Εν κρυπτώ ήρθε στην Αθήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός σε αρχηγούς κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ προσκεκλημένοι είναι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.
Η παρουσία Ζελένσκι – ο οποίος θα συναντηθεί και με την πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου – στη χώρα θα σημάνει νέα ένταση της εμπλοκής της Ελλάδας στην μαινόμενη ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε προσφέρει βήμα στον Ζελένσκι και στο πρόσφατο παρελθόν όταν μίλησε μέσω βίντεο στην Ελληνική Βουλή, με συνοδεία δύο νεοναζί του τάγματος Αζόφ…
Η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου έρχεται λίγο καιρό μετά τις ευχαριστίες που εξέφρασε προς τον Κ. Μητσοτάκη για την ένταξη της Ελλάδας στη Διακήρυξη Υποστήριξης της G7, την 14η χώρα που υποστηρίζει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Η ένταξη αυτή δείχνει ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στη σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία περνάει σε ανώτερο και πιο επικίνδυνο επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η ελληνική κυβέρνηση, υλοποιώντας τις πρόσφατες αποφάσεις-υποδείξεις του ΝΑΤΟ ως μέλος του, ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας.
Η συμφωνία αυτή θα αφορά κατά προτεραιότητα ζητήματα «ασφαλείας», δηλαδή υποστήριξης των πολεμικών επιχειρήσεων απέναντι στη Ρωσία, αλλά θα επεκτείνεται και σε άλλα παρεμφερή, όπως η ενεργειακή υποστήριξη της Ουκρανίας μέσα από το ελληνικό δίκτυο διοχέτευσης φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη, η συμβολή ελληνικών ομίλων στην «ανασυγκρότηση» της Ουκρανίας κ.ο.κ. Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας βρίσκονται σε «ώριμο» στάδιο και, βέβαια, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.
Οπλα από τις Βαλκανικές χώρες
Παράλληλα με την παρουσία του στο δείπνο των ηγετών των Βαλκανίων, ο Ζελένσκι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την πάγια ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να ανταποκριθούν στην συντήρηση ενός μακροχρόνιου πολέμου.
Ήδη πολλές από τις βαλκανικές χώρες –συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- ξεστοκάρουν οπλισμό ο οποίος προωθείται στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ο οπλισμός που προσφέρεται από αυτές τις χώρες στην Ουκρανία αντικαθίσταται με νέες παραγγελίες στις αμερικανικές, κατά κύριο λόγο, βιομηχανίες.
Λεφτά για όπλα υπάρχουν και είναι πολλά…