Πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι είναι χωρίς ρεύμα εδώ και 30 ώρες, οπότε και εκδηλώθηκε η κακοκαιρία «Daniel» που προκάλεσε, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων πρόληψης και προστασίας, μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε παροχές υπηρεσιών, στο Βόλο, το Πήλιο και τη Σκιάθο, εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Στον Βόλο και τα προάστιά του, εκτός της διακοπής ρεύματος για 30 ώρες, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ ενώ δεν λειτουργούν οι συγκοινωνίες.
Η αγορά του Βόλου παραμένει κλειστή για δεύτερη ημέρα, ορισμένα σούπερ μάρκετ άνοιξαν και σχηματίστηκαν ουρές για νερό καθόλου, ψωμί δεν παράγουν οι φούρνοι λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού και της έλλειψης νερού.
Οι δρόμοι είναι λασπότοποι, ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Παλαιό Λιμεναρχείο είναι βυθισμένες στη λάσπη και τα νερά και μεγάλες λεωφόροι βρίσκονται σε μη προσπελάσιμη κατάσταση.
Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που υπερχείλισε σε πολλά σημεία, μετέφερε τόνους λάσπης σε σπίτια και επιχειρήσεις. Στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, τα Παλαιά και μέχρι τις πολυτεχνικές σχολές στη λεωφόρο Αθηνών, ενώ τα ορμητικά νερά του παρέσυραν πολλές γέφυρες.
Στον Βόλο, που τυπικά και όχι ουσιαστικά ισχύει για δεύτερο εικοσιτετράωρο απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεν υπάρχουν βασικές συγκοινωνίες. Δεν εκτελούνται υπεραστικά δρομολόγια, δεν κινούνται τα τρένα, αλλά ούτε και τα ταξί.
Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα υπόγεια και ισόγεια του Αγγελοπούλειου νοσοκομείου, καθώς και το μουσείο του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.
Δεν υπάρχει πρόσβαση προς το νότιο Πήλιο, αφού στον δρόμο Βόλου-Νεοχωρίου, έχει διαλυθεί το οδικό δίκτυο στο ύψος της Παιδόπολης, στην Αγριά, στα Λεχώνια και κατέρρευσε η μεγάλη γέφυρα κοντά στην Μπούφα, πριν από την διασταύρωση προς τις Μηλιές.
Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί όλα τα θέρετρα της περιοχής, ενώ απόλυτη καταστροφή έχει σημειωθεί στη Μηλίνα, όπως και στο Χόρτο και τον Πλατανιά, όπου οι χείμαρροι παρέσυραν και διέλυσαν τα πάντα.
Ανυπολόγιστες καταστροφές υπάρχουν και στο ανατολικό Πήλιο όπου ξεχείλισαν ρέματα και παρέσυραν τεράστιους όγκους χωμάτων και αυτοκίνητα στη θάλασσα, όπως στον Άγιο Ιωάννη, Παπά Νερό και Χορευτό.
Στη Σκιάθο η κατάσταση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολη, αφού το νησί είναι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, τη στιγμή που κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες. Έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές λόγω της καταρρακτώδους βροχής και από τα βουνά κατέβηκαν τεράστιες ποσότητες νερού, που έκλεισαν και κατέστρεψαν τμήματα του δρόμου Σκιάθου- Κουκουναριών και μετέτρεψαν σε ποτάμι τον πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη.
Τέλος, έχουν γίνει πολλές ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ