Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνάντηση ΓΕΕΘΑ- πρεσβείας ΗΠΑ: «Περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ»

«Προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της ήδη στενής στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» βλέπουν αρχηγός ΓΕΕΘΑ και αμερικάνικη πρεσβεία, σε συνάντηση που είχε ο Κ. Φλώρος με τον νέο επικεφαλής του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της πρεσβείας

Συνάντηση με τον νέο επικεφαλής του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα φρόντισε να έχει χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, την ώρα που η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ως συνέπεια των σχετικών συμφωνιών που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και προμαχώνας υποστήριξης του μακελειού που προκαλούν οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Κ. Φλώρος συνεχάρη τον συνταγματάρχη Michael T. Tobias για την ανάληψη των καθηκόντων του και εξέφρασε τη «βεβαιότητα για τη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας, η οποία είχε εδραιωθεί με τον προκάτοχό του, συνταγματάρχη Kelly MacDonald», όπως λένε από το ΓΕΕΘΑ.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση, όπου μετείχε και ο ακόλουθος Αμυνας της πρεσβείας, πλοίαρχος Michael E. Biery, «και η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα», όπως διαβεβαιώνουν από το ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της ήδη στενής στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα, οι εν Ελλάδι συνεργατικές δράσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων με το ODC».

Το «Office of Defense Cooperation» εδρεύει στο στρατόπεδο «Ζορμπά» στου Γουδή, και ως κομμάτι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, προωθεί τα στρατιωτικά σχέδιά τους καθώς και αυτά του ΝΑΤΟ στη χώρα. Αλλωστε, σύμφωνα με την ίδια την αμερικάνικη πρεσβεία, το ODC Ελλάδας διαχειρίζεται και εκτελεί προγράμματα συνεργασίας του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, συντονίζοντας τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τη στρατηγική που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ο κάθε πρέσβης και το Σχέδιο Συνεργασίας της EUCOM (της διοίκησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη) για την εκάστοτε χώρα (εδώ την Ελλάδα) με σκοπό:

  1. Τη στήριξη και ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής σχέσης και την υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.
  2. Τη διατήρηση και βελτίωση της πρόσβασης σε βάσεις – εγκαταστάσεις στην Ελλάδα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
  3. Την αύξηση της διασύνδεσης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και την Ακτοφυλακή, προκειμένου να προωθούνται τα συμφέροντα αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
  4. Την προώθηση του συνεχιζόμενου εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ (βλ. κι άλλους πανάκριβους εξοπλισμούς, «made in USA», για τις ανάγκες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ).
  5. Την εξασφάλιση πρόσβασης στην ελληνική αγορά και διασφάλισης ευκαιριών για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Κοντολογίς, το Γραφείο προωθεί τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και τις επιχειρηματικές συμφωνίες για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, με το «δίχτυ» της εμπλοκής της Ελλάδας να απλώνει και να πυκνώνει.

Στο μεταξύ, το Γ’ Σώμα Στρατού, χαρακτηρισμένο Στρατηγείο Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα (NATO Rapid Deployable Corps – Greece) διεξάγει στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης, από 10 έως και 17 Δεκέμβρη, την άσκηση «Γόρδιος Δεσμός – GORDIAN KNOT 2023». Αποτελεί την ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητα, μέσα από την οποία το Στρατηγείο, στο πλαίσιο πιθανών επιχειρήσεων του άρθρου 5 της λυκοσυμμαχίας (περί «συλλογικής αντίδρασης» σε περίπτωση επίθεσης εναντίον «συμμαχικού εδάφους»), τεστάρει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

Πολύ χαρακτηριστικά, στην περσινή αντίστοιχη άσκηση το Στρατηγείο δοκιμάστηκε στον ρόλο Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps – Land Component, MC – LCC). Συμμετείχαν 525 αξιωματικοί από 15 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και αντικείμενο ήταν να εκπαιδευτεί το Στρατηγείο στον σχεδιασμό και στη διεξαγωγή διακλαδικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας της Συμμαχίας (Major Joint Operation+), σε εφαρμογή πάντα του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, εξασκώντας την ικανότητά του να διοικεί και να συντονίζει ταυτόχρονα έως και πέντε Στρατηγεία επιπέδου Σώματος Στρατού από τον Κύριο Σταθμό Διοίκησης (Main Command Post), κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεών τους και στους πέντε επιχειρησιακούς τομείς της αρμοδιότητάς τους (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Διάστημα, Κυβερνοχώρος).

Στη φετινή άσκηση, που είναι εξίσου πολυσύνθετη – δείγμα κι αυτό της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της εμπλοκής της χώρας – συμμετέχει, πέραν του προσωπικού που ήδη υπηρετεί στο Στρατηγείο (από ΗΠΑ και αλλού), προσωπικό άλλων «συμμαχικών δομών» του ΝΑΤΟ από Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Τέλος, οξύνοντας τις ικανότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων, συνεχίζεται έως τις 24 του μήνα στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ), στο Πετροχώρι, η διακρατική άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ -23 / OLYMPIC COOPERATION -23», με συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις