Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΣΥΡΙΖΑ: Η.. «προοδευτική διακυβέρνηση» που θα φέρει την «επενδυτική βαθμίδα»

Τον κάλπικο για το λαό χαρακτήρα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» αποκαλύπτουν οι διαβεβαιώσεις που μοιράζει αφειδώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ...

Τον κάλπικο για το λαό χαρακτήρα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» αποκαλύπτουν οι διαβεβαιώσεις που μοιράζει αφειδώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στους εκπροσώπους του κεφαλαίου για την προσήλωση του στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή τη φορά, αποδέκτης αυτών των διαβεβαιώσεων ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις Ντε Γκίντος, με τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών. Με τον τραπεζίτη συζήτησαν «σε πολύ θετικό κλίμα» για τις προοπτικές της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, την πορεία των επιτοκίων και του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. 

Στην ομιλία του στο φόρουμ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε τα εύσημα για την πορεία της οικονομίας την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, επικρίνοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη πως παρότι του παρέδωσε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος και ένα μαξιλάρι 37 δις (από την αφαίμαξη του λαού), δεν κατάφερε να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα όπως υποσχέθηκε. Αφού καυχήθηκε πως «έχουμε αποδείξει στις ποιο δύσκολες συνθήκες ότι καταφέραμε το ακατόρθωτο», εννοώντας την «δημοσιονομική προσαρμογή» που τσάκισε το λαό», υποσχέθηκε πως «με μια χρηστή διοίκηση στα δημοσία οικονομικά και με αλλαγή του μείγματος κοινωνικής πολιτικής μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα και να ανασάνει η ελληνική κοινωνία».

Μόνο που η επενδυτική βαθμίδα, για την οποία κονταροχτυπιούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέτει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα όπως η επίσπευση των πλειστηριασμών, ενώ θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων με κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή με χρήματα από τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Σε ότι αφορά τα σχέδια δυνάμει συμμάχων του όπως του Γ. Βαρουφάκη, εξήγησε πως «το θέμα που ανοίγει δεν αφορά την κοινωνία και την πραγματικότητα, αλλά τις δικές του εμμονές, αυτές οι θέσεις για το νόμισμα δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης … δεν υπήρξε τέτοιο θέμα συζήτησης ούτε το δύσκολο 2015».

«Εμείς σε όλους όσοι ανοίγουν αυτή τη συζήτηση απαντάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, δεν έρχεται απ’ το πουθενά», πρόσθεσε. Προς ενίσχυση της αξιοπιστίας του απέναντι στο κεφάλαιο επικαλέστηκε την αναβάθμιση της χώρας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απ’ τους περιβόητους οίκους αξιολόγησης, αλλά και την …συστατική επιστολή που έλαβε απ’ τον οίκο Fitch ο οποίος στην πρόσφατη αιτιολογική έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «είπε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχουμε καμία αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία»!

Μετά από την ανανέωση των όρκων πίστης στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, απευθύνθηκε με θράσος στο ΚΚΕ, ζητώντας του να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση που θα υλοποιήσει αυτές τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις. Αφού διαφήμισε την «σταθερότητα» που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, εκτίμησε πως «μπορούμε και στην Ελλάδα να έχουμε σταθερότητα με κυβερνήσεις συνεργασίας», που προφανώς μπορούν να κάνουν τη …δουλειά για το κεφάλαιο, και μάλιστα εξασφαλίζοντας κοινωνική συνοχή. «Η εναλλακτική για τη χώρα είναι ή να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ», είπε, προσθέτοντας πως εάν δεν βγαίνουν οι αριθμοί για κάτι τέτοιο, «τα κόμματα τα υπόλοιπα της Αριστεράς, τα μικρότερα κόμματα, θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη», καθώς «εάν υπολείπονται 5, 10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης, προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση, ή εάν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ.Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και με περιπέτειες για τη χώρα».  Από το 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις