Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στη Γαλλία ο Κινέζος πρόεδρος εν μέσω εντάσεων με την ΕΕ για εμπόριο και Ουκρανία

  Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Γαλλία, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια, σε μια περίοδο αυξανόμενων..

 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Γαλλία, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με την ΕΕ, που έχουν να κάνουν τόσο με οικονομικές όσο και με γεωπολιτικές αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο Κινέζος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι κάλεσαν τον Σι Τζινπίνγκ να διασφαλίσει «πιο ισορροπημένο εμπόριο» με την Ευρώπη καθώς και να χρησιμοποιήσει την «επιρροή του στη Ρωσία» για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να απορροφήσει τη μαζική υπερπαραγωγή κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά της», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η Ευρώπη δεν θα αμφιταλαντευτεί από τη λήψη σκληρών αποφάσεων που απαιτούνται για την προστασία της αγοράς της», είπε, αναφερόμενη στις εμπορικές έρευνες και τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Η σχέση μεταξύ Ευρώπης και Κίνας πληγώνεται από την άνιση πρόσβαση στην αγορά και από τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις, είπε.

Από την πλευρά του ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι «η ΕΕ έχει σήμερα την πιο ανοιχτή αγορά στον κόσμο… αλλά θέλουμε να είμαστε σε θέση να την προστατεύσουμε».

Σι: Να εργαστούμε μαζί για «πολυπολικό κόσμο»

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, ο Σι συμφώνησε ότι οι οικονομικές και εμπορικές τριβές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, είπε επίσης στους Μακρόν και φον ντερ Λάιεν ότι το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας «δεν υπάρχει ούτε από την άποψη του συγκριτικού πλεονεκτήματος ούτε υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ζήτησης», ανέφεραν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Αργότερα είπε ότι η Κίνα και η Γαλλία θα εργαστούν για την εξισορρόπηση του εμπορίου από την κορυφή, αλλά έδωσε λίγες λεπτομέρειες.

Σε σύντομα σχόλια που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά πριν από μια από τις συναντήσεις του με τον Μακρόν, ο Σι προέτρεψε τον ομόλογό του να συμμετάσχει μαζί του για να δείξει «ανεξαρτησία» και να αποτρέψει έναν «νέο ψυχρό πόλεμο» μεταξύ των μπλοκ.

«Πρέπει να είμαστε στραμμένοι προς το μέλλον και να εργαστούμε μαζί για έναν ίσο και τακτοποιημένο πολυπολικό κόσμο», είπε ο Σι, καλώντας τον Μακρόν να συμμετάσχει μαζί του για να αντιταχθεί στην «αποσύνδεση» των αλυσίδων εφοδιασμού της Κίνας και άλλων οικονομιών.

Τα 27 μέλη της ΕΕ -ιδίως η Γαλλία και η Γερμανία- δεν είναι ενιαία στη στάση τους απέναντι στην Κίνα. Το Παρίσι υποστηρίζει μια πιο σκληρή γραμμή για την έρευνα των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ το Βερολίνο θέλει να προχωρήσει με μεγαλύτερη προσοχή, λένε πηγές. Παράλληλα, η Γαλλία πιέζει την Κίνα να ανοίξει την αγορά της στις γαλλικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και να επιλύσει ζητήματα σχετικά με τις ανησυχίες της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

(Πηγή: «Reuters»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις