Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Μουσεία – 24ωρη απεργία – “Ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά” δηλώνουν οι εργαζόμενοι

Tην απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για τη μετατροπή των Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα..

Tην απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για τη μετατροπή των Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού μουσείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

Εξάλλου, αύριο Τρίτη 25 Απρίλη, έχει εξαγγείλει σε 24ωρη απεργία ο Συντονισμός των Πρωτοβάθμιων Σωματείων ΥΠΠΟΑ την συγκέντρωση στις 12.00 έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τους βουλευτές και εκ νέου υποψήφιους, Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη. Επίσης παραβρέθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος Χαβατζάς.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες η Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε τη σύνθεση των ΔΣ των Μουσείων κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου. Η σύνθεση των ΔΣ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των εργαζομένων για παραπέρα εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

Χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση, ο Γιάννης Δελής, εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους.

Τις προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στα Μουσεία πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την ώρα που τα διορισμένα μέλη των νέων διοικήσεων εισέρχονταν στα Μουσεία. Με πανό και συνθήματα οι εργαζόμενοι υποδέχθηκαν τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα, Γ. Πανέτσο. 

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και κείμενο που λέει "KPATIKA ΜΟΥΣΕΙΑ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ STATE MUSEUMS ARE NOT FOR SALE"

Με τον ίδιο τρόπο υποδέχθηκαν και την υπουργό Πολιτισμού στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μεσαράς στην Κρήτη. 

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης σχεδιαζόταν να συνεδριάσει πανηγυρικά το νέο ΔΣ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας. Η έγκαιρη κινητοποίηση των εργαζόμενων από όλη τη Θεσσαλονίκη  τους απέτρεψε από το να εμφανιστούν καν στο Μουσείο.

Μπορεί να είναι εικόνα 14 άτομα

Οι εργαζόμενοι έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τον τί μέλει γενέσθαι στα μουσεία: 

  • Με τον Ν. 5021/2023 αποκόνται τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία –μεταξύ αυτών και του Μουσείου Ηρακλείου- από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς και τα έσοδά τους, από τα οποία εξαρτάται και η βιωσιμότητα των μικρότερων Μουσείων, όπως το νέο Μουσείο Μεσαράς.
  • Η κυβέρνηση διόρισεπροεκλογικά και ρουσφετολογικά τους «εκλεκτούς» της κυβέρνησης στα Διοικητικά Συμβούλια των Μουσείων, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, χρεώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με τους μισθούς και τα έξοδα των Γενικών Διευθυντών και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της αποκλειστικής επιλογής της Υπουργού.
  •  Τη στιγμή που «διορίζει» τους εκλεκτούς της με ειδικές απολαβές στα ΔΣ, οι υπηρεσίες και τα Μουσεία παραμένουν υποστελεχωμένα, δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ακόμη και αυτές που είχαν δρομολογηθεί, παρά μόνο προσλήψεις συμβασιούχων με το σταγονόμετρο, με εργασιακή ανασφάλεια και εργασιακή περιπλάνηση.
  • Μέσω της μετατροπής των μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ με δοτές κομματικές διοικήσεις, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την έμμεση ιδιωτικοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών security σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με την ανάθεση έργου που σήμερα πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ιδιώτες εργολάβους, με απευθείας αναθέσεις.

Και δηλώνουν ότι: ο ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις