Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στη Σύνοδο Κορυφής μεταφέρονται τα παζάρια για το νέο μνημόνιο διαρκείας

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 14 και 15 Δεκέμβρη, μεταφέρονται τα παζάρια για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – που..

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 14 και 15 Δεκέμβρη, μεταφέρονται τα παζάρια για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – που ανεστάλη τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου η ΕΕ να στηρίξει με «επεκτατική πολιτική» και φτηνό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, στέλνοντας τώρα τον βαρύ λογαριασμό στους λαούς.

Στη χτεσινή τους συνεδρίαση στο Εκοφίν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν μπόρεσαν να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις που αφορούν το μέγεθος και το είδος της «ευελιξίας» που θα έχουν τα αστικά κράτη να δημιουργούν κρατικά ελλείμματα για να «μπουκώνουν» με «ζεστό» χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, και φυσικά τη μεταξύ τους μοιρασιά, με τον λογαριασμό σε κάθε περίπτωση να καταλήγει στους λαούς, με περικοπές, φοροληστεία αλλά και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Τα παζάρια παραπέμπονται λοιπόν για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία, υπογράμμισε ότι αν κριθεί απαραίτητο, θα συγκληθεί ένα ακόμα έκτακτο Εκοφίν μεταξύ 18ης και 21ης Δεκεμβρίου, καθώς ο σκοπός είναι να υπάρξει μια συμφωνία πριν το τέλος του έτους.

Θυμίζουμε πως σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη μέση ετήσια μείωση του χρέους κατά 1% του ΑΕΠ για τα κράτη – μέλη εφόσον το χρέος είναι άνω του 90% του ΑΕΠ. Αν αυτό κυμαίνεται μεταξύ 60% – 90%, τότε η μέση ετήσια μείωσή του θα ανέρχεται στο 0,5% του ΑΕΠ, με τα κράτη – μέλη να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεσοπρόθεσμα, 4ετή, δημοσιονομικά και «μεταρρυθμιστικά» σχέδια – μνημόνια διαρκείας.

Αντίστοιχη και με προσαρμογές είναι και η πρόταση της ισπανικής προεδρίας, που συζητιόταν την Παρασκευή, απαιτώντας από τις υπερχρεωμένες χώρες να διατηρήσουν τα ετήσια ελλείμματά τους στο 1,5% περίπου του ΑΕΠ και να μειώσουν το χρέος τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο.

Πιο αυστηρούς στόχους για τη μείωση των χρεών ζητάει η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών της Κρ. Λίντνερ να λέει πως «τα υπερβολικά ελλείμματα πρέπει να μειωθούν, όχι να δικαιολογηθούν», ενώ υπερχρεωμένες χώρες – όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα – ζητάνε μεγαλύτερη ευελιξία στην «αξιοποίηση» των κονδυλίων, π.χ. για «πράσινες» μπίζνες και πολεμικές δαπάνες, με τις δεύτερες να φέρεται να εξαιρούνται τελικά από την καταμέτρησή τους στα ελλείμματα.

Ανάμεσα στα θέματα της επερχόμενης Συνόδου είναι εξάλλου και το ζήτημα της ενίσχυσης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027, με τις προτάσεις της Κομισιόν να προβλέπουν ότι οι λαοί θα πληρώσουν βαριά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου, με τη δημιουργία μηχανισμού για την Ουκρανία, την ενίσχυση των κονδυλίων για τη μετανάστευση, τη δημιουργία πλατφόρμας στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), όπως και για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Next Generation EU», τα δάνεια δηλαδή που πηγαίνουν για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες και τα οποία πλέον έχουν υψηλότερα επιτόκια.

Αυτά ενώ τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης πολλαπλασιάζονται πάνω από την Ευρωζώνη, ανοίγει δε παραπέρα και η ψαλίδα με τις ΗΠΑ και την Κίνα, που κονταροχτυπιούνται για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας να λέει χαρακτηριστικά στο περιθώριο των συνεδριάσεων ότι «τώρα διακυβεύονται οι τρεις επόμενες δεκαετίες της Γαλλίας και της Ευρώπης», «διαφορετικά η Ευρώπη θα βγει από την κούρσα του 21ου αιώνα, δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και πολλές αναδυόμενες οικονομίες».

«Χλωμιάζει» κι άλλο η οικονομία της ΕΕ και η ελληνική

Στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία, που ήδη βρίσκεται και τυπικά σε ύφεση, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat έδειξαν και παραπέρα «απροσδόκητη» επιβράδυνση κατά 0,4% τον Οκτώβρη (από προβλέψεις για αύξηση 0,2%), με τη γερμανική βιομηχανία να χτυπιέται από τις τιμές της Ενέργειας, την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και τον ακριβό δανεισμό, και τη γερμανική κυβέρνηση να αδυνατεί (μετά τη σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου) να αξιοποιήσει 60 δισ. που περίσσεψαν από το ταμείο για την πανδημία στην «τόνωση» των «πράσινων» μπίζνες και των υποδομών.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στις υπόλοιπες καπιταλιστικές οικονομίες, με τη συρρίκνωση στο γ’ τρίμηνο για το σύνολο της Ευρωζώνης να φτάνει στο 0,1%, ενώ επιβράδυνση αποτυπώνουν τα στοιχεία και για την ελληνική οικονομία, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «θωρακισμένης» οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο γ’ τρίμηνο στο 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις κατά 0,02% σε σχέση με το β’ τρίμηνο, ουσιαστικά ύφεση.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι πρόκειται για τους μήνες Ιούλη, Αύγουστο και Σεπτέμβρη, οπότε καταγράφεται η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, ενώ επιπλέον ανησυχία και αντιλαϊκά «αντανακλαστικά» ενεργοποιεί στα αστικά επιτελεία και το γεγονός ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκαν μόλις κατά 4,9%, από 9,2% στο β’ τρίμηνο και 8,2% στο α’. Για το σύνολο του έτους ο ρυθμός των επενδύσεων αναμένεται να κλείσει στο 7%, την ώρα που ο στόχος τόσο στον περσινό όσο και στον φετινό προϋπολογισμό είναι της τάξης του 15%. Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις