Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σάμος: Εργαζόμενος πέθανε στο αεροδρόμιο που ανήκει στη Fraport επειδή δεν υπήρχε γιατρός…

Άφησε την τελευταία του πνοή, εν ώρα εργασίας, από καρδιακή ανακοπή! Στο αεροδρόμιο της Σάμου, στο οποίο εργαζόταν δεν υπήρχε..

Άφησε την τελευταία του πνοή, εν ώρα εργασίας, από καρδιακή ανακοπή! Στο αεροδρόμιο της Σάμου, στο οποίο εργαζόταν δεν υπήρχε γιατρός! Η Γερμανική πολυεθνική Fraport στην ιδιοκτησία της οποίας έχει περάσει το αεροδρόμιο Σάμου, δεν πληρώνει προκειμένου να υπάρχει γιατρός σε 24ωρη βάση στους χώρους εργασίας!

Σε ένα χώρο, όπου καθημερινά δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενους και περνούν χιλιάδες επιβάτες, η Fraport θεωρεί …πολυτέλεια να απασχολεί γιατρό σε 24ωρη βάση. Το ξεπούλημα των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων – ανάμεσα τους και αυτό της Σάμου – έγιναν στο όνομα της …ανάπτυξης και της …αναβάθμισης των αεροδρομίων. 

Ένας εργαζόμενος «έσβησε» μόνος και αβοήθητος. Χωρίς καμιά ιατρική υποστήριξη. Το εργοδοτικό έγκλημα, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο…

Η Γερμανική πολυεθνική που κερδίζει εκατομμύρια ευρώ από την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας – που απέκτησε σε εξευτελιστική τιμή – με μια νεοαποικιοκρατική σύμβαση, είναι υπόλογη. 

Το ΣΕΠΕ και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ερευνήσουν γιατί δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο αεροδρόμιο; Γιατί το αεροδρόμιο υπάρχουν ώρες που μένει χωρίς γιατρό εργασίας; 

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Σάμου καταγγέλλει το τραγικό γεγονός και σημειώνει: «Ακόμη ένας εργαζόμενος έσβησε απροστάτευτος επειδή η πρόληψη και η ασφάλεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι κόστος και η ανθρώπινη ζωή αναλώσιμη».

Ειδικότερα επισημαίνει: «Ευθύνη έχει και η κυβέρνηση που δεν λογαριάζει τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Έχει αφήσει ολόκληρο νομό χωρίς Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας αφού οι περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες και τα οργανογράμματά της … δεν το προβλέπουν, ενώ μετακίνησε πριν λίγους μήνες το μοναδικό Επιθεωρητή που ήταν στο νησί, αφήνοντας μικρούς και κυρίως μεγάλους εργασιακούς χώρους χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Οι νόμοι για την υγιεινή, την ασφάλεια και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, ενώ τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται καν γιατί είναι κόστος για τους εργοδότες. Τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και με τους νόμους που ψηφίζουν κάνουν τους εργασιακούς χώρους ζούγκλα και στο ζήτημα αυτό».

Η διοίκηση του Σωματείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του συναδέλφου, ενώ απαιτεί και διεκδικεί από την εταιρεία και το κράτος:

— Να υπάρξει η αναγκαία μέριμνα για την οικογένειά του.

— Άμεσα να προσληφθούν γιατροί στο χώρο του αεροδρομίου ώστε να υπάρχει 24ωρη, καθημερινή κάλυψη και να δημιουργηθεί εξοπλισμένο ιατρείο με όλα τα απαραίτητα για τις ανάγκες εργαζομένων και επιβατών.

— Μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο του αεροδρομίου.

— Να διενεργηθούν έλεγχοι και να παρθούν μέτρα τόσο για το αεροδρόμιο Σάμου όσο και για άλλους μεγάλους χώρους εργασίας όπως π.χ. τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τη ΔΕΗ, τα πλοία της γραμμής κ.λπ.

— Άμεσα να στελεχωθεί Τμήμα Επιθεώρησης Υγιεινής και Ασφάλεια στο νησί.

Το Σωματείο καλεί τους συναδέλφους μαζί να παλέψουμε για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας, διεκδίκηση που έχει στην πρώτη γραμμή της πάλης του γιατί αφορά την ίδια τη ζωή μας στους εργασιακούς χώρους».

Σχετικά θέματα

Απόψεις