Τα επίχειρα των πολιτικών εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας και στην Ιταλία αναδεικνύει η ιστορία ενός 30χρονου νέου, ο οποίος μετέβη στο νοσοκομείο του Πάτι, κοντά στην πόλη Μεσίνα της Σικελίας, με κάταγμα στο πόδι.
Αφού περίμενε πέντε ώρες για να γίνει ακτινογραφία και η διάγνωση του κατάγματος στην περόνη στη 1.00 η ώρα τη νύχτα, ο γιατρός του ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχαν τα αναγκαία υλικά για να μπορέσει να μπει το πόδι στο γύψο. Κατά συνέπεια, επέλεξε να πορευθεί με ό,τι είχε στη διάθεσή του: ακινητοποίησε το πόδι του νέου, δένοντάς το μέσα σε χάρτινο κουτί.
Ο πατέρας του τριαντάχρονου έβγαλε φωτογραφία την οποία και ανήρτησε στο διαδίκτυο γράφοντας ως σχόλιο: «Πώς μπορεί να είναι δυνατόν να βγαίνει κανείς από την υπηρεσία πρώτων βοηθειών σε αυτή την κατάσταση;». Το θέμα, φυσικά, έλαβε αμέσως μεγάλες διαστάσεις.
«Φυσικά, δεν τα βάζω με τους γιατρούς, αλλά με όσους δεν επιτρέπουν στο σύστημα υγείας μας να λειτουργεί αποτελεσματικά», δήλωσε ο πατέρας του νέου. Ο 30χρονος, τελικά, απευθύνθηκε σε ιδιωτική κλινική της Μεσίνα καταβάλλοντας διακόσια ευρώ, για να μπορέσει να συνεχίσει την όλη θεραπεία του.
Τα επίχειρα της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ιταλία, με κυριαρχούσα την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος, με αφορμή και το συγκεκριμένο περιστατικό, αποτελούν καθρέφτη και απάντηση στους θιασώτες των αντίστοιχων εφαρμοζόμενων πολιτικών εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας και στην χώρας μας με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες υγείας. Αποτελούν όχι καμπανάκι αλλά καμπάνα για το που οδηγούν τα πράγματα από τις πολιτικές εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας που υλοποιούν και στην χώρα μας, η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ.
(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ).