– Προμήθεια 76 Αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων «AAVP-7», από τα αποθέματα του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, με κόστος 291 εκατ. ευρώ, μέσω διακρατικής σύμβασης (FMS). Με τα οχήματα θα εξοπλιστεί η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (24 οχήματα ανά τάγμα πεζοναυτών, το τάγμα υποστηρίξεως και ο Λόχος Στρατηγείου του σχηματισμού).
– Προμήθεια τριών μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) τύπου «MQ-9B Reaper» και δύο επίγειων σταθμών ελέγχου (GCS/Ground Control Station) έναντι 388 εκατ. ευρώ, μέσω διακρατικής σύμβασης με τις ΗΠΑ (FMS). Η προμήθεια θα αφορά την αναγνωριστική – μη εξοπλισμένη (επιθετική) – έκδοση του UAV.
– Πώληση στη γαλλική αεροναυπηγική εταιρεία «Dassault Aviation» 18 παλαιών μαχητικών «Mirage 2000EGM/-BGM», 22 αεροκινητήρων, εξοπλισμού εδάφους και ανταλλακτικών. Το υλικό υποτίθεται θα αποφέρει στον κρατικό κορβανά 117 εκατ. ευρώ και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας αγοράς των μαχητικών «Rafale» της ίδιας εταιρείας. Τα πουλάει δηλαδή η κυβέρνηση για να ξεπληρώσει τα επόμενα…
– Τεχνικοεφοδιαστική υποστήριξη των κινητήρων των υποβρυχίων «Type-209» του Πολεμικού Ναυτικού, έναντι 21 εκατ. ευρώ.
– Τέλος, προμήθεια συστημάτων αναγνωρίσεως «Φίλου ή Εχθρού» IFF Mode 5 (IFF/ Identification Friend or Foe) για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, έναντι 53 εκατ. ευρώ, προς αντικατάσταση των παλαιότερων IFF Mode 4.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την προμήθεια νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Υπενθυμίζεται ότι έχουν κατατεθεί συνολικά 4 ολοκληρωμένες προτάσεις: Από τη Γαλλία (Gowind), την Ιταλία (FCX-30 Doha), την Ολλανδία (Sigma 10514) και τη Βρετανία (Arrowhead 140). Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, φαίνεται ότι το πρόγραμμα των κορβετών έχει ως βασικούς διεκδικητές Ιταλία και Γαλλία. Aπό 902.gr