Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πρώτη κατοικία: Σκέτοι τραπεζο…«υπάλληλοι»

«Ψαλίδι» στα όρια των δανείων για την πρώτη κατοικία έβαλε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας..

«Ψαλίδι» στα όρια των δανείων για την πρώτη κατοικία έβαλε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή!

Συγκεκριμένα, προχώρησε σε μείωση του ορίου για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια που εντάσσονται στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, από 130.000 ευρώ στις  100.000 ευρώ! Πλέον για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του να μην υπερβαίνει το όριο των 130.000 ανά πιστωτή ή το όριο των 100.000 ανά πιστωτή εάν αφορά επιχειρηματικό δάνειο.

Η σχετική ανακοίνωση της μείωσης από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, οι διευκρινίσεις «κύκλων» του υπουργείου, η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και οι δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης, που μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ,  δείχνουν πως τα μνημόνια και η επιτήρηση είναι εδώ και βάζουν όρια ακόμα και κατά τη διάρκεια συζήτησης οποιουδήποτε μέτρου

Προσέξτε φρασεολογία: Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών «συνεχίζονται» καθώς παραμένουν «ανοιχτά» κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια. «Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», σημείωσε ενώ υπάρχει μπροστά η απόφαση για την εκταμίευση του ενός περίπου δισεκατομμυρίου στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι. Μάλιστα, σε ερώτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει εάν δεν καταστεί δυνατή η εκταμίευση σε αυτό το Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως η απόφαση θα ληφθεί όποτε εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, στην αντίστοιχη συνεδρίαση. Επιπλέον,  δεδομένου ότι για τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η εκταμίευση της επόμενης δόσης είπε ότι αν δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τότε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι δύο δόσεις, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό «δεν το κάνει πιο εύκολο», καθώς θα υπάρχουν νέες προϋποθέσεις.

Κυνικός στις δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βάζοντας πάνω από όλα τη δόση και τις εντολές ΕΚΤ και δανειστών ανέφερε: «Το πρόβλημα του SSM και οποιασδήποτε στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων είναι ότι υπάρχει ρίσκο. Το καλό νέο είναι ότι το ρίσκο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν περάσει όλα τα «κραστ τεστ» και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν. Ο SSM και η ΕΚΤ ζήτησαν να υπάρξει και εξέταση του δυσμενούς σεναρίου και να μην υπάρξει μεγάλο ρίσκο. Η νομοθετική βελτίωση, θα περιορίσει λίγο την περίμετρο για τα επιχειρησιακά δάνεια. Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο αλλά είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως αλλάζει και παίρνουμε την έγκριση της ΕΚΤ». 

Την ίδια στιγμή την επίμαχη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία – τη νέα θηλιά που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει στο λαιμό λαϊκών νοικοκυριών και μικρών επιχειρηματιών – ο Τσακαλώτος την εμφάνισε ως δείγμα «επιστροφής στην κανονικότητα»! Δίνοντας διαπιστευτήρια τραπεζο…«υπαλλήλου» ισχυρίστηκε:  «Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος (…) Αυτό που κάνουμε με τη νέα ρύθμιση είναι ότι έκανε ο Ρούσβελτ τη 10ετία του 1930. Προσπαθεί να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και στο κράτος». Με το κράτος και τους πολίτες – όπως και τότε στις ΗΠΑ – να πληρώνουν για να βγουν οι τράπεζες (και οι μέτοχοι τους) αλώβητες και κερδοφόρες από την κρίση…

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, στην ανακοίνωση της αλλαγής του ορίου από το βήμα της Βουλής ισχυρίστηκε ότι αυτό γίνεται «όχι από επιθυμία αλλά από ανάγκη». «Για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε μπροστά προτείνουμε δύο νομοτεχνικές αλλαγές, όχι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», είπε. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην αποτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε σχέση με τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Για την αποτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου (ο νόμος προστατεύει κατοικίες έως 175.000 ευρώ για ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια και έως 250.000 για τα υπόλοιπα) θα λαμβάνεται υπόψη η αξία που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών αλλά, όπως είπε ο Γ. Δραγασάκης, ο δανειολήπτης θα έχει το περιθώριο να αποδείξει με νόμιμο τρόπο πως η εμπορική αξία είναι διαφορετική… Να σημειώσουμε πρόκειται για προσθήκη «φούσκα», αφού η τράπεζα κρατά τον κυρίαρχο ρόλο.  

Να προσθέσουμε και κάτι ακόμα στο «παζλ»: Είναι φανερό πως οι διευκρινίσεις «κύκλων» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για τη μείωση του ορίου, απευθύνεται και προς τα έξω και προς τα μέσα, δηλαδή προς τους εκπρόσωπους των δανειστών ότι προχώρησε το μέτρο αλλά και προς το εσωτερικό για να τονιστεί πως το δεν αφορά όλα τα δάνεια που υπάγονται στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, οι «κύκλοι» του υπουργείου αναφέρουν ότι «η νομοτεχνική αλλαγή σε ό,τι αφορά στον ‘νέο νόμο Κατσέλη’ αλλάζει τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου από 130000 σε 100000 ευρώ, κατά τον χρόνο της αίτησης». Προσθέτουν, δε, πως η αλλαγή «δεν αλλάζει τα όρια του αρχικού ύψους του επιχειρηματικού δανείου, με τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν σχετιζόταν κανένα κριτήριο του νόμου». Στη  σχετική νομοτεχνική αλλαγή αναφέρεται στο άρθρο 68  του σχεδίου νόμου: α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή» προστίθενται οι λέξεις  «ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια».  β) Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «των 130.000 ευρώ» τίθεται οι λέξεις «ή των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα».

Διαβάστε για «(ν)τροπολογία της δήθεν προστασίας της κύριας κατοικίας» σε 20 παρατηρήσεις, αλλά και γιατί οι τράπεζες πανηγυρίζουν με τη «ρύθμιση» της κυβέρνησης.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις