Η νέα μεγάλη «σφαγή» των λαϊκών νοικοκυριών αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025 – 2028, που κατατέθηκαν μαζί στη Βουλή, μιας και αυτή είναι η βάση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια.
Η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ξεκινά σήμερα Δευτέρα 14 Οκτώβρη και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τη δημιουργία των πρωτογενών πλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, ύψους 2,4% για το 2024, 2,5% για το 2025 και 2,4% για τα έτη 2026 – 2028. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος έρχεται να τσακίσει τον λαό με δισεκατομμύρια που θα πληρώσει σε φορολογία, «οροφές δαπανών» για τις λαϊκές ανάγκες και νέες θυσίες για να πληρώνονται τα ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα και τα «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτά τα πλεονάσματα και οι δυσβάσταχτοι φόροι που εξαϋλώνουν τα λαϊκά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις, είναι τα εχέγγυα του προϋπολογισμού για να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, την ώρα που ο λαός θα βυθίζεται παραμέσα στη φτώχεια.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κάνει το μαύρο άσπρο, περιγράφοντας μια σειρά από μέτρα που δήθεν ανακουφίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ομως, στην πραγματικότητα, πρόκειται είτε για ρυθμίσεις που ευνοούν τους ομίλους είτε για μέτρα στη λογική δίνω ένα, παίρνω πίσω τρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό των παρεμβάσεων αυτών το 2025 φτάνει τα 1,4 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα εκτιναχθεί στα 68,7 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,4 δισ. παραπάνω από το 2024. Επιπλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2025 προβλέπεται να φτάσει τα 5,96 δισ. όταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η πρόβλεψη έκανε λόγο για 5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, αυτό που προκύπτει είναι ότι τα φορολογικά έσοδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται για όλη την πενταετία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρθούν μέτρα «αύξησης των εισοδημάτων ύψους 500 εκατ. ευρώ» και «θα μειωθούν οι φόροι σταδιακά με μέτρα ύψους 900 εκατ. ευρώ».
Ταυτόχρονα, οι αμοιβές των εργαζομένων θα αυξάνονται με μικρότερους ρυθμούς από τους ρυθμούς της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, δηλαδή όλο και μικρότερο κομμάτι από το ΑΕΠ θα πηγαίνει στους εργαζόμενους. Οσον αφορά τις κοινωνικές δαπάνες, αυτές θα παραμείνουν ουσιαστικά παγωμένες, το πολύ πολύ να καλύπτουν τον πληθωρισμό, κι ενώ οι δαπάνες ήδη δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες και ελλείψεις. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει από τον ρυθμό ετήσιας μεταβολής των καθαρών πρωτογενών δαπανών (3,7% για το 2025, από το εκτιμώμενο επίπεδο των πρωτογενών δαπανών του 2024, 3,6% για το 2026, 3,1% για το 2027 και 3,0% για το 2028). Δηλαδή, μεσοσταθμικά η ετήσια αύξηση θα είναι περίπου 3,5 δισ.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,2% για φέτος (από 2,5% στο ΠΣΑ του Απρίλη) και 2,3% για το 2025 από 2,6% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,1% και οι επενδύσεις κατά 8,4%. Ειδικότερα για τον επόμενο χρόνο, οι επενδύσεις θα αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην πραγματική ανάπτυξη κατά 1,3%.
Κοροϊδία τα δήθεν μέτρα ενίσχυσης
Οπως προείπαμε, στο προσχέδιο υπάρχουν και οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζει ως εκείνες που θα ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα. Κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, αναφέρουν τη «μείωση από 01.01.2025, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, των ασφαλιστικών εισφορών» (η σωρευτική μείωσή τους από το 2019 ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, από 40,56% σε 35,16%). Βέβαια, αυτό το μέτρο είναι μία νέα γενναία απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους ανοίγει νέες τρύπες στα Ταμεία, μειώνει επί της ουσίας τον μισθό τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χάνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από αυτήν την πενιχρή αύξηση, μέσω της μείωσης ή διακοπής επιδομάτων ή μέσω της διαφορετικής φορολογικής κλίμακας στην οποία μπαίνουν.
Επιπρόσθετα, στο προσχέδιο αναφέρεται η αύξηση των συντάξεων, που βέβαια αντιστοιχεί στο ποσό – ψίχουλο των 17 – 20 ευρώ στη μέση κύρια σύνταξη των 817 ευρώ. Δηλαδή αύξηση 0,56 ή 0,66 ευρώ τη μέρα, την ώρα που καλπάζει η ακρίβεια: Μόνο οι υπέρογκες ανατιμήσεις δεκάδων φαρμάκων, ακόμα και μέχρι 448%, αφαίρεσαν το τελευταίο διάστημα άλλα 30 εκατ. ευρώ από την τσέπη των ασφαλισμένων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι συνταξιούχοι. Και όχι μόνο αυτό: Οσες από τις πενιχρές συντάξεις ξεπεράσουν έστω και λίγο το αφορολόγητο όριο των 9.200 ευρώ τον χρόνο με αυτές τις αυξήσεις, αμέσως θα φορολογηθούν και θα μειωθούν περισσότερο από την αύξηση που υποτίθεται θα γίνει!
Αναφέρεται ακόμα η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα προσαρμοστεί από τα 830 ευρώ μεικτά φέτος σε 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ το ίδιο έτος. Δηλαδή, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα συνεχίσουν να φυτοζωούν και να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, ενώ περίπου 600.000 που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας. Οσο για τον μέσο μισθό, αυτός φέτος συνεχίζει να είναι μικρότερος από το 2011 κατά 14,8%, ενώ το 2027 θα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ονομαστικό μισθό του 2011 (!), με την αγοραστική αξία βέβαια να είναι σαφώς πολύ μικρότερη, αφού ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που κατατρώνε τους εργατικούς μισθούς συνεχίζουν να «κάνουν τη δουλειά τους».
Από 902.gr