Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πεκίνο και Μόσχα συμφώνησαν σε εμβάθυνση της «σινορωσικής καθολικής στρατηγικής σύμπραξης»

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπεραμύνθηκαν σήμερα του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού μπλοκ, παρουσιάζοντας τις σχέσεις των δύο..

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπεραμύνθηκαν σήμερα του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού μπλοκ, παρουσιάζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών ως παράγοντα «σταθερότητας» και «ειρήνης» στον κόσμο, την ώρα που η αντιπαράθεση ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα οξύνεται σε μία σειρά μέτωπα, από την Ουκρανία έως την Ταϊβάν.

Η σχέση Κίνας-Ρωσίας «είναι όχι μόνο προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των δύο λαών, αλλά και ευνοϊκή προς την ειρήνη», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ έπειτα από τη συνάντησή του με τον ομόλογό του στο Πεκίνο.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τη Ρωσία για να (…) υποστηρίξουν την αντικειμενικότητα και τη δικαιοσύνη στον κόσμο»«Η σχέση Κίνας-Ρωσίας σήμερα επιτεύχθηκε με κόπο και οι δύο πλευρές οφείλουν να τη φροντίσουν και να τη μεγαλώσουν», πρόσθεσε.

Η σχέση αυτή είναι «ένας παράγοντας σταθερότητας στη διεθνή σκηνή», δήλωσε από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. «Δεν είναι καιροσκοπική και δεν κατευθύνεται εναντίον ουδενός»«Μαζί, υπερασπιζόμαστε τις αρχές της δικαιοσύνης και μια δημοκρατική παγκόσμια τάξη που θα αντανακλά τις πολυπολικές πραγματικότητας και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», είπε.

Κοινό ανακοινωθέν για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς

Μετά τη διμερή συνάντησή τους, οι δύο άνδρες υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν για την εμβάθυνση της «σινορωσικής καθολικής στρατηγικής σύμπραξης», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα το πρωί στο Πεκίνο για διήμερη επίσκεψη, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του τον Μάρτιο και το δεύτερο στην Κίνα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Μερικές ώρες νωρίτερα είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την προώθηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, το Πεκίνο και η Μόσχα δηλώνουν πως πρέπει να αποφευχθεί κάθε απόφαση που θα συνέβαλλε «στην παράταση των εχθροπραξιών και σε μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης», μια διατύπωση που φωτογραφίζει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας από το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους δίπλα στον Σι Τζινπίνγκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα πως είναι «ευγνώμων» στην Κίνα για τις πρωτοβουλίες της σχετικά με την επίτευξη ειρήνης στην ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί», είπε ο Σι στους δημοσιογράφους.

«Η Κίνα ελπίζει πως η ειρήνη και η σταθερότητα θα αποκατασταθούν γρήγορα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο για αυτό τον σκοπό», υποσχέθηκε.

«Βολές» Πούτιν κατά της AUKUS

Εξάλλου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «επιβλαβή» κάθε «κλειστή» πολιτική και στρατιωτική συμμαχία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, «δείχνοντας» το σχήμα που έχουν σχηματίσει ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία (AUKUS), αντιπαραθετικά προς την επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνάντησε επίσης σήμερα το απόγευμα τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, ο οποίος είπε πως το Πεκίνο επιθυμεί να «συνεχίσει να βαθαίνει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς» με τη Μόσχα.

Οι σινορωσικές εμπορικές ανταλλαγές εκτοξεύθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υπερβαίνοντας τα 220 δισ. δολάρια το 2023, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Αύριο, Παρασκευή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στη Χαρμπίν (βορειοανατολική Κίνα) για να επισκεφθεί μια έκθεση για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP – Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις