Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σάμος: Πιο επικίνδυνη από το σεισμό η αδιαφορία

Συνέντευξη της Περιφερειακής Συμβούλου Αγλαΐας Κυρίτση, στο ALT.GR

Αναδημοσιεύουμε από το ALT.GR συνέντευξη που έδωσε η Αγλαΐα Κυρίτση, Περιφερειακή Σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, για..

Αναδημοσιεύουμε από το ALT.GR συνέντευξη που έδωσε η Αγλαΐα Κυρίτση, Περιφερειακή Σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου, για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός της Σάμου και των υπόλοιπων γύρω νησιών λίγες βδομάδες μετά την εκδήλωση του σεισμού και για τα ευρύτερα ζητήματα της περιοχής.

Η συνέντευξη δόθηκε εν μέσω της εξέλιξης των γεγονότων του Πολυτεχνείου, με το όργιο του κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής να μας πηγαίνουν χρόνια πίσω, έτσι αναγκαστικά αυτό μπήκε εισαγωγικά και σε πρώτο πλάνο:

Αγλαΐα Κυρίτση: Πριν μιλήσουμε για το σεισμό στη Σάμο, αισθάνομαι την υποχρέωση να καταγγείλω κι εγώ με τη σειρά μου το όργιο καταστολής που ζήσαμε στις 17 Νοέμβρη. Να καταγγείλω τις αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις της αστυνομίας, οι οποίες παρέπεμπαν ευθέως στις μαύρες μέρες της χούντας των συνταγματαρχών, ενάντια στην οποία εξεγέρθηκε ο λαός μας το 1973.

Απέναντι σε μια ειρηνική συγκέντρωση νεολαίας και εργαζομένων, που τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας, εξαπολύθηκε ένα όργιο βίας και αυταρχισμού.

Προπηλάκισαν ηλικιωμένους, απείλησαν βουλευτές, ακόμα και τον ίδιο το γραμματέα του ΚΚΕ και πέρασαν χειροπέδες σε δεκάδες νέους, μεταφέροντάς τους με κλούβες στη ΓΑΔΑ.  

Την ώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει εν μέσω αλλοπρόσαλλων και χωρίς αποτέλεσμα μέτρων, που αδυνατούν να αποτρέψουν χιλιάδες κρούσματα και 100άδες θανάτους συμπολιτών μας, ο στόχος τους ήταν ένας και πλέον ξεκάθαρος.
Να αποπροσανατολίσουν και κυρίως να φοβίσουν, να καταστείλουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας. Άλλωστε λίγο μετά το όργιο της αστυνομικής βίας ο Χρυσοχοΐδης ήταν κυνικά ξεκάθαρος, τονίζοντας από τον Σκάι ότι το ίδιο σύστημα θα ακολουθείται σε όλες τις διαδηλώσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τους περάσει.

Ο λαός δεν σκύβει το κεφάλι σε έκτακτα μέτρα και αυτοκρατορικά φιρμάνια.

Όπως στις 17 Νοέμβρη υπενθύμισε ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν ήταν ποτέ κυβερνητική «γιορτή», αλλά οργανωμένη κινηματική διαδικασία με υψηλό συμβολισμό και επίκαιρο περιεχόμενο, έτσι και με τους αγώνες που έρχονται θα ακυρώσει στους δρόμους τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Τον τελευταίο λόγο ποτέ δεν τον είχαν οι κυβερνήσεις. Τον τελευταίο λόγο πάντα τον έχουν οι λαοί.  

–Κυρία Κυρίτση, ο σεισμός στη Σάμου πρώτα απ’ όλα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο νέα παιδιά, γκρεμίστηκαν σπίτια, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στο λαό της Σάμου. Μερικές μόνο βδομάδες μετά την εκδήλωση του φαινομένου, ποια είναι σήμερα η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός στη Σάμο;

Αγλαΐα Κυρίτση: H 30η Οκτώβρη του 2020 θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων της Σάμου, επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού που τραυμάτισε βαριά χωριά και κωμοπόλεις της, άφησε άστεγους και έκλεισε σχολεία, εργασιακούς χώρους, δημόσιες υπηρεσίες, εκκλησιές. Αυτός ο σεισμός, επίσης, θα μείνει αξέχαστος σε όλους τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου, αφού αρκετές ζημιές υπάρχουν και στην Ικαρία και στη Χίο. Αξίζει να αναφέρουμε, για του λόγου το αληθές, όσα από τα στοιχεία -επίσημα και ανεπίσημα -μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε για να καταλάβουμε το μέγεθος των καταστροφών:

  • Σάμος: Υποβλήθηκαν 2.000 αιτήσεις για έλεγχο σε οικήματα. Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους υπάρχουν 1.200 κτήρια με σοβαρές ζημιές («κίτρινα»), 249 άνθρωποι μένουν σε ξενοδοχεία στην ανατολική και περίπου 150 στη δυτική. Επίσης, ανάμεσα στο «κίτρινα» κτήρια είναι και 11 σχολεία, ενώ μεγάλη είναι η καταστροφή και σε πάρα πολλές εκκλησίες. Επίσης, μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης
  • Ικαρία, Φούρνοι και Θύμαινα: Υποβλήθηκαν 320 αιτήσεις για ελέγχους σε οικήματα. Έχουν εξεταστεί 250 εκ των οποίων τα 6 κρίθηκαν ακατοίκητα και 48 εντοπίστηκαν με σοβαρές ζημιές. Και εδώ υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ζημιές υπάρχουν και στις ιαματικές πηγές.
  • Χίος: 8 σχολικές μονάδες έκλεισαν με προβλήματα στις στέγες τους τοίχους και σε κάποιες περιπτώσεις και στα θεμέλια. Κατέρρευσε ένα μέρος της προβλήτας του αλιευτικού καταφυγίου της Φάρκαινας. «Έκατσε» ο δρόμος της προκυμαίας κοντά στο τελωνείο, το οποίο, μάλιστα, κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ ζημιές υπάρχουν και στο λιμάνι, στο σημείο που δένουν τα πλοία — με ό,τι αυτό σημαίνει. Στη νότια Χίο υποβλήθηκαν περίπου 200 αιτήσεις για ελέγχους σε κτήρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ και στη χώρα της Χίου έγιναν περίπου 80 αιτήσεις για ελέγχους.

Οι αριθμοί, λοιπόν, μιλούν από μόνοι τους για την έκταση των ζημιών. Και σε μια κοινωνία που η πολιτική θα είχε στο επίκεντρο τον άνθρωπο κι όχι την διαχείριση, το κέρδος και την επικοινωνία, θα έπρεπε όλα τα νησιά να έχουν ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κυρίως θα έπρεπε να αποζημιωθούν άμεσα και για το σύνολο της ζημιάς όλοι οι πληγέντες.

Για τη Σάμο, όμως, και για τα υπόλοιπα νησιά του Β. Αιγαίου που ένοιωσαν την «οργή της φύσης» για άλλη μια φορά -μην ξεχνάμε τον μεγάλο σεισμό της Βρίσσας το 2017 στη Λέσβο που ισοπέδωσε ένα ολόκληρο χωριό, ξεκλήρισε ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε γύρω χωριά και υποδομές — όταν τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν, έμεινε ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν και άνθρωποι σε απόγνωση να μετρούν τις πληγές τους.

–Τι ενέργειες έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Βόρειο Αιγαίο, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από το σεισμό;

Αγλαΐα Κυρίτση: Οι Δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου από την πρώτη στιγμή με κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές της Σάμου και των άλλων νησιών. Γυρίσαμε χωριά κεντρικά και «ξεχασμένα», κωμοπόλεις, συζητήσαμε με κατοίκους, καταθέσαμε τις προτάσεις και επαναλάβαμε σε όλους τις συνεχείς παρεμβάσεις μας όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλα τα επίπεδα, από το κεντρικό πολιτικό ως το «αυτοδιοικητικό», για την ανάγκη σοβαρού και ενδελεχούς προσεισμικού ελέγχου σε όλη τη χώρα.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σεισμός δεν προβλέπεται, προλαμβάνεται και η σεισμική θωράκιση των κτηρίων είναι η καλύτερη πρόληψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μια μέρα πριν τον καταστροφικό σεισμό, δηλαδή, στις 29 δηλαδή του Οκτώβρη, πέμπτο θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Μεταξύ άλλων τροποποιούνταν και το κονδύλι των 257.000 ευρώ, που είχε ψηφιστεί στην αρχή του έτους, για προσεισμικούς ελέγχους σε όλα τα νησιά. Ποσό αμετάβλητο από την αρχή του έτους, που σημαίνει ότι δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για προσεισμικούς ελέγχους, ενώ ακόμα χειρότερα από το κονδύλι αφαιρούνταν 27.00 ευρώ για να αναστηλωθεί ένα καμπαναριό. Από μόνο του αυτό το στοιχείο -ντοκουμέντο δείχνει πόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι τοπικοί «άρχοντες» νοιάζονται για τον προσεισμικό έλεγχο. Εκ των υστέρων χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα ενώ τα κονδύλια υπάρχουν δεν ασχολούνται καν με ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα, για το οποίο εμείς φωνάζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Στην καταγγελτική διαμαρτυρία μας και την καταψήφιση του προγράμματος γίναμε πάλι οι «γραφικοί που αναμασούν το ίδιο τροπάρι». Αλλά δυστυχώς, για ακόμα μια φορά η πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε…

–Από το 2016, η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου προειδοποιούσε για την πλήρη έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης του νησιού. Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή της Ν.Δ., τι μέτρα έλαβαν;

Αγλαΐα Κυρίτση: Όχι μόνον η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου με επιστολές, αιτήματα, ερωτήσεις προς την Περιφερειακή αρχή ζητούσε να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σε πόσα δημόσια κτίρια έγινε προσεισμικός έλεγχος και ποια μέτρα πάρθηκαν ή πρόκειται να παρθούν για την αντισεισμική θωράκισή τους.

Στην αντισεισμική θωράκιση, όλοι γνωρίζουμε ότι το πρώτο και πιο επείγον είναι ο προσεισμικός έλεγχος.

Κι επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα πολύς λόγος είχε γίνει τόσο από το Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια όσο και από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περί άμεσης και απόλυτα ικανοποιητικής δράσης, ζητούσαμε το αυτονόητο.

Να ενημερωθεί, δηλαδή, και να συζητήσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο σε πόσα κτίρια και ποιας κατηγορίας έγιναν έλεγχοι. Επισημαίναμε πάντα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε σχολεία, σε κτήρια που εξυπηρετούν το Πανεπιστήμιο, στα νοσοκομεία, στα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και σε χώρους όπου συγκεντρώνεται μαζικά κόσμος. Από το γεγονός του τελευταίου Περιφερειακού συμβουλίου που περιέγραψα πιο πάνω είναι σαφές ότι δεν παίρναμε καμιά απάντηση, επειδή ακριβώς δεν είχε γίνει τίποτα.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ακόμα ένα χαρακτηριστικό και αποκαλυπτικό παράδειγμα. Στις 13 Μαρτίου του 2018 το Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον αρμόδιο διευθυντή ότι από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, που ισοπέδωσε τη Βρίσσα, στη Λέσβο, έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 2018 ένα σεμινάριο σε μηχανικούς για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων, καθώς και ότι στάλθηκε μια επιστολή προς το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, στις 19 Ιανουαρίου 2018, με την οποία ζητούσε ενημέρωση σχετικά με την ανάθεση της εκπόνησης μικροζωνικής μελέτης και το στάδιο στο οποίο αυτή βρίσκεται.

Μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν υπήρξε απάντηση.

Την ίδια μέρα, το Π.Σ απηύθυνε επιστολή στο ΤΕΕ Β. Αιγαίου με την οποία του πρότεινε να αναλάβει τη διενέργεια του προσεισμικού ελέγχου, αλλά ούτε κι εδώ πήρε ακόμη απάντηση. Και «πέραν τούτου ουδέν»…

Με βάση, λοιπόν, δεδομένα και όχι εκτιμήσεις ή εικασίες, είναι παροιμιώδης η ανεπάρκεια της Περιφέρειας στα ζητήματα που έθεσε με τις επιστολές της η Λαϊκή Συσπείρωση. Κανένας προσεισμικός έλεγχος, κανένα μέτρο αντισεισμικής θωράκισης για κανένα κτίριο της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Κι όπως είχε επισημάνει τότε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου Στρατής Κόρακας, «…προφανώς η μικροζωνική μελέτη είναι σημαντική και πρέπει να γίνει, αλλά δεν είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι έλεγχοι (πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι) και να προχωρήσει η αντισεισμική θωράκιση, όπου είναι αναγκαία. Ο σεισμός χτυπά απροειδοποίητα, είναι απαράδεκτη αυτή η ολιγωρία που μπορεί να αποβεί μοιραία…».

–Τι πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση κ. Κυρίτση, ο λαός της Σάμου για τη βελτίωση της κατάστασης;

Αγλαΐα Κυρίτση: Δεν θα πω κάτι διαφορετικό από αυτά που λέγαμε, φωνάζαμε και απαιτούσαμε και το 2016 και το ’17 και το ’18 μέχρι σήμερα, αλλά δυστυχώς “σε ώτα μη ακουόντων”…

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η αντισεισμική θωράκιση, όπως και άλλα ζητήματα καθοριστικά για τις ανάγκες και τη ζωή του λαού, απαιτούν κεντρικό σχεδιασμό για την επίλυσή τους. Και, βέβαια, απαιτούν ένα κεντρικό σχεδιασμό που θα στηρίζεται σε μια άλλη αντίληψη και σε ριζικά άλλες προτεραιότητες.

Έτσι λοιπόν επαναλαμβάνουμε :

  • Ζητάμε την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και το ξεκαθάρισμα ποια κτίρια είναι κατοικήσιμα χωρίς κίνδυνο, ποια είναι επισκευάσιμα και ποια πρέπει να γκρεμιστούν και να ξαναχτιστούν.
  • Αποζημίωση στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικιστικό ιστό είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα νησιά που επλήγησαν και φέτος και την επόμενη χρονιά.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και πάγωμα χρεών για τους πληγέντες.
  • Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε όλα τα νησιά.
  • Άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.
  • Την άμεση στέγαση σε ανθρώπινες συνθήκες των πληγέντων των οποίων τα σπίτια δεν είναι κατοικήσιμα και εξασφάλιση, όπου χρειάζεται, της διατροφής, της καθαριότητας και της υγιεινής τους.

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική -και από την περιφερειακή Αρχή και τις Δημοτικές αρχές αλλά και τις γενικότερες κατευθύνσεις για την αγορά γης και στέγης, που με την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης αποφασίζονται στην ΕΕ.

Όπως είναι, επίσης, φανερό ότι δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα οικονομικά της στηρίγματα, η υπόσταση των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται και θα πετιέται στις «μυλόπετρες» της ελεύθερης αγοράς.

Στο χέρι, λοιπόν, του λαού μας και των μαζικών του φορέων είναι να αναπτυχθεί ένα διεκδικητικό-αγωνιστικό κίνημα για να υλοποιηθούν έστω και ορισμένες από αυτές οι προτάσεις. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Η πείρα από άλλες παρόμοιες καταστάσεις στην Αθήνα και αλλού δείχνουν ότι δεν χωράει καμιά επανάπαυση.
Καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις που απλόχερα μοιράζονται όταν τα φώτα της δημοσιότητας είναι εκτυφλωτικά, αλλά ξεχνιούνται όταν αυτά σβήνουν…

Σχετικά θέματα

Απόψεις