Στην ακύρωση τριών αδειών λειτουργίας ιδιωτικών «πανεπιστημίων» προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, το ΣτΕ, ακύρωσε τις άδειες λειτουργίας των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα, καθώς και τα προγράμματα σπουδών τους στο σύνολο τους, των ιδιωτικών πανεπιστημίων CITY University, Keele University και Anatolia College.
Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του ΣτΕ ακύρωσης των αδειών τριών ιδιωτικών «πανεπιστημίων», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Αν κάτι αναδεικνύει η απόφαση του ΣτΕ είναι η βιασύνη της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον απαράδεκτο νόμο 5094/2024, αλλά πάνω από όλα την ανάγκη να καταργηθεί ο νόμος Πιερρακάκη, που ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία ιδιωτικών “πανεπιστημίων” και εντάσσει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στο ευρωενωσιακό πλαίσιο της αγοράς και του επιχειρηματικού πανεπιστημίου.
Δεν πρόκειται, επομένως, απλώς για ένα ζήτημα πλημμελειών ή λαθών στη διαδικασία αδειοδότησης. Το πρόβλημα βρίσκεται στον ίδιο τον νόμο και στη λογική πάνω στην οποία οικοδομήθηκε.
Τα ιδιωτικά “πανεπιστήμια” που προωθούνται μέσα από αυτό το πλαίσιο δεν αποτελούν κάποια παρέκκλιση από τη λογική της αγοράς, είναι ακριβώς το αποτέλεσμά της. Όταν η ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως αγορά και το πανεπιστήμιο ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης, η αγορά γίνεται τελικά αυτή που καθορίζει το περιεχόμενο, τις προϋποθέσεις και την ποιότητα των σπουδών. Και πάνω σε αυτή τη βάση θα παράγονται διαρκώς τα “ευτράπελα της αγοράς”: διαδικασίες αδειοδότησης που ακυρώνονται, επιχειρηματικά συμφέροντα που αναζητούν χώρο στην εκπαίδευση και οικογένειες που βρίσκονται στον αέρα, πληρώνοντας τελικά το κόστος.
Η βιασύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πλαίσιο αποδεικνύει ακριβώς την προσήλωσή της σε αυτή τη λογική, με την οποία, αποδεδειγμένα, συμφωνούν και άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα Τσίπρα.
Την ίδια ώρα, το δημόσιο πανεπιστήμιο υποχρηματοδοτείται, υποστελεχώνεται και υποβαθμίζεται συνεχώς, με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές και τις οικογένειές τους να πληρώνουν από την τσέπη τους για στέγαση, σίτιση και μια σειρά από βασικές ανάγκες των σπουδών τους.
Αυτή είναι η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής: Υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, ώστε να ανοίγει ο δρόμος στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και όσο η ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως αγορά, τέτοιες αντιφάσεις και “ευτράπελα” δεν θα αποτελούν εξαίρεση, αλλά αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτικής.
Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση του νόμου Πιερρακάκη, του νόμου 5094/2024, την ανάκληση των αδειών των ιδιωτικών “πανεπιστημίων” και άμεση, γενναία κρατική χρηματοδότηση για ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν και υψηλού επιπέδου πανεπιστήμιο, που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα κέρδη της αγοράς».