Διεθνή

Πολεμικές μηχανές επιστημονικής φαντασίας

Τα Μη Επανδρωμένα  Εναέρια Οχήματα (U AV) γνωστά και με το… χαϊδευτικό κηφήνες (drones) βρίσκονται ήδη στο στάδιο της μαζικής παραγωγής. Ήδη στην Ινδία μια πιτσαρία χρησιμοποιεί drone για delivery. Το Amazonέχει ανακοινώσει ότι σύντομα θα αποστέλλει τις παραγγελίες με drones. Επίσης dronesμε κάμερες ήδη χρησιμοποιούνται  και  εξασφαλίζουν πανοραμικά πλάνα σε  αθλητικές μεταδώσεις.

  Όμως τα dronesπου θα μας απασχολήσουν εδώ δεν έχουν να κάνουν με delivery ή αθλητικές μεταδώσεις. Έχουν να κάνουν με το θάνατο…  
Τα Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV),  είναι τα αεροσκάφη που  είτε ελέγχονται από «πιλότους» από το έδαφος είτε- όσο εξελίσσονται τεχνολογικά–  πετούν αυτόνομα  αφού προγραμματιστούν για την  εκτέλεση μια συγκεκριμένης αποστολής. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι των drones , που βασικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Αυτά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης και παρακολούθησης
  • και αυτά που είναι οπλισμένοι με πυραύλους και βόμβες.

Πεδία δοκιμών (και εξέλιξης ) των dronesείναι οι πόλεμοι. Σε ευρεία κλίμακα η χρήση τους ξεκίνησε στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και κορυφώθηκε στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το εντυπωσιακό είναι πως ο επίγειος έλεγχος των αεροσκαφών που βομβαρδίζουν στο Ιράκ, την Υεμένη ή το Πακιστάν γίνεται από βάση που βρίσκεται στη Νεβάδα των ΗΠΑ! Εκεί οι «πιλότοι» του joystickκάνουν τη βάρδια τους που συχνά – πυκνά συνεπάγεται επιθέσεις κατά τρομοκρατών, βομβαρδίζουν τους στόχους  και στη συνέχεια επιστρέφουν σπίτι τους  όπως κάθε συνηθισμένος …υπάλληλος.  
  Στην ειδησιογραφία κατά κανόνα προβάλλεται η επιτυχής στόχευση και εξολόθρευση στόχων που έχουν κάνουν με την τρομοκρατία. Τα θύματα εμφανίζονται ως ηγέτες τρομοκρατικών ομάδων. Αυτό που συστηματικά, ωστόσο, αποσιωπάται είναι οι παράπλευρες απώλειες κάθε «πετυχημένου» χτυπήματος . Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις για κάθε νεκρό τρομοκράτη από επίθεση με droneάλλοι 4  άσχετοι και αθώοι άνθρωποι πέφτουν νεκροί… Τέτοιου είδους «ανθρωπιστικές ευαισθησίες» είναι, προφανώς  ψιλά γράμματα για την  πολεμική βιομηχανία που συστηματικά επενδύει στην αιχμή της τεχνολογίας αναζητώντας τη μέγιστη επιχειρησιακή και οικονομική  απόδοση.  Και η μέγιστη οικονομική απόδοση είναι η ένταξη των dronesστα εξοπλιστικά προγράμματα όσο δυνατόν περισσότερων χωρών. Με πιο απλά λόγια, τα Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα έχουν ήδη εμφανιστεί  στην πιάτσα της πολεμικής βιομηχανία ως το νέο σπέσιαλ προϊόν, το οποίο όπως εκτιμούν ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές  όλα τα κράτη θα θελήσουν να αποκτήσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία…

(Επισκέψεις: 13 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend