Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιπτάμενα ρομπότ κατά …διαδηλώσεων!

Σε ποιόν και σε τι χρειάζεται ένα ψεκαστικό drone (μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα); Η απάντηση που έρχεται στο μυαλό όλων..

Σε ποιόν και σε τι χρειάζεται ένα ψεκαστικό drone (μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα); Η απάντηση που έρχεται στο μυαλό όλων είναι: στους αγρότες για τις καλλιέργειες τους. Λάθος! Το πρώτο ψεκαστικό drone παραγγέλθηκε από μια μεταλλευτική εταιρεία της Νότιας Αφρικής για να αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στα ορυχεία της! Όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα τουBBC, το ιπτάμενο ρομπότ Skunk («ασβός») φέρεται να είναι το πρώτο στο είδος του. Αναπτύχθηκε από τη νοτιοαφρικανική Desert Wolf και παρουσιάστηκε το Μάιο σε έκθεση αμυντικών προϊόντων ως «αεροσκάφος καταστολής διαδηλώσεων». Η μόνη γνωστή φωτογραφία του δημοσιεύθηκε μετά την έκθεση από το δικτυακό τόπο Defence Web. Εκπρόσωπος της Desert Wolfδήλωσε στο BBC ότι έχει εξασφαλίσει παραγγελίες για 25 μονάδες από μια μεταλλευτική εταιρεία την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει. «Επίσης είμαστε απασχολημένοι με την οριστικοποίηση των παραγγελιών από άλλους πελάτες» πρόσθεσε. Το Skunk διαθέτει οκτώ έλικες και μπορεί να μεταφέρει μια ποικιλία όπλων με ανώτατο βάρος 40 κιλών. Ανάλογα με την έκδοση μπορεί να φέρει στροβοσκοπικούς προβολείς, μεγάφωνα λέιζερ σχεδιασμένα να θαμπώνουν το «στόχο», ψεκαστήρες δακρυγόνων, εκτοξευτήρες σφαιρών με χρώμα ή και συμπαγών πλαστικών σφαιρών (σ.σ. Γιατί όχι και σφαιρών πυροβόλου όπλου;).

Βλέπετε με πόση ταχύτητα ενσωματώνονται τα επιτεύγματα της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή… Στα χέρια όμως ενός συστήματος που τοποθετεί τα επιχειρηματικά κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή, αυτά τα επιτεύγματα μετατρέπονται σε εργαλεία καταστολής, τρόμου, σε φονικές μηχανές.

Ειδικά για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία των drones θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς δεκάδες εφαρμογές με σκοπό τη βελτίωση της ζωής όλων των ανθρώπων σε διάφορους τομείς, όπως τις αγροτικές καλλιέργειες, τις μεταφορές, την επικοινωνία, τη διάσωση σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών, κ.ά.

Αυτό βεβαίως θα ίσχυε αν αυτή η τεχνολογία (όπως και κάθε άλλη) δεν βρισκόταν στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών της, δηλαδή των πολυεθνικών και ειδικότερα των πολεμικών βιομηχανιών, οι οποίες βρίσκονται (όχι τυχαία) στην τεχνολογική πρωτοπορία.

Ετσι, καθόλου τυχαία, η τεχνολογία των drones βρήκε την πρώτη εφαρμογή της στον πόλεμο και πιο συγκεκριμένα στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο. Επ’ αυτού μπορείτε να διαβάσετε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην τεχνολογία των drones που δημοσίευσε ο «Ημεροδρόμος» στις 5 Ιουνίου και θα το βρείτε πατώντας εδώ.

Τώρα όσον αφορά τον ιπτάμενο μη επανδρωμένο εκτοξευτή δακρυγόνων (και όχι μόνο), σημειώνουμε ότι δεν είναι σύμπτωση ότι πρωτοεμφανίζεται στη Νότια Αφρική. Οι εξεγέρσεις των μεταλλωρύχων, που ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες και με εξευτελιστικούς μισθούς, είναι συχνό φαινόμενο.

Πριν δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2012, κατά τη διάρκεια επίθεσης της αστυνομίας, με πραγματικά πυρά, κατά των απεργών στο ορυχείο Lonmin(το τρίτο παγκοσμίως στην παραγωγή λευκόχρυσου) έχασαν τη ζωή τους 44 απεργοί!

Τώρα τα αφεντικά και η αστυνομία θα έχουν τον Skunkγια να κάνουν τη …δουλειά τους.

Λέτε κάτι τέτοιες ειδήσεις να βάζουν ιδέες και στους δικούς μας «προστάτες του πολίτη»;

Απόψεις