Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Προκαλούν το λαό! Αυξήσεις – σοκ στα εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων – Ιδιωτικές επισκέψεις για VIP στην Ακρόπολη με 5.000 ευρώ!

Η επιδρομή εμπορευματοποίησης και αγοραίας διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι προφανές ότι  στοχεύει στον αποκλεισμό του λαού, των οικογενειακών με..

Η επιδρομή εμπορευματοποίησης και αγοραίας διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι προφανές ότι  στοχεύει στον αποκλεισμό του λαού, των οικογενειακών με μικρό εισόδημα, των φτωχών ανθρώπων από την επαφή με τα μνημεία, με τα υλικά τεκμήρια της ίδιας της ιστορίας τους. 

Μόνο προκλητική και απαράδεκτη  μπορεί να χαρακτηριστεί η αιφνιδιαστική αύξηση – σοκ στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων και μάλιστα την ίδια ημέρα που τα δικαστήρια έκριναν παράνομη και καταχρηστική την απεργία των αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη, ενάντια στην παράδοση των λειτουργιών έκδοσης εισιτηρίου και εισόδου στο χώρο εισόδου και εισιτηρίων στο χώρο σε ιδιωτική εταιρεία. 

Από 1/4/2024 το εισιτήριο για την Ακρόπολη εκτινάσσεται στα 30 ευρώ  αλλά προσέξτε…

Οι έχοντες παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, μπορούν αντί του εξωφρενικού ποσού των 5.000 ευρώ!) να βιώσουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία στον Ιερό Βράχο σε ομάδες των 5 ατόμων και έως 4 ομάδες στο δίωρο (07:00-09:00 και 20:00-22:00), με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων.

Ιδού, λοιπόν, που το αστικό πολιτικό σύστημα δεν διστάζει πλέον και να ομολογεί ότι εκλαμβάνει τον πολιτισμό και την πρόσβαση σε αυτόν ως «δικαίωμα» της οικονομικής ελίτ.

Να που η Ακρόπολη από παγκόσμιο σύμβολο καταντά εμπορική ατραξιόν και “βιωματική πριβέ εμπειρία” για εκκεντρικούς νεόπλουτους, πετρελαιάδες πρίγκηπες, ξιπασμένους λεφτάδες.

Μέχρι τώρα η επίσκεψη σε Ακρόπολη και Κλιτύες, Αρχαία Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλους, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά κόστιζε 20 ευρώ τους θερινούς μήνες και 10 ευρώ τους χειμερινούς. Δηλαδή, η κυβέρνηση κάνει  αυξήσεις από 50% τους θερινούς μήνες έως 300% τους χειμερινούς. Επιπλέον,  το εισιτήριο του Μουσείου Ακρόπολης, που είναι ΝΠΔΔ είναι χωριστό, και κοστίζει 15 ευρώ

Επομένως, αν μία μία 4μελής οικογένεια θέλει να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολη και του Μουσείου πρέπει να δώσει 180 ευρώ! 

Επίσης, τα πέντε Αρχαιολογικά Μουσεία που μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ με διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια και δικά τους έσοδα θα έχουν και δική τους τιμολογιακή πολιτική επί των εισιτηρίων. Γιατί; Επειδή μπορούν! Επειδή, έχουν πλέον μπορούν να λειτουργούν ως “μαγαζί”, ως “κατάστημα” με τιμολογιακή και εμπορική πολιτική!

Οσα αναφέρθηκαν παραπάνω θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2024. 

Ερχεται, όμως και δεύτερος κύκλος, με έναρξη την 1η Απριλίου 2025 για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους όπου το φθηνότερο εισιτήριο εκτοξεύεται στα  5 ευρώ από 2 που είναι αυτή τη στιγμή.

Η αιτιολόγηση των παραπάνω από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ότι “οι ισχύουσες τιμές αναθεωρημένες από 5ετίας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.”

Δηλαδή, μία κατ’ εξακολούθηση διατυπωμένη από τις πολιτικές ηγεσίες δικαιολογία, η οποία συνοδεύει τον σχεδόν ολοκληρωτικό πλέον αποκλεισμό των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων από την πρόσβαση στον πολιτισμό.

Θυμίζουμε, ότι  η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων δεν είναι «προνόμιο» της σημερινής κυβέρνησης. Αποτελεί διαχρονικό «μοτίβο», που επαναλήφθηκε από την “πρώτη” και “δεύτερη” φορά κυβέρνηση της αριστεράς με τη φτηνή δικαιολογία του “φτηνού” τάχα εισιτηρίου. 

Τον Οκτώβριο του 2015 ο υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, χρησιμοποίησε τα έσοδα   από τις αυξήσεις στα εισιτήρια των μουσείων ως μνημονιακά ισοδύναμα (!) έναντι της άρσης της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η αμέσως προηγούμενη φορά που ακούστηκε η δικαιολογία του χαμηλού εισιτηρίου ήταν τον Μάρτιο του 2015 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού του ίδιου κυβερνητικού συνασπισμού, Νίκο Ξυδάκη. Τότε, είχε τεθεί ως εξής: «Έχουμε ακόμα τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού».

Μάλιστα οι αυξήσεις που θα συζητήθηκαν τότε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 200%...

Το 2000,  η τότε κυβέρνηση «εφηύρε» ακόμα μία εξόφθαλμα παράλογη δικαιολογία. Έτσι, το Μάη του 2000, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε αλματώδη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν διπλάσια! Η δικαιολογία; Η μεγάλη πτώση των εσόδων από εισπράξεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους! Λόγος ο οποίος αφού παραπέμπει σε μια αντίληψη «μαγαζιού» για την πολιτιστική κληρονομιά και κάνει αναγωγή σε θεωρίες “προσφοράς και ζήτησης” λογικά θα έπρεπε να καταλήγει σε μείωση της τιμής και όχι σε αύξηση.

Πάντως ακόμη κι αν προσπεραστεί η «περίεργη» αντιστοίχιση της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς με το ύψος της τιμής του εισιτηρίου πρόσβασης σε αυτήν, προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα: 1) Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να κοστίζουν τα εισιτήρια για να «μην» απαξιώνονται τα μνημεία 2) Γιατί η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά του ελληνικού λαού συνιστά απαξίωσή τους; 

Η δεύτερη φάση, με έναρξη ισχύος από 1 Απριλίου 2025, προβλέπει εξορθολογισμό του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με κατάταξη των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και των Μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου.Πρ

Δηλαδή,  αγοραία  και βίαιη «σαλαμοποίηση” των μνημείων με αποκλειστικό κριτήριο την επισκεψιμότητα. 

Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 5 βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:

Στην κατηγορία Α εμπίπτει η Ακρόπολη Αθηνών, με το εισιτήριο να διαμορφώνεται σε 30 ευρώ.

Στην κατηγορία Β εμπίπτουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με επισκεψιμότητα άνω των 200.000 ατόμων. Η νέα τιμή εισόδου για αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται σε 20 ευρώ.

Στην κατηγορία Γ περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας από 75.000 έως 200.000 ατόμων και εισιτήριο 15 ευρώ.

Στην κατηγορία Δ περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας από 15.000 έως 75.000 ατόμων και εισιτήριο 10 ευρώ.

Τέλος, στην κατηγορία Ε περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας κάτω των 15.000 ατόμων και εισιτήριο 5 ευρώ.

Σημειώνεται πως καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία, σε όλη την διάρκεια του έτους.

Προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά την χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης.

Καταργούνται τα ενιαία εισιτήρια πλην Aρχαίας Ολυμπίας, Δελφών, Μυκηνών και Αιγών ή όπου για λόγους χωροταξικούς επιβάλλεται το κοινό εισιτήριο Χώρου και Μουσείου. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αστικό πολιτικό προσωπικό με χυδαία αγοραία λογική συνδέει τον πολιτισμό με την οικονομία. 

Αλλά, δεν είναι και η πρώτη φορά που θα πούμε ότι είναι απαράδεκτη η επιβολή εισιτηρίου για τον ελληνικό λαό ακόμη και με συμβολικό κόστος ενός λεπτού!

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις