Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκδούλευση στους «servicers» και «ξύλο» στους πολίτες

Μνημείο Αθανάτων αποκτήσαμε, μνημείο Κόκκινου Δανειολήπτη, γιατί όχι ακόμη; Ας το σκεφτούν στην κυβέρνηση.  Άσε που θα πρωτοτυπήσουν και δεν..

Μνημείο Αθανάτων αποκτήσαμε, μνημείο Κόκκινου Δανειολήπτη, γιατί όχι ακόμη; Ας το σκεφτούν στην κυβέρνηση.  Άσε που θα πρωτοτυπήσουν και δεν θα βρεθούν πάλι κάποιοι να μιλήσουν για φτηνές απομιμήσεις. Άλλωστε, τόσα έκαναν, κάνουν και- μάλλον- θα συνεχίσουν να κάνουν ώστε να μακραίνει ο κατάλογος των… θυμάτων τους. Να μην το προβάλλουν;

Παίζοντας… βόλεϊ με τοκογλύφους

Πιάνοντας το νήμα απ’ τα προηγούμενα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε πρόσφατα ένα ακόμη δυνατό “σερβίς” των συμφερόντων των servicers. Πριν πάμε όμως στα φρέσκα κουλούρια, επιτρέψτε μου να θυμίσω με ποια μπουμπούκια έχουμε να κάνουμε.

Μετά το 2010 και ενώ εμείς, οι κοινοί θνητοί  βυθιζόμασταν στη λασπουριά των μνημονίων, οι τράπεζες είχαν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες και απαιτητές απαιτήσεις από δάνεια που άγγιζαν περίπου τα 100 δισ. Ευρώ. Τι σκέφτηκαν για να διώξουν από πάνω τους την “ενοχλητική άμμο” των αρνητικών ισολογισμών; Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του στo “Facebook” ο νομικός Χρ. Κουτσονάσιος: “Πούλησαν τα λεγόμενα “κόκκινα” δάνεια αντί πινακίου φακής (περίπου στο 10% της αξίας τους) σε ξένα funds με έδρα συνήθως το Δουβλίνο και το Λουξεμβούργο (για να τύχουν φοροαπαλλαγής) και τα ξένα funds εν συνεχεία ανέθεσαν την είσπραξη του 100% της αξίας των δανείων σε ελληνικές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ή servicers προκειμένου να πετύχουν το μέγιστο κέρδος από την διαφορά της αξίας των κόκκινων δανείων με πλειστηριασμούς και αναγκαστική εκτέλεση κατά των δανειοληπτών”.

Από κόρακα στόμα «κρα» θ’ ακούσεις 

Καταλάβατε τώρα πώς ξεφύτρωσαν οι Πάτσηδες απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα; Πώς servicers με μετοχικό κεφάλαιο που αριθμούνταν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ αγόραζαν δάνεια εκατομμυρίων και διαχειρίζονταν κεφάλαια με αστρονομικά νούμερα;

Φυσικά, έχοντας μετέλθει τα πιο βάρβαρα και δόλια μέσα καταναγκασμού κατάφεραν να γεμίσουν τις τσέπες τους σε πρωτοφανή βαθμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η εφημερίδα “Κontra”, το προσωπικό των εταιρειών διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων είχε εκπαιδευτεί ώστε να προσποιείται τους νομικούς κατά τα τηλεφωνήματα “υπενθύμισης” των υποχρεώσεών τους στους δανειολήπτες, αν οι τελευταίοι δεν δέχονταν τους ληστρικούς όρους της εξόφλησης. Κι όταν λέμε ληστρικούς όρους εννοούμε κάτι όπως το να ζητούν ως ενέχυρο από όσους έχουν ακίνητα να πληρώσουν έως και το 100% της οφειλής, διαφημίζοντας παράλληλα ένα κούρεμα που μετά βίας έφτανε το 30%.  

Το κόλπο έπιασε. Πιο συγκεκριμένα, οι 3 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (που διαχειρίζονται το 83% των κόκκινων δανείων) κατέγραψαν κέρδη κοντά στα 455 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Documento:

— To 2022, τα έσοδα της Intrum Hellas, διαχειριστή των δανείων της Πειραιώς, έφτασαν τα 232 εκατ. Ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,54% σε σχέση με τα 181,86 εκατ. ευρώ του 2021.

— Η doValue Greece, η οποία έχει υπό τη διαχείρισή της το σύνολο των “κόκκινων” δανείων της Eurobank, καθώς και τιτλοποιημένα “κόκκινα” δάνεια της Εθνικής Τράπεζας, είδε τα έσοδά της να εκτινάσσονται από τα 73, 8 εκατ. Ευρώ το 2020 σε 198 εκατ. Ευρώ το 2022.

— Μόνη…ζημιωμένη η Cepal Hellas που διαχειρίζεται τα “μη εξυπηρετούμενα” δάνεια της Alpha Bank, η οποία είχε μειωμένο κύκλο εργασιών το 2022 έναντι του 2021, όχι γιατί δεν πήγαν καλά οι δουλειές, μα γιατί μείωσε τις αμοιβές διαχείρισης, όπως προέβλεπε η σύμβαση που εξαρχής είχε υπογράψει με την τράπεζα.

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο

Για να φανταστεί κανείς το μέγεθος του πλιάτσικου που συντελέστηκε στη χώρα αρκεί να αναφέρουμε ότι στην τελευταία Έκθεση της ΤτΕ υπάρχει η ρητή αναφορά στην αναγκαιότητα να βελτιωθούν οι ρυθμίσεις δανείων από τους servicers, δίνοντας από τη μεριά τους βιώσιμες λύσεις στους “κόκκινους” δανειολήπτες. Να θυμίσω ποιος είναι στη θέση του επικεφαλής της ΤτΕ ή είναι περιττό; Ε, ακόμη κι ο λόγος του εν Ελλάδι τοποτηρητή της ΕΚΤ δεν ήταν αρκετός ώστε η κυβέρνηση να πειστεί και να προστατεύσει τους δανειολήπτες των μη εξυπηρετούμενων.

 Έτσι, λίγο πριν την εκπνοή του 2023 έφερε ένα νέο νομοθετικό έκτρωμα, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων:

— Τον ακατάσχετο λογαριασμό των servicers, δηλαδή οι εισπράξεις των servicers δεν κατάσχονται από χρέη που πιθανώς έχουν π.χ. από ασφαλιστικές εισφορές απέναντι στους εργαζόμενους τους ή χρέη προς το Δημόσιο ή ιδιώτες,

— Την παράταση των αδειών λειτουργίας τους χωρίς νέα δικαιολογητικά,

— Την κατάργηση της εποπτείας της λειτουργίας τους από την ΤτΕ,

— Την μείωση των φόρων που τους αφορούν όπως ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5% σε 0,2%) καθώς κι αυτόν που αφορά τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, κατά 50%, σε 1 τοις χιλίοις.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο κύριος Κουτσονάσιος, παρά τις επιταγές της Οδηγίας  2021/2167, η ελληνική κυβέρνηση “παρέλειψε οποιαδήποτε διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας και τους επέτρεψε- σ.σ. στους servicers- να δίνουν οι ίδιοι (…) δάνεια σε ιδιώτες που θέλουν να κτυπήσουν σπίτια ή επιχειρήσεις των οφειλετών σε πλειστηριασμούς!”.

Βίκτορ Όρμπαν δεν είσαι (ο) μόνος

Η αναδιανομή πλούτου έχει ως εγγυητή, όχι μόνο της διανομής των κερδών στην ολιγαρχία, αλλά και της μακροημέρευσης της ληστρικής επιδρομής στην τσέπη μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι πρωθυπουργός ο άνθρωπος. Ένας πολύ καλός “νταραβεριτζής” είναι που χαϊδεύει τα ψιλικατζίδικα της εξουσίας της καθημερινότητας για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πάρτι εκατομμυρίων για λίγους.

Το ξέρω. Δεν λέω κάτι καινούριο. Υπενθυμίζω όμως με τι και με ποιους έχουμε να κάνουμε. Ελπίζω μόνο, αυτοί που αγωνίζονται για την αλλαγή κι ίσως είναι οι μόνοι που μπορούν- μαζί με τους εργαζόμενους- να τα καταφέρουν να έχουν καταστρώσει αντίστοιχα σχέδια.

[email protected]

 

 

 

Σχετικά θέματα