Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αεροσκάφη Boeing: Δυο περιστατικά ασφαλείας την ίδια ημέρα σε Τουρκία και Γαλλία

Δύο περιστατικά ασφαλείας με αεροσκάφη της Boeing σημειώθηκαν σήμερα σε Τουρκία και Γαλλία, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα περιστατικά..

Δύο περιστατικά ασφαλείας με αεροσκάφη της Boeing σημειώθηκαν σήμερα σε Τουρκία και Γαλλία, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα περιστατικά που δείχνουν ότι η Boeing αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση λόγω πληθώρας προβλημάτων στην ποιότητα, την ασφάλεια και την παραγωγή.

Αεροσκάφος Boeing 767 μεταφοράς εμπορευμάτων της «FedEx Airlines» πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης χωρίς το μπροστινό σύστημα προσγείωσης, ωστόσο κατάφερε να παραμείνει στον διάδρομο, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

Βίντεο από την επείγουσα προσγείωση δείχνει σπίθες και καπνό να ξεπηδούν καθώς το εμπρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους σέρνεται κατά μήκος του διαδρόμου πριν το περιλούσουν με αφρό πυρόσβεσης.

Ο διάδρομος προσγείωσης έκλεισε προσωρινά στην κυκλοφορία, αλλά η κίνηση των αεροσκαφών στους υπόλοιπους διαδρόμους του διεθνούς αεροδρομίου συνεχίσθηκε κανονικά.

Παράλληλα, αεροσκάφος Boeing 787-900 της Air France που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι-Σιάτλ κατευθύνθηκε εκτάκτως προς αεροδρόμιο του Καναδά έπειτα από την «εμφάνιση υπερθέρμανσης στην καμπίνα», όπως έγινε γνωστό από την γαλλική αεροπορική εταιρεία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπίσει «καμία ανωμαλία».

«Η Air France επιβεβαιώνει ότι το πλήρωμα της πτήσης AF338 της 7ης Μαΐου 2024 από το Παρίσι στο Σιάτλ με Boeing 787-900 αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο του Ικαλουΐτ στον Καναδά έπειτα από την εμφάνιση οσμής υπερθέμανσης (υλικών) στην καμπίνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας.

«Οι πρώτοι έλεγχοι του μηχανικού της Air France που έφθασε επί τόπου δεν δείχνουν προς το παρόν καμία ανωμαλία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Air France.

Η Boeing δεν έχει σχολιάσει τα περιστατικά.

Η εταιρεία αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της διεύθυνσής της, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση λόγω πληθώρας προβλημάτων στην ποιότητα, την ασφάλεια και την παραγωγή και αυξημένες πιέσεις από τις αεροπορικές εταιρείες, τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές έπειτα και από την έκρηξη στον αέρα ενός πάνελ πόρτας σε αεροσκάφος 737 MAX.

Δύο πρώην υπάλληλοι της Boeing που είχαν εγείρει «ανησυχίες» για τα προβλήματα ποιότητας και ασφαλείας στην γραμμή παραγωγής έχουν βρεθεί νεκροί τις τελευταίες εβδομάδες.

Στα μέσα Μαρτίου βρέθηκε νεκρός στην Νότια Καρολίνα ο Τζον Μπάρνετ, επί 32 χρόνια υπάλληλος της Boeing, που προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα παραγωγής, πριν εγκαταλείψει την εταιρεία το 2017.

Ο Τζον Μπάρνετ είχε μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης μετά το περιστατικό της έκρηξης του πάνελ στο Boeing 737 MAX 9, που ανάγκασε σε επείγουσα προσγείωση του αεροσκάφος.

Ο Τζον Μπάρνετ βρέθηκε νεκρός από τραύματα που ο ίδιος είχε προκαλέσει, ανακοίνωσαν οι αρχές παραπέμποντας σε αυτοκτονία.

Λίγες εβδομάδες μετά, στις 2 Μαΐου, ο 45χρονος Τζόσουα Ντιν, πρώην επιθεωρητής ποιότητας στην Spirit AeroSystems, προμηθευτή της Boeing, πέθανε από αιφνίδια και ταχείας εξέλιξης λοίμωξη.

Ήταν ένας από τους πρώτους πληροφοριοδότες που κατήγγειλαν ότι η διεύθυνση της Spirit AeroSystems αγνόησε τα κατασκευαστικά ελαττώματα του 737 MAX.

Ο Τζόσουα Ντιν είχε δώσει κατάθεση στο πλαίσιο αγωγής μετόχου της Spirit και υπέβαλε επίσης καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας για «σοβαρές και χονδροειδείς παραβάσεις στην γραμμή παραγωγής του 737 από υψηλόβαθμα στελέχη ελέγχου ποιότητας» στην Spirit.

Η Spirit απέλυσε τον Ντιν τον Απρίλιο του 2023 και είχε καταθέσει καταγγελία στο Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζοντας ότι η απόλυσή του ήταν αντίποινο στις καταγγελίες του.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις