Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Για το ΓΕΕΘΑ η 21η Απριλίου είναι «κίνημα» – Ξέπλυμα χουντικών

Η 21η Απριλίου είναι για το ΓΕΕΘΑ κίνημα – Η ορολογία – ξέπλυμα των χουντικών βρίσκει άραγε σύμφωνο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια; -- Από armyvoice.gr

Η 21η Απριλίου είναι για το ΓΕΕΘΑ κίνημα – Η ορολογία – ξέπλυμα των χουντικών βρίσκει άραγε σύμφωνο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια;

Από armyvoice.gr, της Ιωάννας Ηλιάδη

Γράφαμε τις προάλλες για το λεύκωμα που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ και το μοίρασε σε δημοσιογράφους σε μια άκρως συμβολική κίνηση, την ημέρα της παραλαβής των καθηκόντων του νέου υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια.

Το Γραφείο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου διάλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα για να διανείμει το «Ιστορικό Λεύκωμα», που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο.

Το λεύκωμα αφορά στα 73 χρόνια του ΓΕΕΘΑ και η έκδοσή του δεν συμπίπτει με κάποια κομβική επέτειο, όπως συνηθίζεται σε άλλες περιπτώσεις (πχ στα 75 ή 100 χρόνια από την επέτειο της ίδρυσης). Αυτό όμως είναι το λιγότερο περίεργο στην συγκεκριμένη έκδοση.

Η έκδοση είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά, με 6 σελίδες πρόλογο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου (3 στα ελληνικά και 3 στα αγγλικά)

Αξιοσημείωτο είναι ότι το κείμενο για την παρουσίαση του κάθε διατελέσαντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ καταλαμβάνει έκταση έως το πολύ τα 3/4 της σελίδας, πλην τριών που καταλαμβάνουν όλη τη σελίδα:

  • Του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου
  • Του πρόσφατα αποβιώσαντος στρατηγού Κωσταράκου
  • Του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου

Ξεφυλλίσαμε πριν λίγες ημέρες το λεύκωμα και διαπιστώσαμε ότι επιχειρείται ένα ξέπλυμα των πραξικοπηματιών, αφού πολλές φορές αναφέρονται ως κινηματίες, ενώ γίνεται λόγος για «επικράτηση του κινήματος της 21ης Απριλίου».

Προφανώς αναφέρεται στο στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο δεν ήταν κίνημα και οι πρωταγωνιστές του δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία παρίπτωση ως κινηματίες, αλλά η ιστορία έχει καταλήξει ότι είναι πραξικοπηματίες.

Είναι ιδιαίτερα περίεργη η εμφάνιση αυτού του λευκώματος την συγκεκριμένη περίοδο που η ακροδεξιά επανεμφανίστηκε δυναμικά στην Ελλάδα, εκλέγοντας μάλιστα βουλευτές.

Δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κάποιος ότι το ΓΕΕΘΑ ως θεσμός επιχειρεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, αναφέροντάς το άλλοτε ως πραξικόπημα και άλλοτε ως κίνημα.

Φλιτούρης: Περίεργο που το ΓΕΕΘΑ αποφεύγει να πει «δικτατορία»

Τελικά τι ήταν για το ΓΕΕΘΑ; Πραξικόπημα ή κίνημα; Γνωρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας την συγκεκριμένη έκδοση η οποία μάλιστα είναι και σε δυο γλώσσες και προφανώς πρόκειται να δοθεί ως δώρο και εκτός της χώρας;

Είναι η φράση το «κίνημα της 21ης Απριλίου» η επίσημη εκδοχή της χώρας για το χουντικό πραξικόπημα; Θα επιτρέψει ο κ. Δένδιας να κυκλοφορήσει ευρέως αυτό το λεύκωμα που προσβάλει ευθέως την Δημοκρατία;

 

 

Απόψεις