Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Για τις αρχές του 2024 αναβάλλεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Οι μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, κυριάρχησαν και σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής και οδήγησαν στην αναβολή των παζαριών για την αναθεώρηση..

Οι μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, κυριάρχησαν και σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής και οδήγησαν στην αναβολή των παζαριών για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Όπως ανακοίνωσε ο Σαλρ Μισέλ αργά χθες το βράδυ, οι 27 ανέβαλλαν για τις αρχές του 2024, την συζήτηση, καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία.

«Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, συμπληρώνοντας ότι «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».

Στο επίκεντρο των αντιθέσεων βρίσκεται το πακέτο των 50 δισ. προς την Ουκρανία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε πως άσκησε το βέτο του, για να μην υιοθετηθεί η νέα οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία. Ο Όρμπαν δεν έθεσε βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία, αλλά μόνο στην χρηματοδότηση μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

 

Σε κάθε περίπτωση και οι 27 συμφώνησαν στα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (του προϋπολογισμού της ΕΕ).

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε ότι αυτή «καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», τονίζοντας για το θέμα της διεύρυνσης ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», κίνηση που θα ρίξει κι άλλο λάδι στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με την Μόσχα.

 

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έβαζε πρόταγμα «να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ», εστιάζοντας «στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος», όπως και «για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», δηλώνοντας μάλιστα «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», ενώ ζήτησε περαιτέρω πόρους και «για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», που στη λογική του «κόστους – οφέλους» πάνε σε λίγα κι αποσπασματικά έργα, συνδυαζόμενα με μια σειρά αναδιαρθρώσεις π.χ. για αλλαγή χρήσεων γης, με χαμένα τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ωφελημένους τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο μεταξύ, με αφορμή τα παζάρια στο Ντουμπάι, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28), ο Μητσοτάκης έστελνε και χτες μήνυμα στα αρπακτικά της «πράσινης» Ενέργειας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει «σημαντικά τη διείσδυση των ΑΠΕ, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων», την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά βυθίζονται στη συσκότιση λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα.

Για τις «εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», έβαλε στόχο να καταλήξουν σε Συμπεράσματα τα οποία «να αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας», όπως είπε, συνεχίζοντας τα κροκοδείλια δάκρυα, την ώρα που το κράτος – δολοφόνος έχει λυμένα τα χέρια και πλήρη στρατιωτική, εφοδιαστική και οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσει τις σφαγές αμάχων.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις