Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ψευδόταν ο Αυγενάκης, όταν ισχυριζόταν ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει την καταστροφή της παραγωγής στο 100%

Ο Βορίδης χαρακτηρίζει το 100% «μαξιμαλιστικό αίτημα των αγροτών»! -- από eksegersi.gr

 Από eksegersi.gr

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ (Κουβαράς), την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Επικρατείας Βορίδης χαρακτήρισε το αίτημα των αγροτών για αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών ως μαξιμαλιστικό! Με αυτή τη δήλωση επιβεβαίωσε απόλυτα αυτό που αποκαλύπτουμε εδώ και χρόνια, ότι τόσο ο ΕΛΓΑ, που αποζημιώνει μόνο την παραγωγή που καταστρέφεται στο φυτικό και ζωικό τομέα, όσο και ο πρώην ΠΣΕΑ και νυν ΚΟΕ (Κρατική Οικονομική Ενίσχυση) αποζημιώνει στην καλύτερη των περιπτώσεων το 60% και όχι το 100% της ζημιάς που προκαλείται από τις καταστροφές.

Αν ο ΕΛΓΑ αποζημίωνε πράγματι το 100%, όπως ισχυρίζεται ψευδόμενος ο Αυγενάκης, ο Βορίδης δεν θα έλεγε ότι αυτό είναι  αίτημα των αγροτών και μάλιστα μαξιμαλιστικό. 

Παραθέτουμε συνδέσμους προς παλαιότερα άρθρα μας σχετικά με αυτό το ζήτημα, από τα οποία μπορεί να συγκροτηθεί πλήρης εικόνα:

Απομαγνητοφωνήσαμε και παραθέτουμε ένα τμήμα από τη 15λεπτη συνέντευξη του Βορίδη στον Κουβαρά, στο απογευματινό κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 στις 8  Φλεβάρη.

Κουβαράς: Θέλω καταρχάς να σας ρωτήσω,  μπορεί να αποφέρει κάτι αυτή την ώρα μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες την Δευτέρα. Θεωρείται ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης;

Βορίδης: Καταρχάς νομίζω ότι δεν θα γίνει την Δευτέρα, μάλλον, θα δούμε, θα γίνει αλλά δεν θα γίνει την Δευτέρα.

Κουβαράς: Την Τρίτη;

Βορίδης: Μπορεί, αλλά θα δούμε, θα το προσδιορίσουμε ακριβώς.

Κουβαράς:  Μάλιστα. Γιατί δεν θα γίνει την Δευτέρα;

Βορίδης: Το ένα κομμάτι είναι νομίζω ότι πρέπει να προσδιοριστεί και από την πλευρά  των αγροτών η σύνθεση της αντιπροσωπείας

Κουβαράς: Νομίζω ότι αύριο (σ.σ. Παρασκευή 9 Φλεβάρη) θα προσδιοριστεί.

Βορίδης: Θα δούμε. Και βεβαίως, από την πλευρά της κυβέρνησης θέλουμε λίγο να δούμε, να ωριμάσουμε, εάν θέλετε, αυτά που σκεφτόμαστε για την συνάντηση αυτή και για το τι έχουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες.

Κουβαράς: Αυτό το δεύτερο έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δηλαδή υπάρχει κάτι στα αιτήματα των αγροτών, που προκύπτουν από την επιστολή που σας έχουν στείλει που θεωρείτε ότι μπορεί να ικανοποιήσετε και δεν το έχετε κάνει ως τώρα. Αρα περιμένετε να δείτε αν μπορείτε για να τους δείτε αργότερα για να τους πείτε κάτι;

Βορίδης: Κοιτάξτε να σας πω το εξής, τα χωρίζω. Είναι τρεις οι κατηγορίες, τα αιτήματα που βλέπω. Είναι, ας το πω, ορισμένα αιτήματα, τα οποία  εν είναι δυνατόν  να ικανοποιηθούν και το ξέρουν και εκείνοι. Μπαίνουν περισσότερο διεκδικητικά, ως ένα βαθμό.

Κουβαράς: Οπως ποια είναι αυτά;

Βορίδης: Τώρα  100% αποζημιώσεις με προκαταβολές  κ.τ.λ. θεωρώ έτσι ένα μαξιμαλιστικό, ας το πω, αίτημα.

Κουβαράς: Ναι;

Βορίδης: Είναι μια δεύτερη κατηγορία αιτημάτων θεσμικού και πολιτικού χαρακτήρα  με τα οποία νομίζω η κυβέρνηση  έχει συναντίληψη και κοινή στρατηγική στόχευση, αλλά μένει να εξειδικευτούν για να δούμε πώς θα γίνουν ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα το θέμα που θέτουν για τις παράνομες ελληνοποιήσες, το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της ΚΑΠ.

Κουβαράς: Αρα, θεωρείτε γενικώς δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, ναι ή όχι;

Βορίδης: Θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο θέμα (σ.σ. εννοεί τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και την ταυτόχρονη μείωση της βασικής ενίσχυσης) υπάρχει μια τεράστια υποκρισία από την πλευρά της Αριστεράς η οποία ξαφνικά χαϊδεύει. Ενώ είχε κατεξοχήν πιέσει προκειμένου  να γίνουν οι περικοπές  στη βασική ενίσχυση….

Κουβαράς: Π’ως αισθάνεστε εσείς σαν υπουργός της κυβέρνησης, όταν φτάνει να αποτελεί αίτημα μιας επαγγελματικής ομάδας η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας ή οι έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Θεωρείτε δηλαδή ότι αυτά είναι δυνατόν να είναι θέματα που μπαίνουν προς συζήτηση εάν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνουν;

Βορίδης: Οχι, δεν θεωρώ ότι είναι θέμα αν πρέπει να γίνουν. Και να πω και το εξής. Είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση η οποία έχει φτιάξει το πιο αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Σε πολύ μέγιστο βαθμό η τιμή του γάλακτος, η οποία έχει αυξηθεί  πολύ, οφείλεται στο γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά, φτιάχνοντας αυτό το ποινικό και διοικητικό πλαίσιο, αντιμετωπίσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις στο γάλα.

Περιττεύει να σημειώσουμε ότι ο Βορίδης δεν βγήκε στο δελτίο της ΕΡΤ με δική του πρωτοβουλία ή με πρωτοβουλία της ομάδας σύνταξης. Βγήκε με εντολή Μητσοτάκη, για να κάνει παιχνίδι διαπραγμάτευσης. Από τις απαντήσεις που έδωσε σχετικά με το πότε θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτοσυνδικαλιστών αποκαλύπτεται ότι γνωρίζει τα πάντα.

Οταν ο Κουβαράς τον ρώτησε αν θα ικανοποιήσουν κάποιο από τα αιτήματα των αγροτών, απάντησε κυνικά ότι ορισμένα απ’ αυτά δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν. Κι όταν ρωτήθηκε ποια είναι αυτά, τότε χαρακτήρισε μαξιμαλιστικό το αίτημα για αποζημιώσεις στο 100% και προκαταβολές.

Από την απάντηση αυτή προκύπτει με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα από τα ουσιαστικά αιτήματα των αγροτών. Γι’ αυτό έσπευσε να χαρακτηρίσει -διά στόματος Βορίδη- σαν μαξιμαλιστικό το αίτημα για 100% αποζημίωση, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έτσι άδειαζε τον Αυγενάκη και τον έδειχνε με το δάχτυλο ως ψεύτη. Ψεύτη γιατί από τον Νοέμβρη του 2023 μέχρι τώρα ο Αυγενάκης, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί διατυμπανίζει ότι οι καταστροφές  θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100%. 

Από την άλλη, βέβαια, ο Βορίδης (ακροδεξιά «μανούλα» σε κάτι τέτοια, προσπάθησε να συκοφαντήσει τους αγρότες, ισχυριζόμενος ότι… δεν ξέρουν τι ζητάνε. Μολονότι ο Κουβαράς ρώτησε (από… αγνό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον) ποια από τα αιτήματα των αγροτών δεν μπορεί να ικανοποιηθούν και ο Βορίδης έφερε ως παράδειγμα «μαξιμαλιστικού» αιτήματος το «αποζημιώσεις στο 100%», δεν επανήλθε ρωτώντας ποια είναι τα αιτήματα που δεν μπορούν  να ικανοποιηθούν. Το… αγνό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον εξαντλήθηκε, για να μην αποκαλυφθεί  η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν είναι άλλη από τη συκοφάντηση των αγωνιζόμενων αγροτών, ως ανθρώπων «που ζητάνε ό,τι τους κατέβει», σε μια προφανή προσπάθεια να απομονώσει την αγωνιζόμενη αγροτιά από την εργατική τάξη και τη φτωχολογιά της πόλης. 

Εκτός από τα παραπάνω, ο Βορίδης είχε το θράσος να ξεστομίσει το ψέμα ότι η κυβέρνησή του έφτιαξε ένα νομικό πλαίσιο χάρη στο οποίο καταπολεμήθηκε η ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και έτσι αυξήθηκε η τιμή του νωπού γάλακτος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Βορίδη στο ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) ψηφίστηκε ο νόμος 4691/2020, που με το άρθρο 28 («Μη συμμορφώσεις στην ορθή σήμανση της χώρας καταγωγής και χρήση των ενδείξεων Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., Ε.Π.Ι.Π. και βιολογικών») αυστηροποιήθηκαν μεν διατάξεις προγενέστερου νόμου, αλλά δεν εφαρμόστηκαν όσο ο ίδιος ήταν υπουργός και συνεχίζουν να μην εφαρμόζονται. 

Στα λεγόμενά του για καταπολέμηση της ελληνοποίησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουμε να απαντήσουμε ότι από τον Ιούνη του 2020 που δημοσιεύτηκε ο νόμος 4691 έχουμε αποκαλύψει σωρεία περιπτώσεων που επιβεβαιώνουν ότι το όργιο των ελληνοποιήσεων καλά κρατεί. Παραθέτουμε σύνδεσμο προς ένα από τη σωρεία άρθρων μας, που δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκέμβρη του 2023:

Επιπλέον, θέλουμε να σημειώσουμε ότι ακόμα και τώρα, ενώ συνεχίζεται το όργιο των ελληνοποιήσεων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που ξαμολήθηκαν, με εντολή του Αυγενάκη, να πάρουν δείγματα από πολλά σούπερ μάρκετ, περιορίστηκαν να τα στείλουν σε συγκεκριμένα εργαστήρια για ανάλυση, ενώ μπορούσαν (και έπρεπε) να πάρουν αμέσως ουσιαστικά μέτρα, λόγω των ευρημάτων στις συσκευασίες των εμπορευμάτων. Δεν το έκαναν, όμως, κι αυτό λέει πολλά.

Ο Βορίδης ισχυρίστηκε επίσης ψευδώς, ότι με το νομικό πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνησή του (εννοούσε προφανώς το άρθρο 28 του νόμου  4691/2020, αυξήθηκε η τιμή του γάλακτος. Εκείνο που συνέβη είναι ότι λόγω τα πανδημίας του κοροναϊού αυξήθηκαν στις γαλακτοπαραγωγικές ιμπεριαλιστικες  χώρες της ΕΕ οι τιμές του νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος και έτσι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανικές και τυροκομικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να ανεβάσουν τις τιμές το 2022 και το 2023 στο νωπό πρόβειο γάλα στο 1,65 το κιλό και στο νωπό γίδινο γάλα στο 1,0 ευρώ το κιλό. 

Φέτος όμως κατέβασαν τις τιμές στο 1,40 και 0,90 το κιλό, αντίστοιχα, στην ηπειρωτική  Ελλάδα και οι καπιταλιστές των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων έχουν στείλει φιρμάνι ότι θα τις μειώσουν και άλλο, αν εξακολουθήσουν να πέφτουν οι πωλήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα!

Τέλος, στην ερώτηση του Κουβαρά για την αντιπλημμυρική προστασία, ο Βορίδης έκανε σαν να μην άκουσε. Γιατί προφανώς γνώριζε τι απάντησε ο Μητσοτάκης στη Βουλή στις 2 Φλεβάρη του 2024, όταν πήγε για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Χαρίτση. 

Παραπέμπουμε σε άρθρο μας που δημοσιεύτηκε στις 7 Φλεβάρη του 2024: 

Δεν έχουν σκοπό να θωρακίσουν τον θεσσαλικό κάμπο με φράγματα βάρους στα ορεινά

NOMOS_4691_2020

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις