Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στην εποχή του κορωνοϊού στις ΗΠΑ αγοράζουν όπλα…

Οι ΗΠΑ πλήττονται από τον κορωνοϊό κι έχουν ξεπεράσει το όριο των 300.000 κρουσμάτων σύμφωνα με την καταμέτρηση του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς..

Οι ΗΠΑ πλήττονται από τον κορωνοϊό κι έχουν ξεπεράσει το όριο των 300.000 κρουσμάτων σύμφωνα με την καταμέτρηση του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Έχουν παγκοσμίως τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Περισσότεροι από 306.000 άνθρωποι έχουν εξεταστεί θετικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 8.300 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Ο Τραμπ, παρ’ όλα υποστηρίζει ότι οι  «φόβοι για ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε φουσκωμένα αιτήματα» σε σχέση με τον εξοπλισμό για τον ιό (περισσότερα εδώ).

Αυτοί, πάντως, που δεν φαίνεται να πλήττονται είναι οι έμποροι όπλων στις ΗΠΑ. Καταστήματα που πουλάνε όπλα παραμένουν ανοιχτά, σε μια χώρα που σύμφωνα με την έκθεση του 2018 “Small Firearms Study” αντιστοιχούσαν ήδη 120,5 πυροβόλα όπλα σε 100 κατοίκους, όπως περιγράφει στο ρεπορτάζ της η dw.comΧαρακτηριστικό είναι, δε, όπως συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ, ότι όπου δεν θεωρήθηκαν τα όπλα ως είδος… πρώτης ανάγκης, οι αποφάσεις άλλαξαν. Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης του Νιου και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία Φιλ Μέρφι  δεν θεώρησε «ζωτικής σημασίας» την πώληση όπλων και αποφάσισε να κλείσει τα σχετικά καταστήματα μέχρι τέλος Μαρτίου. Η ιδέα δεν άρεσε όμως στην ισχυρή Εθνική Ένωση Όπλων (National Rifle Association: NRA), η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι κάποιοι αμφισβητούν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ο Φιλ Μέρφι αναγκάστηκε να αλλάξει γνώμη και να τα θεωρήσει όντως είδος πρώτης ανάγκης δίνοντας εντολή να ανοίξουν τα καταστήματα, έστω και με περιορισμούς!

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου στις ΗΠΑ  παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις όπλων.  Στοιχεία από το ρεπορτάζ των Los Angeles Times (16 Μαρτίου) μετέφερε news247.gr:

Στην Καλιφόρνια, μια Πολιτεία που έχει «χτυπήσει» δυνατά ο κορωνοϊός, το Σαββατοκύριακο σχηματίστηκαν ουρές έξω από το κατάστημα όπλων του Μάρτιν Ρέτινγκ στην περιοχή Culver City. “Οι πολιτικοί και οι άνθρωποι που είναι αντίθετοι στην οπλοκατοχή, μας έλεγαν για πολύ καιρό ότι δεν χρειαζόμαστε όπλα. Αυτή τη στιγμή όμως, ο κόσμος φοβάται και μπορεί να πάρει τις αποφάσεις για τον εαυτό του», ανέφερε σε δηλώσεις του ο 39χρονος Τζον Γκορ, ο οποίος στήθηκε στην ουρά για να αγοράσει όπλο (…) 

Ένας που κατευθυνόταν προς την Αριζόνα, αγόρασε όπλο και πυρομαχικά από κατάστημα στην Οκλαχόμα, δίνοντας 2.500 δολάρια και ένας έδωσε 200 δολάρια μόνο για πυρομαχικά. «Πρέπει να προστατευτείς απ’ όλα», ανέφερε ο Ντέιβιντ Στόουν, ιδιοκτήτης καταστήματος με όπλα, ο οποίος κάνει… χρυσές δουλειές αυτή την περίοδο.

Στο Amno.com, έναν διαδικτυακό πωλητή πυρομαχικών, παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στις πωλήσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, από τις 23 Φεβρουαρίου ως τις 4 Μαρτίου η άνοδος έφτασε το 68% σε σχέση με τις 11 ημέρες πριν από την 23/2, ημέρα κατά την οποία σημειώθηκε έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιταλία.

Eπίσης, διαβάζουμε στο cyprustimes.com:

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο έγιναν 3,7 εκατ. ελέγχοι ιστορικού από το FBI, ο μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων τα τελευταία 20 χρόνια. Στην ουσία γίνεται έλεγχος ιστορικού στον αγοραστή πριν αγοράσει το όπλο. Ωστόσο, τα παρακάτω στοιχεία δεν είναι εντελώς αντιπροσωπευτικά, καθώς ο αγοραστής μπορεί με έναν έλεγχο ιστορικού να αγοράσει πολλά όπλα, άρα η αναλογία δεν είναι 1:1. Από αυτούς τους ελέγχους, οι 2,4 εκατομμύρια διεξήχθησαν για πωλήσεις όπλων, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στατιστικά στοιχεία από μια κορυφαία εμπορική ομάδα βιομηχανιών πυροβόλων όπλων. Αυτό είναι μια αύξηση 80% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, δήλωσε ο εμπορικός όμιλος.

Σχεδόν 1,2 εκατομμύρια συνολικά έλεγχοι ιστορικού για την αγορά όπλων διεξήχθησαν σε μια μόνο εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις 16 Μαρτίου, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ από το 1998, σύμφωνα με στοιχεία του FBI. Οι αριθμοί υπογραμμίζουν πως η πανδημία δημιούργησε αύξηση της ζήτησης για κατοχή όπλων, με ορισμένα καταστήματα πυροβόλων όπλων να πλημμυρίζουν με αγοραστές οι οποίοι βρίσκονταν σε πανικό, όπως αναφέρει ο Guardian. H Παρασκευή 20 Μαρτίου ήταν η μέρα που έσπασε κάθε ρεκόρ ιστορικού ελέγχων για την αγορά όπλων καθώς σε μία μόνο ημέρα έγιναν: 210.308 έλεγχοι.

Στα περισσότερα κράτη, οι ιδιώτες μπορούν επίσης να πωλούν όπλα μεταξύ τους χωρίς έλεγχο ιστορικού, και αυτές οι ιδιωτικές πωλήσεις δεν περιλαμβάνονται στους αριθμούς του FBI. Σύμφωνα με τον Guardian, δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθείται πόσα όπλα αγοράστηκαν και πωλήθηκαν τον περασμένο μήνα σε επίπεδο ιδιωτών και όχι σε καταστήματα. Ορισμένοι πωλητές όπλων έχουν πει ότι βλέπουν αυξημένο αριθμό πωλήσεων όπλων ιδιαίτερα σε ανθρώπους δεν έχουν ξαναγοράσει όπλο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις