Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητσοτάκη με «άρωμα» Πρωταπριλιάς

Μόνο ως …πρωταπριλιάτικο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορέσει «φιλεργατικό» κοστούμι επειδή φέτος θα αυξήσει την..

Μόνο ως …πρωταπριλιάτικο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορέσει «φιλεργατικό» κοστούμι επειδή φέτος θα αυξήσει την 1η Απρίλη, «νωρίτερα από πέρσι» τον κατώτατο μισθό, στη βάση πάντα του επαίσχυντου νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου που τον έχει μετατρέψει σε μηχανισμό καθήλωσης των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων για χάρη της ανταγωνιστικότητα και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 

Την σχετική ανακοίνωση ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει νωρίτερα από πέρσι», δηλαδή τον Απρίλη και όχι τον Μάη, έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του. Σήμερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, ισχυρίστηκε πως η επιλογή να γίνει η αύξηση του κατώτερου μισθού ένα μήνα νωρίτερα, δεν έχει σχέση με τις εκλογές. «Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει ένα μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τελειώνει τον πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο», δήλωσε, εμπαίζοντας κατάμουτρα τους εργαζόμενους, ιδίως τους ξενοδοχοϋπάλληλους που βιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα.

Το παράδειγμα της προηγούμενης αύξησης του κατώτατου μισθού που δόθηκε τον Μάη είναι ενδεικτικό του εμπαιγμού, καθώς η πολυδιαφημισμένη αύξηση του κατά 7,5% εξανεμίστηκε από την ακρίβεια προτού καν δοθεί, καθώς ο πληθωρισμός αγγίζει διψήφια νούμερα!

Με την εκτίναξη του πληθωρισμού, ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απολέσει ήδη από τον Απρίλη του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%!

Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» επιβεβαιώνουν αυτό που οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα, ότι οι μισθοί χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν κάθε μήνα, σε μια περίοδο γενικευμένης ακρίβειας. Και φυσικά, οι μισθοί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξέχωρα από το γενικότερο αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, το οποίο απογειώνει την ευελιξία, ευνοεί τις απολύσεις και την εργοδοτική ασυδοσία. 

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2021, το 18,26% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είχαν μεικτό μισθό κάτω ή ίσο με τα 500 ευρώ! Επίσης, το 3,01% μεικτό μισθό από 501 έως 600 ευρώ, το 12,58% από 601 έως 700 ευρώ μεικτά, το 13,19% από 701 έως 800 ευρώ μεικτά και το 8,81% από 801 έως 900 ευρώ μεικτά. Συνολικά το 55,85% των μισθωτών είχαν ως μεικτό μισθό κάτω από το όριο των 900 ευρώ, από τα οποία θα πρέπει να αφαιρέσουμε τουλάχιστον το 16% των ασφαλιστικών εισφορών.

Κατόπιν όλων αυτών, ο κατώτατος μισθός παραμένει κάτω από τον κατώτατο μισθό του 2012 που ήταν στα 751 ευρώ μεικτά. Και, κυρίως, παραμένει σε πλήρη ισχύ ο νόμος ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο ο μισθός καθορίζεται με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, και με βάση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα που δείχνουν το δρόμο για την εργατική τάξη, από κλάδους εργαζομένων που μέσα από τον οργανωμένο αγώνα τους και σκληρή αναμέτρηση με την εργοδοσία πέτυχαν να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, όπως οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ (COSCO), οι μεταλλεργάτες στο Πέραμα, οι ναυτεργάτες των ρυμουλκών κ.ά. Από 902. gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις