδρομή της στην παρανομία και τη φυλακή μέχρι την απελευθέρωσή της το 1953.

Στις πιο ταραγμένες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, η Βάσω και ο Γιάννης καταφέρνουν να κρατηθούν στη ζωή: «Σώθηκα χάρη στον έρωτα. Τον αισθάνθηκα σαν πυρακτωμένο σίδερο να με διαπερνάει και να με υποχρεώνει να συνεχίζω. Με κάθε κόστος. Να βρω ένα άνοιγμα, να διασχίσω αυτή την απομόνωση. Να επιβιώσω και να βρω στην άλλη άκρη του νήματος, τον Γιάννη».

Τέσσερις ερμηνευτές ενεργοποιούν τη μηχανή της μνήμης και προσκαλούν τον θεατή να στοχαστεί μαζί τους πάνω στους σταθμούς αυτής της προσωπικής ιστορίας. Αυτεξούσιο. Αυτοδικία. Ανάληψη Ευθύνης. Εξορία. Ελευθερία. Πώς γράφεται η προσωπική και πώς η συλλογική ιστορία;

Πώς οι δυνάμεις του έρωτα επενεργούν παντού και πάντα και δρουν σωτήρια; Τι είναι τελικά η ανθρώπινη μοίρα και σε ποιες ατραπούς κινείται;

Πρόκειται για μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Ελεάνα Γεωργούλη.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Καζάζου.

Ερμηνεύουν: Ανδρέας Κοντόπουλος, Νάνσυ Μπούκλη, Γιάννης Φίλιας, Ελεάνα Γεωργούλη.

Μουσική: Γιάννης Φίλιας.
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα.
Σκηνικά: Γεώργιος Τρικκαλιώτης.

Βίντεο: Αλέξης Ζαφειράκης.
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα.

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρια Φλωράτου.

Διάρκεια παράστασης: 90΄

Θέατρο του Νέου Κόσμου
(κάτω χώρος)

Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.92.12.900

Παραστάσεις έως και τις 12 Απρίλη:
κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 21.30.

Το Video trailer παράστασης

[arve url=”https://youtu.be/o8-bh4dDXwo” /]

Η Βάσω Στροφύλλα – Γεωργούλη

Η Βάσω Στροφύλλα – Γεωργούλη γεννήθηκε  το 1923 στο χωριό Υψηλό της ορεινής Ηλείας. 

 Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με 6 παιδιά, 3 αγόρια  – 3 κορίτσια. Δάσκαλος ο πατέρας και αντιφασίστας, κυνηγημένος από το καθεστώς Μεταξά.

Η εισβολή και κατοχή των Γερμανών και Ιταλών φασιστών την βρήκε στο μοδιστράδικο που δούλευε.

Η Βάσω και τα αδέλφια της μπήκαν αμέσως στην Αντιφασιστική Νεολαία που φτιάχτηκε στην πόλη, και οργάνωσε τις κοπέλες που δούλευαν  στο μοδιστράδικο. Στη συνέχεια εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στο ΕΑΜ, οργώνοντας τα χωριά της Ηλείας με θεατρικές παραστάσεις ξεσηκώνοντας τα νιάτα των χωριών.

Γρήγορα έγινε μέλος του ΚΚΕ, τίτλο που κράτησε και τίμησε μέχρι τoν θάνατό της.

Τα Τάγματα Ασφαλείας και η Χίτικη οργάνωση του Πύργου σχεδιάζουν την εξόντωση μελών της Αντίστασης και αποφασίζουν τη δολοφονία της Βάσως. Εκείνη όμως τη νύχτα, στη θέση της Βάσως εκτελούν την αδελφή της Ουρανία. Με απόφαση και στήριξη της Οργάνωσης του Πύργου η Βάσω εκτελεί τον αρχηγό των Χιτών. Η Βάσω περνά στην παρανομία, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την γενέτειρά της και με σταθμό τα Τσίπιανα συναντάει τον Νίκο Μπελογιάννη στην Πάτρα για να συνεχίσει τη δράση της στην Αθήνα μέχρι το 1947 όπου τη συνέλαβαν και την οδήγησαν σε δύο στρατοδικεία σε Αθήνα και Αμαλιάδα. Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο, μετατράπηκε η ποινή της σε δύο φορές ισόβια και γνώρισε φυλακές και ξερονήσια  μέχρι το 1953.

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, αντιφασίστα Γιάννη Γεωργούλη που γνωρίστηκαν στις περιπλανήσεις της παρανομίας.

Εζησε μια ζωή δοσμένη στον αγώνα, μια πορεία ταυτισμένη με την πάλη για τα δίκια του λαού. Ηταν μια συνειδητή επιλογή που την ακολούθησε με απαράμιλλη συνέπεια για τον εαυτό της, την πρότεινε ως στάση ζωής και στους άλλους, κύρια στους νέους και τις νέες.

Πέθανε τον Ιούλη του 2009.

 

 

Απόψεις