Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξεσηκωμός για τη ΛΑΡΚΟ! Μια γροθιά για να μην κλείσει – Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Σήμερα Πέμπτη 28 Μάρτη στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, εργαζόμενοι και σωματεία της ΛΑΡΚΟ, καθώς και φορείς της..

Σήμερα Πέμπτη 28 Μάρτη στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήναεργαζόμενοι και σωματεία της ΛΑΡΚΟ, καθώς και φορείς της Αττικής θα βρεθούν στο μεγάλο συλλαλητήριο για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να μην μαραζώσει ο τόπος. Έχει καθοριστεί προσυγκέντρωση στις 4 μ.μ., στην Ομόνοια για την υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Σήμερα «βουλιάζουμε» την Αθήνα, είναι το αγωνιστικό μήνυμα που στέλνουν. Κλιμακώνοντας τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και προετοιμάζοντας το σημερινό συλλαλητήριο, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο τους προχώρησαν χτες από τα ξημερώματα σε κατάληψη του εργοστασίου και των γραφείων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στέλνοντας ξανά ξεκάθαρο το μήνυμα: «Από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Στο εργοστάσιο και στον οικισμό επικρατεί κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού. Από τα γραφεία του Σωματείου ηχούν δυνατά τραγούδια που συντρόφεψαν και συνεχίζουν να συντροφεύουν τους αγώνες των εργαζομένων, ενώ εργάτες βρίσκονται στις πύλες του εργοστασίου, και το αγωνιστικό κλίμα συμπληρώνουν τα πανό, οι πικέτες και οι αφίσες που καλούν σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

Στα πηγαδάκια των εργαζομένων μπροστά στα υπό κατάληψη γραφεία κυριαρχούσε η αγωνία, αλλά και η αποφασιστικότητα για σκληρή αναμέτρηση. Η επικοινωνία με τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν στην Αθήνα για τη συνέντευξη Τύπου ήταν συνεχής, ενώ την ώρα που από τα ηχεία των γραφείων του Σωματείου μεταδιδόταν η συνέντευξη Τύπου, επικρατούσε απόλυτη σιωπή.

Η αγωνία μεγαλώνει, το ίδιο όμως δυναμώνει και το πείσμα των εργαζομένων, η θέλησή τους να αγωνιστούν και η προσμονή τους για το σημερινό συλλαλητήριο και την απάντησή τους στη βρώμικη επίθεση της κυβέρνησης.

 

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των πατεράδων, των αδερφών και συγγενών τους στέκονται οι μαθητές του Γυμνασίου της Λάρυμνας δίνοντας τον δικό τους αγώνα και προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στο αποψινό μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Οι μαθητές και τα 15μελή τους συμβούλια από το Γυμνάσιο Λάρυμνας, το Γυμνάσιο – Λύκειο Μαρτίνου και το Γυμνάσιο – Λύκειο Μαλεσίνας έχουν αποφασίσει για σήμερα, Πέμπτη, στις 12 μ. μαθητικές πορείες έξω από τα σχολεία τους, ενώ το απόγευμα θα κατέβουν στην Αθήνα.

Πλατιά αλληλεγγύη από τα συνδικάτα της Στερεάς και Εύβοιας

Και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του πολύχρονου αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν στο πλευρό τους τους συναδέλφους τους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τους νέους, τους απόμαχους της δουλειάς, τις γυναίκες.

Από τη Λοκρίδα και τη Φθιώτιδα, την υπόλοιπη Στερεά και Εύβοια, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, συνδικάτα, σύλλογοι και φορείς στέκονται έμπρακτα δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους. Σωματεία και φορείς της Λοκρίδας και της Φθιώτιδας συντονίζουν τη δράση τους με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και απευθύνουν κοινό κάλεσμα αγώνα και μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν επίσης σύλλογοι και φορείς του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, όπου βρίσκονται τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια. Την ίδια στιγμή, τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Θήβας και Φωκίδας, συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων από τη Στερεά Ελλάδα δηλώνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα. Καταγγέλλουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τον εμπαιγμό και την καταστολή, απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και καλούν σε παραπέρα συντονισμό και κοινό αγώνα ενάντια στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική.

Λεωφορεία για το Σύνταγμα

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Αθήνας θα αναχωρήσουν από: Αταλάντη (12.30 μ.μ.). Οικισμό ΛΑΡΚΟ, Μαλεσίνα, Αϊ – Γιάννη, Παύλο, Τραγάνα (1 μ.μ.). Λάρυμνα, Κόκκινο, Παύλο (1.10 μ.μ.). Μαρτίνο, Κόκκινο (1.20 μ.μ.). Ακραίφνιο, Κάστρο (1.30 μ.μ). Λαμία (12 μ. από την οδό Στουρνάρα – πάρκινγκ πάνω από το πάρκο Τσαλτάκη). Χαλκίδα (2 μ.μ., πάρκο Βούρκου). Θήβα (1.45 μ.μ. από ΚΤΕΛ Θήβας και 2.30 μ.μ. από Σχηματάρι).

Ομοσπονδίες – Συνδικάτα της Αττικής 

 
 

Μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ διαδηλώνουν σήμερα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς της Αττικής. Σωματεία και Ομοσπονδίες καλούν σε μαζική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση για την υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στις 4 μ.μ. στην Ομόνοια, και στη συνέχεια στην κινητοποίηση, στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Στο μεταξύ, όλο και μεγαλώνει η λίστα με τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που στηρίζουν το σημερινό συλλαλητήριο και τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Χτες ανακοίνωση στήριξης έβγαλε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Μεταξύ άλλων καλούν επίσης το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, οι Ομοσπονδίες Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Ενέργειας.

Εκτός από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, που έκανε και το αρχικό κάλεσμα, καλούν επίσης τα Σωματεία: Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων ΑττικήςΕμποροϋπαλλήλων ΑθήναςΣΕΤΗΠ, Οικοδόμων, Φαρμάκου Ν. Αττικής, Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. ΑττικήςΤύπου και Χάρτου, Χρηματοπιστωτικού ΑττικήςΕνέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – ΚορινθίαςΙΓΜΕΛογιστών Ελεγκτών Αττικής, τα ναυτεργατικά ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤΕΝΕΔΕΠΙδιωτικών Παιδικών Σταθμών Αθηνών – Πειραιώς – ΠροαστίωνΕκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, ΟΤΑ ΑττικήςΙδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Επαγγελματιών ΟδηγώνΙδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής ΑττικήςΥπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης, στην κινητοποίηση καλούν η Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής (ΕΒΜΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στο πλευρό τους και οι μεταλλωρύχοι της Κασσάνδρας

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκεται και το Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Με ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αντί να δώσουν ζωή στο εργοστάσιο, στην περιοχή και στη χώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει την ΛΑΡΚΟ και να την δώσει για παλιοσίδερα. Να ξεσπιτώσει και να πετάξει στην ανεργία εργαζόμενους που δεκαετίες τώρα βγάζουν το μετάλλευμα μέσα από τα σπλάχνα της γης.

Για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες της απαξίωσης του τεράστιου πλούτου των ορυχείων και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων της χώρας μας. Μία απαξίωση που εμείς οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής την ζούμε τακτικά, επειδή το μοναδικό τους κριτήριο είναι τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη των εταιρειών και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού των περιοχών που δραστηριοποιούνται.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ πρέπει να γίνει αγώνας όλων των μεταλλωρύχων. Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για τον πλούτο της χώρας μας, να γίνει πράξη».

Οι φοιτητές

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας» – «Όχι στο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ», δηλώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που καλούν στη συγκέντρωση υποδοχής των εργατών της ΛΑΡΚΟ και στο συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι την Τετάρτη, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: ΦιλοσοφικήςΔασκάλωνΝηπιαγωγώνΟδοντιατρικήςΝοσηλευτικήςΚοινωνιολογίαςΜαθηματικούΓεωλογικού και Φυσικού του ΕΚΠΑΤοπογράφων και Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠΣχολών ΜηχανικώνΕφαρμοσμένων Τεχνών και ΠολιτισμούΕπιστημών ΤροφίμωνΕπιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΔΑΓεωπονικούΑΣΟΕΕ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις