Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ασφυκτικά γεμάτα τα Προπύλαια από δεκάδες χιλιάδες φοιτητές – Σήμερα βουλιάζει η Αθήνα και το νομοσχέδιο – έκτρωμα απορρίπτεται!

Η Αθήνα θα βουλιάξει!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν ήδη πάρει την θέση τους στην Πανεπιστημίου που είναι ασφυκτικά γεμάτη, ενώ από τα μεγάφωνα εκπρόσωποι τους απευθύνουν αγωνιστικούς χαιρετισμούς, εκφράζουν την αποφασιστικότητα για την συνέχιση του περήφανου αγώνα, που ξεκίνησε πριν περίπου δύο μήνες, μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά τους.

Το δικό τους «παρών», δίνουν και Εργατικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες. «Εμείς οι εργαζόμενοι που φτύνουμε αίμα κάθε μέρα για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και να προσπαθήσουμε να τους μάθουμε δύο γράμματα, αντιλαμβανόμαστε από πρώτο χέρι, τί είναι αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, χαιρετίζοντας στο συλλαλητήριο.

Με το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι  συνεχίζεται ο αγώνας που ξεκίνησε από τις αρχές Γενάρη με Γενικές Συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις. Ενας αγώνας που  διευρύνθηκε με τη συμμετοχή όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαθητών, εργατικών και άλλων φορέων, με κοινό αίτημα την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Παράλληλα οι φοιτητές προβάλλουν τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους, τις οποίες υπονομεύει η περαιτέρω επιχειρηματική λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Καθώς την Τετάρτη ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέσα από νέες συνελεύσεις που πραγματοποιούν από την αρχή της βδομάδας σε όλη τη χώρα, οργανώνουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με το σημερινό συλλαλητήριο.

«Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι!», δηλώνουν οι σύλλογοι, επαναλαμβάνοντας ότι η πλειοψηφία μίλησε, απορρίπτει το νομοσχέδιο και διεκδικεί σπουδές δημόσιες και δωρεάν, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.

Το έωλα κυβερνητικά επιχειρήματα περί “μειοψηφιών” καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα. 

Σχεδόν 200 Φοιτητικοί Σύλλογοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο σήμερα στις 12 μ. στα Προπύλαια.

Φοιτητικοί Σύλλογοι από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αθήνας, Σύλλογοι Οικότροφων, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα Πανεπιστήμια της Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

“Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία, προχωρά και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.” τονίζουν. 

Στα Προπύλαιαβρίσκονται και οι μαθητές, με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας να καλεί τα σχολεία σε όλη την Αττική και την Ελλάδα να προχωρήσουν εκ νέου σε αποχές – καταλήψεις και να βγουν στον δρόμο μαζί με τους φοιτητές την ώρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο. «Οι χιλιάδες που κινητοποιούμαστε με όλους τους τρόπους πάνω από 2 μήνες, μαζί με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, όλο τον λαό για να μη γίνει η αδικία νόμος στην Παιδεία μας, για να έχουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, έχουμε κάνει ξεκάθαρο στην κυβέρνηση ότι μας έχει απέναντι», δηλώνουν ανάμεσα σε άλλα οι μαθητές.

“Αδικο η Παιδεία να είναι εμπόρευμα για όποιον έχει λεφτά και όχι αγαθό για όλους. Να αγοράζονται τα όνειρα! Γιατί με το νομοσχέδιο οι πολλοί με 9.000 μόρια δεν θα περνάμε ούτε απέξω από το πανεπιστήμιο και όποιοι λίγοι έχουν 120.000 ευρώ και γράφουν 9.000 θα σπουδάζουν Ιατρική. Εμείς θα πρέπει να βγάλουμε 18 για να περάσουμε δημόσια Νομική, ενώ στην ιδιωτική η ΕΒΕ θα είναι περίπου 8! Δίκαιο είναι το σχολείο να βοηθά ισότιμα όλα τα παιδιά να προοδεύουν, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν και να μην τα διαχωρίζει σε πλούσια και φτωχά», τονίζεται αφοπλιστικά από τους μαθητές.

Μαζί τους διαδηλώνουν και οι καθηγητές, με το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας από 8 π.μ. έως 11 π.μ. συμπληρωματικά στη στάση εργασίας (11 π.μ. ως τη λήξη του ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τη Μέρα της Γυναίκας.

 
 

«Δεν θα τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα όνειρα και τις προσπάθειες των παιδιών μας! Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο! Διεκδικούμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία!». Με αυτά τα λόγια η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, που στηρίζει εξαρχής τον δίκαιο αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, κάθε γονιό ξεχωριστά, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια. Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού τους (ΟΔΠΤΕ) σημειώνει στο κάλεσμά της: «Δεν ανεχόμαστε η μόρφωση να είναι εμπόρευμα. Λέμε ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων σαν επιχειρήσεις. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για μαζικές, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα πανεπιστήμια, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Με βάση την ομόφωνη απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία έχει καλέσει σε κινητοποίηση τον κλάδο τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, με προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, ήδη μια σειρά Σύλλογοι ΔΕΠ της χώρας έχουν αποφασίσει απεργίες και στάσεις εργασίας. 

Εργαζόμενοι στο πλευρό των φοιτητών

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει δηλώσει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα διοργανώνουν την ίδια μέρα εργατικά και εκπαιδευτικά σωματεία σε αρκετές πόλεις, όπως στα Ιωάννινα, στις 12 το μεσημέρι στην Περιφέρεια Ηπείρου (Νομαρχία), στην Κέρκυρα στις 12 μ. στο Ψυχιατρείο, στη Ζάκυνθο στις 10 π.μ. στην πλατεία Αγ. Μάρκου, στη Λευκάδα στη ΔΔΕ στη 1.30 μ.μ. και στη Λήμνο, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα.

Σχετικά θέματα

Απόψεις