Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παλαμάς: Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο στήριξης των πληγέντων

Με στόχο να «βουλιάξει» – από διαδηλωτές αυτή τη φορά – η περιοχή, αγροτικοί σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και..

Με στόχο να «βουλιάξει» – από διαδηλωτές αυτή τη φορά – η περιοχή, αγροτικοί σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και άλλοι μαζικοί φορείς διοργανώνουν σήμερα παν-καρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία στον Παλαμά.

Το συλλαλητήριο, το οποίο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 25/9 στον Παλαμά, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά και του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι άνω των 30 φορέων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον συντονισμό του αγώνα όσων βίωσαν και βιώνουν την καταστροφή, ως αποτέλεσμα της «επιλεκτικής ανικανότητας» του κράτους να προστατεύσει τον λαό από φυσικά φαινόμενα.

Σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αποζημιώσεις στο 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων, Κέντρων Υγείας και υποδομών με ευθύνη του κράτους.

Ταυτόχρονα, απαιτούν πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν διασφαλίζουν την επιβίωση του λαού

Η συνειδητή γύμνια του κράτους, που φάνηκε την ώρα της καταστροφής, φαίνεται και στην προσπάθεια που κάνουν οι πληγέντες για να ορθοποδήσουν, φαίνεται και στα ψίχουλα της …αποκατάστασης, που δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση του λαού.

Αντίθετα, αφήνουν τον λαό μόνιμα εκτεθειμένο σε φυσικές καταστροφές, χωρίς εξασφαλισμένο εισόδημα για τα επόμενα χρόνια, προσθέτουν νέες δυσκολίες επιβίωσης αντί να ανακουφίζουν και να στηρίζουν ουσιαστικά τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, εκεί οδηγούν οι αποζημιώσεις μέχρι 70% για αγρότες και επαγγελματίες, που στην πράξη θα είναι μικρότερες αφού, για παράδειγμα, αποκλείεται από την όποια αποζημίωση μηχανολογικός εξοπλισμός των επαγγελματιών που έχει κάνει την απόσβεσή του (10ετία σε πολλές περιπτώσεις).

Την ίδια ώρα, είναι γνωστό ότι οι εκτιμήσεις αλλά και οι αποζημιώσεις καθυστερούν. Ετσι, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν ζημιές, να χτίσουν νέες μονάδες, να αγοράσουν ζωοτροφές και άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μόνο που αυτή είναι άδεια, αφού οι περισσότεροι αγρότες αντιμετώπιζαν ήδη οξυμένα προβλήματα λόγω του υπέρογκου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών σε μια σειρά από προϊόντα.

Ακόμα, ο λαός της περιοχής παραμένει εκτεθειμένος στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών, καθώς σε πολλά χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τα κατεστραμμένα αντικείμενα σχηματίζουν σωρούς, χιλιάδες νεκρά ζώα δεν έχουν ταφεί σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές, εκτεταμένη είναι και η μόλυνση των όμβριων υδάτων. Την ίδια ώρα, δεν λειτουργεί ακόμα το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά.

Αλλά και στο ζήτημα της στέγασης, υπάρχει ο κίνδυνος να μένουν οι πληγέντες για χρόνια σε κοντέινερ ή σε συγγενείς τους.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την καταστροφή ως ευκαιρία για τους λίγους

Την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού της περιοχής ως κόστος, η κυβέρνηση προωθεί τους σχεδιασμούς της για την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας και τη μετατροπή της καταστροφής σε «ευκαιρία» για λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό δείχνουν η επιτάχυνση σχεδιασμών που αφορούν σε αλλαγή χρήσεων γης, με στόχο νέες κερδοφόρες επενδύσεις, όπως στις ΑΠΕ, η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας» και η ταχύτερη προσαρμογή της υπαίθρου σε όσα προβλέπει η ΚΑΠ της ΕΕ, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών.

Αναγκαίος όρος η συλλογική διεκδίκηση και δράση για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους

Εκεί που ο λαός έζησε την εγκατάλειψή του από το αστικό κράτος, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και κόποι μιας ζωής, ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αναγκαίος όρος για να μην ξεχαστούν, όταν τα φώτα σβήσουν και κοπάσει ο πόλεμος των εντυπώσεων από τα κυβερνητικά επιτελεία και τα αστικά ΜΜΕ, για να μείνουν στον τόπο τους, είναι η οργανωμένη πίεση και διεκδίκηση.

Υπάρχει άλλωστε και η σχετική πείρα μετά τις καταστροφές του «Ιανού», πριν από 3 χρόνια. Τότε, με μαζικές συγκεντρώσεις, τρακτέρ στους δρόμους και άλλες πολύμορφες δράσεις, αποσπάστηκαν κάποια μέτρα ανακούφισης, δόθηκαν ορισμένες προσωρινές λύσεις σε προβλήματα.

Ο θυμός, η αγανάκτηση, η οργή του λαού της Καρδίτσας μπορούν να γίνουν λαϊκή οργανωμένη διεκδίκηση, δράση, αλληλεγγύη, για να πάρει απάντηση η αντιλαϊκή πολιτική του κόστους – οφέλους για το κεφάλαιο, που συνθλίβει τις ανάγκες του λαού, να εξασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση, να θωρακιστεί ο λαός της περιοχής από νέες φυσικές καταστροφές. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις